Dışa bağımlılık devam edecek

Dışa bağımlılık devam edecek

Sema Kopal açıklamasının devamında; “Yeni sistemde Tarım ve Orman Bakanının nasıl bir kadro ile nasıl bir politika uygulayacağına karar verme yetkisi ortadan kalktı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından kendisine verilecek kadro ile yine onun tarafından belirlenen politikayı uygulayacak. Örneğin Cumhurbaşkanı tarım konusuna önem verir, üretim odaklı bir politika uygulanmasını isterse, Türkiye üretime odaklanır. İthalata dayalı politika isterse, bugün olduğu gibi ithalat yani iğneden ipliğe her şeyde dışa bağımlılık devam edecek.

Bir başka yenilik ise Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkındaki 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin, 10 Temmuz 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanması oldu.

İSTİSMARA AÇIK BİR KONU

Kararnamenin 20’inci maddesine göre Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 9 Politika Kurulu oluşturuldu. Kararnameye göre, tüm kurulların başkanı Cumhurbaşkanı olacak. Kurullar en az üç üyeden oluşacak. Kurul üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Cumhurbaşkanı kurul üyelerinden birini başkanvekili olarak görevlendirecek. Kurullar, alanlarında doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışacak ve Cumhurbaşkanının talimatlarını yerine getirecek. Yani tam anlamıyla sadece tek bir kişiye, Cumhurbaşkanına bağımlı olacak ve onun direktifleri doğrultusunda çalışacak bu kurullar. Ödeme ile ilgili bölüm de istismara açık bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

SORUNLARI DAHA DA BÜYÜTECEK

Yeni sistemde Cumhurbaşkanına doğrudan bağlı olacak olan bu kurullardan biri de Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu. Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Gıda Politikalarını belirlerken, Tarım ve Orman Bakanlığı da icracı Bakanlık olarak bu Kuruldan gelen politikaları yerine getirecek. Türkiye’nin tarımda çalışan bir kişisi, ancak tarım dışında çalışan iki kişiyi zar zor besleyebilmektedir. Çünkü Halkımız özellikle protein bakımından yetersiz beslenmektedir. Önümüzdeki günlerde gıda zehirlenmeleri, hastalıklı etler, nişastalı peynirlerin gibi gıdada sahtekârlığın daha da artacağından endişe duyuyoruz. İşte bu yüzden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Gıda’nın çıkarılmasının önümüzdeki günlerde halk sağlığı ve gıda güvenliği konusunda zaten var olan sorunları daha da büyüteceğinden endişe duyduğumuzu kamuoyuyla paylaşmak ve uyarmak isteriz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.