Dikkat, balık avı yasağı başladı!

Dikkat, balık avı yasağı başladı!

Kocaeli Amatör Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği, balıkçıları 15 Mart tarihi ile başlayan av yasağı ile ilgili uyardı.

Kocaeli Amatör Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği KAMADER Başkanı Engin Uztürk, amatör balıkçıları uyararak, başta Sazan Balığı ve diğer bazı balıkların av yasağının Marmara bölgesi, Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinin bazı illerinde 15 Mart tarihi itibarı ile başladığını hatırlattı. 

 

YASAK OLAN BALIK TÜRLERİ

Başkan Uztürk, baraj, gölet ve akarsularda sazan, yayın, tatlı su kefali (tatlısu kefali avı sadece akarsularda serbest), kadife ve şiraz gibi balık türlerinin avlanılmasının 15 Mart Salı gününden başlayarak, 16 Haziran tarihine kadar yasak olduğunu belirtti. Ayrıca Sudak ve Tatlısu Levreği gibi balıklarının da Türkiye genelinde 15 Mart ile 30 Nisan tarihleri arasında avlanılması yasak olduğunu ifade etti. 

 

İKLİM ŞARTLARINA GÖRE

KAMADER Başkanı Engin Uztürk, Amatör  Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ Hükümlerine göre, bahsi geçen balık türlerinin av yasağının başlama tarihlerinin iklim şartlarına göre belirlendiğini söyleyerek “Örneğin Akdeniz ve Egenin bazı illerinde 1 Mart-31 Mayıs olarak belirlenirken, nispeten daha soğuk olan Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin çoğu illerinde 1 Nisan- 30 Haziran, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş  ve Van illerinde ise 15 Mayıs-15 Ağustos olarak belirlenmiştir” dedi. 

 

BALIK POPÜLASYONU AZALDI

Uztürk, açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Balıklar yavrulama yapabilmek için genelde derinliği az olan kıyı bölgelerini seçerler. Bu dönemlerde suyun kullanımı ile ilgili yanlış uygulamalar sonucunda su seviyesindeki ani düşme ve yükselmeler yeni doğmuş ya da doğacak milyonlarca balığın yok olmasına sebep olmaktadır. Özellikle sulama amaçlı gölet ve akarsularda bu sorun daha sık yaşanıyor. Kaynaklarımız her geçen gün azalıyor. Şu günlerde suyu çok ekonomik kullanmalıyız. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarımızın da düzenli bir şekilde denetimlerini yaparak, keyfi uygulamaların önüne geçmesi gerekmektedir.” 

 

AĞIR PARA CEZASI

Başkan Uztürk açıklamasında son olarak şu görüşlere yer verdi: “Başta üyelerimiz olmak üzere, ulaşabildiğimiz tüm amatör balıkçılara yönelik, balık türlerinin korunması, yaşatılması ve bilinçli avcılık için bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. Av yasağı ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile koordine içindeyiz. Yasaklara uyulması konusunun sıkı takipçisi olacağız. Her şeyi kurumlardan beklememek lazım… Bu nedenle, amatör balıkçılarımızın söz konusu zaman, adet ve boy limitlerine uymalarını, uymayanları ise uyarmalarını bekliyoruz. Söz konusu yasağa uymayıp, avlananlara ağır para cezaları verileceğini hatırlatmak istiyorum. Temiz çevre, sağlıklı yaşam ve sürdürülebilir avcılık dileğiyle, herkese rast gelsin diyorum” dedi.

 

balik-1.jpeg

 

Haber: Abbas ÇAKAR 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.