“Derince Limanı yandaşa”

“Derince Limanı yandaşa”

 CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar TBMM’de Kocaeli’deki limanların araştırılarak yarattığı sorunların tespit edilmesine yönelik vermiş olduğu...

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar TBMM’de Kocaeli’deki limanların araştırılarak yarattığı sorunların tespit edilmesine yönelik vermiş olduğu araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin bir konuşma yaptı. Akar Kocaeli de 43 tane irili ufaklı liman olduğunu ve hala 14 limanın da onay beklediğini belirterek Kocaeli’nin bu yükü kaldıramadığını belirtti.

 

Akar limanların gerekli olması ile birlikte Kocaeli de hiçbir alt yapının oluşturulmadığının altını çizerek, “Türkiye büyüyor, bu limanlar gerekli. Peki, bu limanları yaparken bunlar için gerekli olan altyapı hazırlanmış mıdır Kocaeli'de? Hayır, Yine, Kocaeli'de tır parkları hazır mıdır? Hayır, tır parkları da hazırlanmamıştır Kocaeli'de. Peki, kara yollarıyla bağlantıları var mıdır 43 tane limanın, otoban yollarıyla bağlantıları var mıdır? Hayır, yoktur. Demir yollarıyla bağlantıları var mıdır 43 tane limanın? Hayır, yoktur. Sadece 6 demiryoluyla 6 tane limanın sizden önceki -hep "bizden önceki iktidarlar" diyorsunuz ya- iktidarlar tarafından yapılmış demir yolları bağlantıları vardır. (Yine, Türkiye'nin en çok OSB olan, organize sanayi bölgesi olan Kocaeli'de bu limanların OSB'lerle yani organize sanayi bölgeleriyle bağlantıları yoktur. Yine, bölgesel kıyı ve liman master planı yoktur. Şimdi, biraz sonra "Vardır." diyecekler ama böyle bir plan da yoktur. Çevre ve deniz kirliliğini önleyecek tedbirler alınmamıştır. Yine, yaşamsal alanların daralmasıyla ilgili tedbirler de alınmamıştır, dedi.

DOLGULARLA, KÖRFEZDEN GÖLCÜĞE YÜRÜYEREK GEÇECEĞİZ

 

Akar, Bakan Ergün’ün,  Vali Topaca ve Karaosmanoğlu’nun Kocaeli de limana izin vermeyiz dolgu yaptırmayız sözlerinin gerçekçi olmadığını Derince limanın şartnamesine baktığınızda Gölcük yönüne, güneye 450 metre, kıyıya paralel 1.000 metre daha dolgu yapılacağı, yani 450 bin metrekarelik daha mevcut durumundan daha büyük bir dolgu yapılacağı ifade ediliyor. Kocaeli'de Körfez'e 5 milyon metreküp dolgu yapabilmek için yaklaşık 312 bin adet kamyonla, büyük treylerle dolgu yapılması gerekiyor arkadaşlar, 312 bin kamyonla dolgu yapılması gerekiyor. Bunları göz önünde bulundurmamız ve bu dolgulara, Kocaeli Körfezi'nin katledilmesine izin vermememiz gerekiyor. Bu, dolgu yapılacak alan Kocaeli'nin en dar alanı, İzmit Körfezi'nin en dar alanı. Yani, yakında bu dolguları yaptıkça biz karşıdan karşıya, Körfez'den, Derince'den Gölcük'e yürüyerek geçeceğiz dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.