“Depreme dönük çalışmalar yapılmıyor”

“Depreme dönük çalışmalar yapılmıyor”

CHP milletvekili Haydar Akar, “Ülkemizin %96’sının aktif deprem kuşağında yer aldığı en önemli gerçeklerden biri iken maalesef deprem konusunda bu geçen sürede, yaşanan onca acılara karşın gerekli çalışmaların yapılmadığını görüyoruz.”dedi.

CHP milletvekili Haydar Akar 17 Ağustos deprem felaketinin yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı.   

Akar açıklamasında, “19 yıl önce meydana gelen, binlerce vatandaşımızın yaşamını yitirmesine ve on binlerce vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Marmara depremi, milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır.  Yaşanılan bu felaketle aileler parçalanmış, babaları anneleri evlatsız, çocuklarımızı ise anne babasız bırakmış, insan hayatında telafisi mümkün olmayan acılar yaşatmıştır.

Ülkemizin %96’sının aktif deprem kuşağında yer aldığı en önemli gerçeklerden biri iken maalesef deprem konusunda bu geçen sürede, yaşanan onca acılara karşın gerekli çalışmaların yapılmadığını görüyoruz.

SORUNLAR ÇÖZÜLEMEDİ

17 Ağustos 1999 Gölcük depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde 103.000 ağır hasarlı, 119.000 orta hasarlı, 128.000 hafif hasarlı ve tespiti yapılmayanlarda dahil edildiğinde bazı kaynaklara göre 400.000 yapının hasar gördüğü tespit edilmiştir. Bu da göstermektedir ki depremin üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen, bu acıyı yaşayan illerimiz de depremin yarattığı sorunlar maalesef tam olarak çözülememiştir. Deprem de hasar gören yapıların onarımı ve güçlendirme işlemi hala sonuçlandırılamadığı gibi bu alanda sıkıntıların yaşandığı da resmi ağızlardan belirtilmektedir.

Bugün de hala kentimizde 19 yıl önce hasar gören binalar tamamen yıkılmadığı gibi vatandaşlarımızın yıkılması gereken bu binalarda yaşamını devam ettirdiği bilinmektedir.

DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜR

Ancak; ülkemiz deprem ülkesidir ve bilinmelidir ki deprem değil bina öldürür. Bu nedenle tabii felaketlere karşı devlet ve millet olarak almamız gereken tedbirleri sürekli gündemimizde tutmamız ve ivedilikle almamız gerekiyor. Bizler, mümkün olan bütün tedbirleri aldıktan sonra büyük felaketlerden en az zarar ve hasarla çıkabiliriz.

 Bu duygu ve düşüncelerle 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, bir daha böyle acılar yaşanmaması ümidiyle bu felakette kaybettiğimiz bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.