Diziler “yalan dolan” ama  kalkındığımız bir gerçek!

Diziler “yalan dolan” ama kalkındığımız bir gerçek!

Mardin’e dair dizilerde Mardin’in gerçek anlamda ne kadar yansıtıldığını Mardin Fotoğraf ve Sanat Derneği Başkanı Latif Sakız’a sorduk. Böyle bir cümlesi yok ama biz, “Diziler ‘yalan dolan’ ama kalkındığımız bir gerçek” diye algıladık

Google arama motoruna, “Mardin dizileri” diye yazınca, Qoser TV kanalının Facebook hesabındaki 12 Temmuz 2017 tarihli paylaşıma göre o tarihe kadar TRT, Kanal D, ATV, Show TV, Star TV ve Fox TV’de yayınlanan çok sayıda diziye ve filme ev sahipliği yaptı Mardin:

DELİ YÜREK’TEN KÜÇÜK AĞA’YA..

Mardin Münih Hattı, Salkım Hanımın Taneleri, Deli Yürek, Berivan, Aşka Sürgün, Hiçbir Yerde, Azap Yolu, Ağa Kızı, Sıla, Kara Duvak, Büyü, İncir Çekirdeği, Asmalı Konak, Aylavyu, Benim ve Rozun Sonbaharı, Bir Bulut Olsam, Aşk Bir Hayal, Küçük Ağa, Beşik Kertmesi, Firar, Kadim Dostum, Aşktan Kaçılmaz, The Cut – Kesik

FURYA BİTMEDİ.. SÜRÜYOR

Bizim Mardin’de olduğumuz zaman diliminde Yay Grand Otel’de konaklama arkadaşı olduğumuz Netflix ekibinin adını bize de söylemedikleri dizi çekimi cabası. Yani gerek Mardin gerekse Güneydoğu’da dizi ve film çekme furyası, sürüyor. İyi de bu diziler bize Mardin’i ne kadar anlatıyor. Ne kadar gerçekçi. Bu sorunun yanıtını Mardin Fotoğraf ve Sanat Derneği (MFSD) Başkanı Latif Sakız’da aradık.

EKONOMİYE YÜZDE YÜZ YANSIYOR

“Reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığı yerine ; sağlam reklamın getirisinin daha yüksek olduğunu biliyoruz.2000’li yılların başında Salkım Hanım'ın Taneleri ile tekrar başlayan Mardin film dönemi her sene dozunu artırarak sürdürmektedir. Ve bu ekonomiye yüzde yüz yansımaktadır.

OLMUŞTUR, OLACAKTIR

Son yıllarda bölgemizde çekilen sinema filmi ve dizi çalışmalarında senaryo gereği, izlenme sayısının kaygıları gereği, ‘Bölgemize özgü olmayan, bölgemize özgü olan ama abartıyla nakledilen’ sahne, yaklaşım vb... olmuş ve olacaktır. Ve bu gayet doğaldır. Çünkü senaryodur.

“SILA KÜPESİ” KENDİ KENDİNE ÜREMEDİ

Midyat Konuk Evi'nin halk arasında isminin Sıla Konağı olması tesadüf değil ya da Sıla Küpesi kendi kendine üremiş bir takı çeşidi değil. Getirisi de olacaktır ; götürüsü de .... En nihayetinde şehrimiz, şehirlimiz öyle ya da böyle ekonomik çarktan olumlu yönde etkilenmektedir.”

latif-sakiz-2.jpg

 

YAZILI GÖRÜŞTÜK : Dizimizin MFSD ile ilgili yayınlanan ve yayınlanacak fotoların tamamına yakını MFSD ve Latif Sakız’ın sosyal medya fotoğraflarıdır. Mardin’den ayrıldıktan sonra varlığını fark ettiğimiz derneğin başkanı Latif Sakız ile röportajımız yazılı gerçekleşmiştir.

film-ekibiiiaaaa.jpg

 

Mardin’de bir süre önce Netflix TV kanalında yayınlanacak bir dizinin çekimi de gerçekleşti, sürüyor. Yay Grand Otel’de konaklayan ekip bir dinlenme molası esnasında.

 

konak.jpg

 

Midyat Konukevi halk dilinde Sıla Konağı’na dönüştü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.