Denetimsiz kazanlar  bombadan farksız

Denetimsiz kazanlar bombadan farksız

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Barış İnce, “Bir kez daha uyarıyoruz: denetimsiz kazanlar bombadan farksızdır” dedi

Bursa'nın İnegöl İlçesi’ndeki bir mobilya fabrikasında buhar kazanı patlaması sonucu bir işçinin hayatını kaybederken 4’ü ağır 6 işçi yaralandı. Yaşanan kazayla ilgili olarak TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Barış İnce açıklamada bulundu. İnce yaptığı açıklamada, “Bursa'nın İnegöl ilçesi  Akhisar Mahallesi’nde faaliyet gösteren bir mobilya fabrikasında, buhar kazanı henüz bilinmeyen nedenle patladı. Maalesef patlama sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 4’ü ağır olmak üzere 6 işçi yaralandı.

 

BU KAZALAR İLK DEĞİL SONDA OLMAYACAK

Yaşamını kaybeden işçinin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor, kamuoyunun üzüntüsünü paylaşıyoruz. Patlamanın nedeni yapılacak teknik incelemelerin ardından açıklığa kavuşacaktır. Ancak buhar kazanlarının patlama nedenleri genel olarak; kazanın susuz kalması, aşırı basınç artışı, korozyon oluşumu, kullanım suyu sebebiyle ısıtma yüzeyleri ve seviye kontrol cihazları gibi güvenlik komponentlerinde oluşan kireç taşı ve akabinde arıza oluşumu sayılabilir. Maalesef bu kazalar ilk değildir, son da olamayacaktır

İNSANLAR HAYATINI KAYBETMEYİ SÜRDÜRECEK

Daha öncede yaşanan kazalar sonrası kamuoyunu uyardığımız gibi ilgili kurumlara ve yetkililere çağrımızı yineliyoruz. Aksi takdirde bu tür kazalar yaşanmaya ve insanlarımız hayatını kaybetmeye devam edecektir. Bir kez daha uyarıyoruz; ucuz işgücü ve ucuz maliyete dayalı esnek, güvencesiz çalışmanın artması, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırmanın yaygınlaşması, denetimlerin yetersizliği ve/veya yokluğunun giderilmediği; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri kamu ve özel sektörce gözetilmediği müddetçe ne yazık ki benzeri olaylar sürecektir.

BELGELENDİRİLMESİ GEREKMEKTE

Bu kaza nedeniyle, özellikle mobilya, tekstil ve ağır sanayi işletmelerinde yoğun olarak kullanılan yüksek işletme basıncına sahip buhar kazanlarının, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği her yıl periyodik kontrol ve denetimlerinin yaptırılması gerektiğini belirtiyoruz. Ayrıca buhar kazanlarını işleten operatörlerin,  Makine Mühendisleri Odası tarafından uzmanlık eğitimlerini tamamladıktan sonra sınava tabi tutularak belgelendirilmesi gerekmektedir.

 

BÜYÜK RİSKLER ALMAKTA

 

 

Eğitimli personeller tarafından işletilmeyen, periyodik test ve kontrolleri yapılmayan kazanlar ve basınçlı kapların patlamalara ve iş kazalarına yönelik güvenlik riski göz ardı edilmemelidir. TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak Şube ve Temsilciliklerimizde görevli tecrübeli kadromuz, kamusal güvenliği ön planda tutarak yıllardır periyodik kontrol hizmetlerini büyük bir özenle akredite A tipi muayene kuruluşu olarak yürütmektedir.

Kanunen yaptırılması zorunlu olan periyodik kontrolleri yaptırmayan Sanayi Kuruluşları Yetkilileri ve Site Yöneticilerinin büyük riskler almakta olduğunu bir kez daha hatırlatırız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.