Diyalis hastalar internet üzerinden takip ediliyor

Diyalis hastalar internet üzerinden takip ediliyor

Erkan Dervişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 150 periton diyaliz hastaları bulunduğunu belirterek, bunların 50'sinin verilerine tedavi sürecinde online ulaşabildiklerini söyledi.

KOÜ Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Dervişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 150 periton diyaliz hastaları bulunduğunu belirterek, bunların 50'sinin verilerine tedavi sürecinde online ulaşabildiklerini söyledi.

Onun dışındaki hastaların da uzaktan takibini yaptıklarını ifade eden Dervişoğlu, 50 hastanın diyalizini evlerinde bulunan makineyle gerçekleştirdiğini kaydetti.

Dervişoğlu, makinenin internet bağlantısı olması dolayısıyla hastaların verilerini bilgisayar ya da cep telefonlarından takip edebildiklerini dile getirerek, "Hastaların günlük diyaliz miktarları, diyaliz yapıp yapmadıkları, vücuttaki fazlalık suyu ne kadar atabildikleri gibi pek çok veriye bu sistemle erişebiliyoruz. Grafik olarak da görebiliyoruz. Hastanın tedavisini buradan online olarak takip etme olanağımız var. Gerekli altyapımız şu anda mevcut ama her hasta buna uygun değil. Buna uygunluk için hastanın bazı özelliklerinin olması gerekiyor." diye konuştu. 

Cihaza erişim noktasında firmanın da destek olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, bunun için hastanın herhangi bir maliyete katlanmadığını ifade etti.

"PERİTON DİYALİZİNDE TÜRKİYE'DE İLK İKİDEYİZ"

Prof. Dr. Dervişoğlu, periton diyalizinin diğer diyaliz şeklinden farklı olduğunu bildirerek, bunun yapılması için eğitimli personel, teknik ekipman, üniversite kliniği gerektiğini söyledi.

Bu özelliklere sahip olduklarını aktaran Dervişoğlu, "Türkiye'deki bazı üniversitelerde sürdürülen bir program bu. Biz de ona dahil olduk. Sanıyorum Türkiye'de en fazla periton diyalizi hastası Kocaeli ve Kayseri'de var. Periton diyalizinde Türkiye'de ilk ikideyiz." şeklinde konuştu.  A.A

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.