Diş Beyazlatma Nedir? Türleri Nelerdir?

Diş Beyazlatma Nedir? Türleri Nelerdir?

Diş beyazlatma işlemi, dişlerin zaman içerisinde bozulan beyaz rengini geri kazanmasını sağlar.

Diş beyazlatma işlemi, dişlerin zaman içerisinde bozulan beyaz rengini geri kazanmasını sağlar. Beyazlama seviyesi dişin yapısına ve uygulanan maddelere göre değişiklik gösterir. Diş beyazlatma isteğe bağlı bir prosedürdür ve kişinin isteğine bağlı gelişir. Beyazlatma ürünleri olarak, profesyonel olsun ya da olmasın genellikle hidrojen peroksit veya karbamid gibi kimyasallar kullanılır. Fakat bu kimyasalların miktarı ürünler içerisinde farklılık gösterir. Ağartıcı olarak adlandırılan bu maddeler, dişin mine tabakasından emilip, mineden biraz daha yumuşak olan dentine ulaşır ve koyu renklerin açılmasını sağlar.

Diş Beyazlığını Neden Kaybeder?

Diş minesinde çeşitli nedenlerle koyu lekeler oluşabilir. Bu lekeler diş minesinin içinde ya da dışında gelişebilir. Diş minesinin içindeki lekelere içsel lekeler denir. İçsel lekelenme bazen çocukluk döneminde dişler diş etinden çıkmadan önce meydana gelebilir. Ayrıca lekeler antibiyotik kullanımından, yüksek düzeyde florid maruziyetinden ve yaşlanmaya bağlı diş minesinin incelmesi nedeniyle olabilir. Dışsal lekeler ise dişin dışındadır. Bunlar, diş minesindeki renk bozulması çevresel maruziyet nedeniyle oluşur. Dişlerin dışarıdan beyazlığını kaybetmesi birçok nedenden kaynaklanabilir. Özellikle kahve ve çay gibi belirli yiyecek ve içecekleri tüketmek, tütün kullanmak, yaşlanma, antihistaminikler ve kemoterapi gibi bazı ilaçların kullanımı etkilidir.

Diş Beyazlatma Türleri Nelerdir?

Diş beyazlatmak için diş hekimleri tarafından profesyonel çözümler sunulsa da ciddi olmayan lekeleri insanlar kendileri beyazlatmak isteyebilir. Beyazlatma sonuçları, beyazlatmadan yaklaşık iki hafta sonrasına kadar tam olarak görülmez.

Beyazlatıcı Ürünler

Beyazlatma ürünleri, beyazlatıcı diş macunu ve gargara şeklinde bulunur. Beyazlatıcı ürünler içeriklerinde karbamid ya da hidrojen peroksit bulundurabilir. Fakat bu maddeler profesyonel beyazlatıcı uygulamalarda olduğu kadar yoğun değildir. Aynı zamanda dişe verilen zararı minimuma indirmeyi amaçlayarak florür maddesi de içeriğe eklenebilir.

Evde Diş Beyazlatma Setleri


Evde beyazlatma kitleri, jel ya da macun şeklinde bulunabilirler. Bu ürünler profesyonel olanlardan daha az miktarda kimyasal içerirler. Bu nedenle daha fazla uygulama ile beyazlık elde edilebilir. Fakat bu ürünler diş hekimi uygulamaları kadar uzun süreli etkili değildir.

Profesyonel Diş Beyazlatma


Diş hekimleri tarafından uygulanan kimyasallarda karbamid ve hidrojen peroksit yüksek miktarda bulunur. Profesyonel bir diş hekimi tarafından uygulanan bu kimyasallar hızlı ve daha uzun süre kalıcı etki için kullanılır. Profesyonel diş beyazlatma işlemi lekelerin miktarına göre birkaç seans gerektirebilir. Profesyonel diş beyazlatma, dişlerin 20 ile 30 dakika boyunca güçlü bir hidrojen peroksit solüsyonu ile durulanmasını içerir. Bazı uygulamalardan sonra kalıcılığı arttırmak için kimyasal üzerine lazer uygulaması yapılabilir.

Diş Beyazlatma Yan Etkileri Nelerdir?

Diş beyazlatma prosedürlerinin en sık rastlanan yan etkisi geçici diş hassasiyetidir. Beyazlatma ürünlerinde kullanılan hidrojen peroksit maddesi bu hassasiyetin en büyük nedenlerinden biridir. Dişler beyazlatıldığında yan etkiyi azaltmak için tedavi sırasında diş eti korunmalıdır. Fakat sıcak ve soğuk ürünler tüketilirken dişlerde sızlama şeklinde hassasiyet söz konusu olabilir. Bazı aşındırıcılar çok sık veya uzun süreli kullanıldıklarında diş minesine zarar verebilir. Yan etkiler işlemden sonraki 48 saat içinde azalır. Fakat nadiren belirtiler devam ederse veya daha şiddetli hale gelirse diş hekimi ile iletişime geçilmesi gerekir.

Herkes Diş Beyazlatma İşlemi Yaptırabilir Mi?

Diş beyazlatma işlemi çoğu yetişkin için uygundur. Fakat bazı özel durumlar bu işlemin güvenliğini kısıtlayabilir. Özellikle hamilelik ve emzirme beyazlatma için kullanılan kimyasalların kullanılmamasını gerektirir. Bunun dışında dişleri ve diş etleri hassas, diş çatlağı bulunan kişiler diş beyazlatma için uygun değildir. Aynı zamanda beyazlatma işlemi dolguları ve kaplamaları da beyazlatamaz. Diş beyazlatmak için kişinin uygunluğuna diş hekimi tarafından karar verilmelidir ve gerekli durumlarda önlem alınmalıdır.

Dişlerinin renginden memnun olmayan kişilerin diş beyazlatma işlemine uygunluğu için bir diş hekimiyle görüşmesi önemlidir. Aksi durumda istenmeyen yan etkiler meydana gelebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.