Devlet işi başlatanların suçlu olduğunu görmeli

Devlet işi başlatanların suçlu olduğunu görmeli

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Mitsuba önünde yaptığı açıklamada, “Burada işi başlatanların suçlu olduğunu devletin görmesi lazım” dedi

 

mitsuba-18.jpg

Gebze’de bir klasik haline gelen sendikal örgütlenme sonrası işverenin yasa ve Anayasa çiğneyerek işten çıkartması, direnişler bu sefer Gebze OSB’de kurulu Mitsuba’da işgale dönüştü. Fabrikanın tüm işçileri dün 16.00 itibariyle fabrika içine kendisini kapatarak üretimi durdurdu. Direnişe geçti. Fabrika işçilerinin içeride bekleyişi bugün sabah saatleri itibariyle sürüyor.

mitsuba-11.jpg

Saat 11.00’de Kocaeli Valiliği’nde BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve yöneticilerin davetli olduğu, işveren tarafının da katılacağı öne sürülen bir toplantı gerçekleşecek.

İÇLERİNE SİNDİREMİYORLAR

DİSK Genel Sekreteri ve BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Mitsuba’daki işgale dair gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Emniyetin ve valiliğin baskısı var direnişin durdurulması, işçi arkadaşların dışarı çıkmasını talep ediyorlar. İçerideki arkadaşlarımızın son derece kararlı olduğuna da görüyorlar. Onları dışarı çıkartmak, bir gelişme olmadan mümkün gözükmüyor. Bizim arkadaşlarımıza ne kadar telkinde bulunursak bulunalım kendilerine yapılan bu hukuksuz davranışı içlerine sindiremiyorlar ve tepkilerini olabildiğince sert bir şekilde gösteriyorlar.

AYNI SALDIRILARA AYNI CEVAP

Bizim valilik ve mülki amirlerden talebimiz; burasının sükunet içinde sonuçlanmasını beklemek ve karşılıklı tarafları bir araya getirerek sorunun çözümü, atılan işçilerin alınmasını sağlamak ve sendikal hakları kabul etmekten geçtiğini anlatmaktan geçiyor. Biz sadece Mitsuba’da değil Gebze’de birçok işyerinde aynı sorunu yaşamaya başladık. Aynı saldırılara karşı aynı cevabı vermek durumunda kalıyoruz.

DEVLET HAKLININ YANINDA YER ALMALI

 

Burada işi başlatanların suçlu olduğunu devletin görmesi lazım. İşi başlatanlar, sendikalaşmaya karşı bir yasa dışı direnç gösterenler artık bu işin bu şekliyle olmayacağını anlamalı. Devletin de artık haksız olanın değil haklı olanın yanında duruş göstererek bu haksızlıklara daha fazla cesaret vermemeleri gerekiyor haksız davranışta bulunanlara” dedi.

SENDİKA DÜŞMANLIKLARINI GÖRDÜK

Türkiye’de bir kez daha sendika düşmanlığı yapan Japon bir işyerinin önünde direnişçi arkadaşlarla birlikte beklediklerini kaydeden Serdaroğlu, “Birkaç gün önce Türkiye’de Honda’nın kapatılması ile birlikte işçileri çok düşündüğü iddia edilen bir Japon işveren anlayışı ortaya konulmaya çalışıldı. Ama birkaç gün sonra da Mitsuba’da Japonlar’ın nasıl bir sendika düşmanı olduğunu yaşayarak gördük.

Altı aya yakın süren bir örgütlenme ve mahkeme süreçlerinin sonucunda Mitsuba işvereninin işçilerin direniş ve tutumu karşısında onların bu direnç ve tutumunu kırmak için önce dört, sonra beş, bugün bir olmak üzere toplamda 10 işçiyi atarak, iş akitlerini fesh ederek buradaki sendikal bilinci kırmaya çalışması ve işçileri sendikadan istifaya zorlaması tehdidiyle karşı karşıya kaldık.

Bunun sonucunda işçi arkadaşlarımız Anayasal haklarına sahip çıkmak ve hukuksuz bir davranışa karşı işyerinde beklemeye başladı. Şu anda fabrikanın içinde atılanlar dahil tüm üyeler bu hukuksuzluğu protesto etmek için bekliyorlar. Bizler de dışarıda bu bölgedeki temsilci arkadaşlarımız ve bölgedeki duyarlı destekçilerle süreci takip ediyoruz” diye konuştu.

DESTEĞE GELDİLER

mitsuba-15.jpg

Mitsuba’da işçiler fabrika içinde beklerken fabrika önüne çok sayıda destekçi de geldi. BMİS Gebze 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu işyerinden temsilciler fabrika önüne gelirken ayrıca

mitsuba-17.jpg

CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan ve Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek,

mitsuba-13.jpg

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ve Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar,

mitsuba-12.jpg

SOL Parti Gebze İlçe Başkanı Okan Şimşek,

mitsuba-21.jpg

Nakliyat-İş Sendikası Genel Sekreteri ve Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal, Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır. Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek ile çok sayıda emek dostu, gece boyunca süren direnişte işçilere destek oldu.

SERDAROĞLU’NU DAVET ETTİLER

Fabrikanın içinde bir bölümde bir arada duran işçiler gece boyunca zaman zaman coşkulu sloganlar atarak BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nu yanlarına davet etti. Serdaroğlu içerideki işçilere megafonla seslenerek bunun için bir izin gerektiğini ve görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.