Deprem mühendisliğinin kalbi Gebze’de atacak

Deprem mühendisliğinin kalbi Gebze’de atacak

6. Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, Gebze Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, İMO Gebze Temsilciliği’nin paydaşlığında 12-15 Ekim günleri arasında gerçekleşecek

Gebze, 12-15 Ekim günleri arasında depreme dair ulusal ve uluslararası kamuoyunun dikkatlerini üzerinde toplayacak bilimsel bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. 6. Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı, Gebze Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, İMO Gebze Temsilciliği’nin paydaşlığında 12-15 Ekim günleri arasında gerçekleşecek. Konferansın diğer paydaşları arasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Ticaret Odası, TÜBİTAK MAM, Aselsan, Türk Kızılay, Kocaeli Üniversitesi gibi kurum ve kuruluşlar da yer alıyor. Konferans Türkiye Deprem Mühendisliği tarafından iki yılda bir düzenleniyor. Konferansta deprem mühendisliği, deprem ve yapı tasarım, yer bilimleri alanlarında yaklaşık 150'ye yakın proje sunulacak. Amerika, Avrupa, İtalya ve Japonya’dan bilim insanları da konferansa online katılarak çalışma ve deneyimlerini aktaracak.

 

afis-006.jpg

 

İMO GEBZE YÖNETİMİNDEN AKBAŞ’A ZİYARET

İMO Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı ve temsilcilik yönetiminden Çağdaş Kara, Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Bülent Akbaş’a konuk olarak konferansa dair son detayları görüştü. Akbaş konuklarını bölüm başkan yardımcıları Dr. Ahu Kömeç Mutlu ve Dr. Ülgen Mert Tuğsal, öğretim üyesi öğretim üyeleri; Prof.Dr.Selçuk Toprak ile birlikte ağırladı.

Depremler ve mimarlik konu başlığı da dâhil olmak üzere, depreme dayanıklı yapılar, bu yapıların içine dâhil alt yapılar, üst yapılar, kritik alt yapılar, kritik tesisler, endüstri tesisleri ve bu tür yapılarda deprem güvenliklerinin belirlenmesi, depreme dayanıklı yapı tasarımı yer bilimleri kolları, gözlemsel sismoloji, yer fiziği, kaynak genel sismoloji, deprem kaynakları konularında yaklaşık 16 başlık altında çalışmalar konferansta sunulacak.

Detaylı bilgi için: https://www.iceesturkey.org/

 

gorusme-1.jpg

 

Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Bülent Akbaş konferansın hem üniversite hem bölgemiz için çok önemli olacağını belirtti. Üç gün sürecek konferansın açılış gününde deprem risklerini azaltmada yenilikçi teknolojilerin kullanımı konusunda da bir panelin olacağını kaydeden Akbaş,  “Üç gün boyunca farklı paralel oturumlarla konferansımız devam edecek. Pandemi koşulları nedeniyle, bu konferansımız diğerlerinden farklı bir ortamda gerçekleşecek. Bu tür etkinliklere katılımın çok daha fazla olması beklenir. Fakat pandemiden doğan çekinceler nedeniyle, çevre illerden günü birlik pek çok katılımcının gelmesini bekliyoruz” dedi.

 

prof-dr-bulent-akbas-001.jpg


DESTEKLERİ ÇOK ÖNEMLİ   

İMO Gebze Temsilciliği’ne katkılarından ötürü teşekkür eden Akbaş, “Diğer paydaşlarımızın yanında özellikle Gebze'nin Gebze'deki STK'ların, meslek örgütlerinin bize bu desteği de çok önemli” dedi. Akbaş ayrıca özetle şunları kaydetti:

ÇOK KRİTİK TESİSLER VAR

“Buna sadece Gebze ölçeğinde bakmak hata olur. Dünya değişiyor, ülkemizde de yapılar, yapı teknolojileri değişiyor. Çok büyük yatırımlar yaparak çok büyük testler yapıyoruz artık. Yapılara sadece bina olarak bakmayın. Yanı başımızda Osmangazi Köprüsü var. Çok kritik doğalgaz boru hatları, alt yapı tesisleri var, bina tesisleri var. Bina türü olmayan birçok kritik tesis var. Özellikle Kocaeli olarak ele alırsak burası bir sanayi şehri, endüstri şehri. Çok kritik tesisler var. Dolayısıyla bu tür tesislerin güvenle korunması gerekiyor. Büyük depremlere maruz kaldıkları zaman çevreyi etkileyecek büyük felaketlerin önüne geçilmesi gerekiyor, önceden önlem alınması gerekiyor. Yapısal sağlık izleme sistemleri gibi konular artık bizim inşaat mühendisliği alanının konuları haline gelmeye başladı. Bu konularla ilgili de önemli projeler, yenilikçi teknolojiler bu konferansta sunulacak. Özellikle Aselsan'ın erken uyarı sistemleri konusunda yaptığı çalışmalar var. O konuda da Aselsan'dan bir yetkili bize o konuda sunum yapacak açılış günü. Özellikle İstanbul Proje Kalkınma Dairesi'nden, AFAD'dan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan araştırmacılar gelerek bu yenilikçi teknolojiler konusunda panelde buluşup, yapılanları anlatacaklar.

BÜYÜK FIRSAT OLACAK

Biz Gebze Teknik Üniversitesi, Deprem ve Yapı Mühendisliği Bölümü olarak 1999 Depremi'nden beri bu tür konularda çalışıyoruz. Fakat özellikle son yıllarda İnşaat Mühendisliği bölümümüzün açılmasıyla birlikte akademik kadromuzu daha da güçlendirdik. Altyapımızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu konferans hem üniversitemiz hem bölgemiz için tanıtım, görünürlük açısından büyük fırsat sunacak. Bu bölgede yenilikçi çalışmaları gösterme açısından da fırsat olacak. Konferansa katılacak araştırmacılar ile birlikte çalışma yapma fırsatı oluşacak.

Çevre ve belediye ilgisinden memnunuz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de çalışmalarını anlatmak ve eğitim amaçlı, stant açacak. Yer bilimleri ve mühendislikle oluşan disiplinlerden arkadaşlar gelecek. Tüm meslektaşlara oturumlarımız ücretsiz olacak, İMO Gebze’nin katkılarıyla. İnşaat mühendisliği alanında firmalar, yenilikçi çalışmalarını anlatacak. Öğrenci arkadaşlar takip etme fırsatı olacak.

HEM BÖLGE HEM ÜLKE FAYDASINA

 İMO Gebze’yi paydaşımız olarak kabul ediyoruz. Burası araştırma üniversitesi. Tüm çalışmalarımızı hem bölge, hem ülke faydasına olacak çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Bu bölge ülkemiz için çok önemli. Varlıklarını korumak için teknolojiler geliştirmeli. Bunun farkındayız. Altyapı ve kadromuzu güçlendiriyoruz. Yeni gelen arkadaşlarımız büyük projeler yapmaya başladı.

İMO Gebze Temsilciği Başkanı Ahmet Kadı konferansın Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Bülent Akbaş tarafından iki yıl önce gündeme getirildiğini kaydedip, “1999’daki depremden sonra Gebze’de ilk defa, deprem yokken deprem bu şekilde konuşulacak. Depremle ilgili herkes takip etmeli. Bu şehir bu organizasyonda ayağa kalkmalı. Akademisyenlerden aldığımız destekle şehri ayaklandırmaya çalışıyoruz. Akademik olarak, yerel yönetimlerin yaptıkları yapmadıkları konuşulacak. Bir amacımız var. Deprem bilimi konusunda gelişmiş ülkelerle aynı seviyeye gelene kadar çabamız sürecek. GTÜ ve akademik kadrosu iyi ki var. Bizler de iyi ki yüzümüzü dönmüşüz. Onlarla birlikte bir şeyler yapmaya devam edeceğiz. Bu kadronun ciddi bir emeği var” dedi.

Konferansın Gebze’de gerçekleşmesinin lokasyonel olarak da büyük önem taşıdığını kaydeden Kadı, “Kültürü, bilimi, akademisi ile bir Gebze gerçeği var. İMO Gebze Temsilciği olarak tüm ekibimizle yanlarında olacağız” diye konuştu.

 

ahmet-kadi-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.