Dersimiz, referansımız mesajımız Flormar…

Dersimiz, referansımız mesajımız Flormar…

Petrol-İş Gebze’ye 1999’da üyelik, 2000-2004 arası baştemsilcilik, 2004-2019 arası idari başkan yardımcılığı, 1 Eylül 2019’dan bugüne şube başkanı olan Eyüp Akdemir’de Flormar direnişinin yeri farklı: “Dersimiz, referansımız, mesajımız oldu."

flormaaar.jpg

Petrol-İş Gebze’ye 1999’da Süperlas işçisi olarak üyelik, 2000-2004 arası baştemsilcilik, 2004-2019 arası idari başkan yardımcılığı, 1 Eylül 2019’dan bugüne şube başkanı olan Eyüp Akdemir’de Flormar direnişinin yeri farklı: “Dersimiz, referansımız, mesajımız oldu.”

 

Dünyamızda hayli yaygın, ülkemizde yıllardır yerleşik kapitalizm ya da daha doğru tanımla vahşi kapitalizmin başarısızlık hikâyelerine tahammülü yok! Ama hayat her zaman her alanda başarıyı getirmez. Kaldı ki başarısızlık olmasa, başarının tadı bile yok.

297 GÜN SÜRMÜŞTÜ

 

bayrakliiiiii.jpg

Petrol-İş Gebze’ye 1999’da Süperlas işçisi olarak üyelik, 2000-2004 arası baştemsilcilik, 2004-2019 arası idari başkan yardımcılığı, 1 Eylül 2019’dan bugüne şube başkanı olan Eyüp Akdemir’de 297 gün süren efsanevi Flormar direnişini o açıdan değerlendiriyor. “Belki sendikal örgütlülük sağlanamadı ama…”

DERS, REFERANS, MESAJ

O direniş özetle; sendikal örgütlülük mücadelesinde gerek kendilerine gerekse petrokimya işçilerine ders, o süreçten sonraki örgütlenmelerinde gerek sendika gerek şube için referans, gerekse dünya kamuoyuna mesaj içerdiğini kaydetti:

SAHA VE MÜCADELE EĞİTİMİ

“Sonuç olarak sendika oraya giremedi. Bir başarısızlık olarak algılansa da aslında oranın bir saha ve mücadele eğitimi olduğunu tüm dünyaya göstermiş olduk. Flormar direnişi petrokimya sektöründe çalışanlara da çok ciddi anlamda mesaj oldu.

FLORMAR’DA OLDUĞU GİBİ

BİZİM İÇİN DE DİRENİR MİSİNİZ

Sendikanın Flormar’a girememesi başarısızlık oldu gibi gözükse de sahada bunun çok ciddi derecede olumlu karşılıkları oldu. Bunu da zaman zaman yeni örgütlenme talebinde bulunan arkadaşlarda gözlemliyoruz. İlk geldiklerinde, ‘İşveren bize kötü davrandığında Petrol-İş, Flormar’da yaptığını bizim için de yapabilir mi, bu yeteneği burada da gösterebilir mi?’ sorusu demek, buradaki eylemliğin kamuoyunda bir karşılığının olduğunun göstergesidir.

HER MÜCADELEDE BAŞARI

DİYE BİR DURUM YOK

Olaya biraz da pozitif bakmak lazım. Hayata dair her mücadelede başarılı çıkacaksın diye bir durum yok. O yapılan mücadeleden başarıları nasıl örnekleyebileceğimize bakmalıyız.

Direnmek, hiç direnmemekten iyidir. Gebze bir emek kenti. Bu emek kentinde bir sendikal faaliyetin mücadelesinin mesajını kamuoyunun yanı sıra işverenlere verebilmek en önemli işlerden biri.

BİR SENDİKANIN HER TAVRI

HER SENDİKAYI ETKİLİYOR

Sendikal örgütlenmelerde işverenin karşı duruşuna sendika olarak tepki koymamak bu sefer yeni örgütlenmelerde karşına olumsuz örnek olarak çıkıyor. Bu da otomatikman sendikanın hatta sendikaların gelecek mücadelelerine gölge düşürürdü. Çünkü bu anlamda bir sendikanın olumsuz tavrı aslında her sendikayı etkiliyor ya da olumlu intiba diğer sendikalara da aynı şekilde yansıyor.

130 İŞÇİ AYNI SEKTÖRDE

İŞE GİRECEKLERDİ

Flormar’da 130’a yakın insan işinden oldu. Gebze sahasında iş arama konumuna yönelecekler ve yüksek ihtimal petrokimya sektöründe işe gireceklerdi. O işe girdiklerinde ve tekrar Petrol-İş’te örgütlenme sürecine dâhil olduklarında olumsuz örnek olarak karşımıza çıkacaklardı. Ama o arkadaşlarımızın bugün ekseri çoğunluğunun Petrol-İş aleyhine cümle kurma olasılığının olmadığını ve Petrol-İş’e karşı çok ciddi bir güvenlerinin olduğunu düşünüyorum.

ÇOĞUNA MEVCUT İŞ

YERLERİMİZDE İŞ BULDUK

Direnişin sona ermesinin ardından da kendi mevcut işyerlerimizde onlara iş bulmaya çalıştık. Büyük ölçüde de bunu sağladık. Tabi ki mağduriyetler mutlaka olur. Ama elimize fırsat, imkân geçtiğinde bunları kullanmaya devam ediyoruz hala.

FARKLI BİR BAKIŞ

AÇISI ORTAYA KOYDU

Flormar özelinde Petrol-İş’in ve Türkiye sendikal hareketinin son dönemlerde tüm yasaklara ve olumsuzluklara rağmen böyle uzun soluklu bir mücadeleyi yürütmesi, yönetmesi çok önemli bir durum olduğunu düşünüyorum. Yani Türkiye işçi sınıfına, özellikle Gebze sendika hareketine de farklı bir bakış açısı ortaya koyduğunu da düşünüyorum.”

**

 

2000’DEN 2019’A…

Süperlas’ta işçi, baştemsilci,

başkan yardımcısı, başkan

 

kimdiiiir-001.jpg

 

1975 yılında Karamürsel’e bağlı Kızderbent Köyü’nde dünyaya geldi. Karamürsel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunu. Gebze’de askerlik öncesi Öz Çelik-İş’in örgütlü olduğu, geçtiğimiz yıllarda kapanan Feniş Alüminyum’da iki yıl yaz tatillerinde çalıştı. Bu süreçte hafta içi Gebze’deki akrabalarında ikamet etti.

Askerlik sonrası 1999 yılında köylüsü Aysan Ailesi’nden Fatma Akdemir ile dünya evine girdi ve Gebze’ye temelli yerleşti. Çiftin lise bir öğrencisi, 16 yaşında Elif adlı kız ve üniversiteye hazırlanan 21 yaşında Ömer Faruk adlı oğulları var.

Türk Metal’in örgütlü olduğu Aygaz ve ardından kapanan PDK Alüminyum’da çalıştı.

1999 yılında Petrol-İş Gebze’nin örgütlü olduğu Süperlas’ta çalışmaya başladı. 2000 yılının ocak ayında baştemsilci seçildi. İki dönem bu görevi sürdürdü.

Şubenin 2004 yılındaki kongresinde Süleyman Akyüz’ün listesinden idari başkan yardımcısı seçildi. Akyüz’ün genel başkan seçilmesinden ötürü dördüncü dönemin son dört ayını şube başkanı olarak tamamladı. 2020’deki kongrede başkan adayı oldu ve seçildi. Şube yönetiminde beşinci dönemini başkan olarak sürdürüyor. 

**

EYÜP AKDEMİR 36 YILLIK ŞUBENİN ALTINCI BAŞKANI

 

Gebze Şube 1985’te Nuri

Teke başkanlığında kuruldu

 

altinciiiiiii.jpg

Petrol-İş Sendikası, Gebze Bölgesi’ndeki örgütlenme çalışmalarını 1985 yılına kadar Kocaeli Şubesi marifetiyle sürdürdü. 1970 – 1980’lerde sanayileşme ve şubenin bölgede örgütlü olduğu işyeri sayısı arttı. Unilever’den Nuri Teke öncülüğünde, Polisan ve Marshall başta olmak üzere işyerleri.nden temsilcilerin girişimleri ile 1985 yılında Gebze Şubesi, Nuri Teke’nin kurucu başkanlığında kuruldu. Teke; 01 Ekim 1985 – 25 Aralık 1994 arası görevde bulundu.

Selahattin Şafak; 25 Ekim 1994 – 30 Temmuz 1997,

Nihat Tomruk; 01 Ağustos 1997 – 06 Aralık 1999,

Mehmet Şensoy; 16 Ocak 2000 – 11 Ocak 2004,

Süleyman Akyüz; 12 Ocak 2004 – 01 Eylül 2019

tarihleri arası şube başkanlığı yaptı.

01 Eylül 2019’dan bugüne görevde olan Eyüp Akdemir, şubenin altıncı başkanı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.