Denetim komisyonu doğrudan temin yerine ihaleyi önerdi

Denetim komisyonu doğrudan temin yerine ihaleyi önerdi

KBB’nin 2020 yılı denetim komisyonu raporunda çok tartışılan doğrudan temin ile hizmet ve ürün alımları aleni yansıdı. Komisyonun AKP’li başkanı Hasan Numan Tonka tarafından okunan raporun sonuç kısmında, doğrudan temin yerine açık ihaleler önerildi

Haber Analiz / KBB 2020 Denetim Raporu - 1

Gebze Belediyesi’nin 2020 yılı denetim komisyonu raporuna göre belediye yıl içindeki 752 alımdan 730’unu doğrudan teminle gerçekleştirdi..

“YÜRÜ YA KULUM!” VAKASI…

Çayırova Belediyesi’nin 2020 yılı denetim komisyonu raporuna göre 2002 öncesi büfe esnafı iken 2002 sonrası “basın” dâhil hemen her iş koluna giren, ilçede dernek kuracak kadar gazeteci olmamasına karşın “gazeteciler” derneği kurup başkanlığını da üstlenen zevat ile oğlu, yıl içinde belediyeye çeşitli işlerden toplam 1.7 milyon TL fatura kesti.

Mesleği organizatörlük olan bir zevatın, çit işinden de belediyeye fatura kesip iş yaptığı görüldü.

 

 

DİLOVASI’NDA YAYIN YASAĞI

ŞAİBE BULAŞTIRDI

Meclis toplantılarında; KBB Meclisleri’ni çok sayıda televizyon kanalı çekip Darıca’da belediyenin Facebook hesabından canlı yayınlamasına karşın Dilovası’nda Belediye Başkanı Hamza Şayir’in “yasak” olduğu iddiasıyla engellemesi ve kamuoyu bilgilenmesinin önüne geçmesi, aleni şaibe bulaştırdı.

Muhalefetin ilçe başkanları suç duyurusunda bulunurken detaylarının hafta içine paylaşılması bekleniyor.

DARICA’DA BİR GARİP FATURALAR!

Darıca’daki denetim komisyonu raporu değerlendirmesine CHP’li Üye Ayhan Şen tarafından pasta börek alımları tüm detayları ile girdi ancak 300 bin TL’yi aşkın tutarında olduğu söylenen, ismi fazla bilinmeyen basın yayın kuruluşları faturalarının detayına değinilmedi. O faturaların ne faturası olduğu, şimdilik bilinmiyor.

ŞİMDİ BU KONUŞULUYOR…

Henüz kesinleşmeyen, belgelenemeyen bir iddiaya göre ise Gebze Bölgesi’ndeki belediyelerden birinde 30 bin liraya doğrudan temine çıkartılan bir organizasyon işini alan ve işi organizatörlük olmayan bir kişi, o işi, işi organizatörlük olan kişiye 20 bin liraya pas edip hem zahmetsiz ve emeksiz 10 bin lira kar etti. Hem de 10 bin liralık, kamu zararı oluştu..

İKTİDAR DA FARKINDA

Belediyelerin doğrudan teminle ürün ve hizmet alımında AKP’li belediyelerin gidişatları, denetim komisyonu raporlarına da yansıdı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 hesap kitabını denetleyen komisyonun AKP’li Başkanı Hasan Numan Tonka tarafından okunan raporun sonuç kısmında, doğrudan temin yerine açık ihaleler önerildi.

31 MART’A KADAR İNCELEDİLER

 

denetim-komisyonu.jpg

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2020’nin hesap kitabını denetleyecek komisyon AKP’den Hasan Numan Tonka (Başiskele), Eda Açıkyol (Kartepe) Bülent Koçak (Darıca) ve Okan Özdikmen (Karamürsel) ile CHP temsilcisi Mehmet Nuri Paşa’dan  (Derince) oluşmuştu. Komisyon son toplantısını, Avukat Eda Açıkyol’un sosyal medya paylaşımına göre 31 Mart’ta gerçekleştirdi.

BİR SAATİ GEÇTİ…

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bilgilendirmesi yapılan, yasal mevzuat gereği oylaması olmayan denetim komisyonu raporu görüşmeleri yer yer hararetli tartışmalar ile birlikte 61-62 dakika sürdü. Rapora dair ilk sözü AKP’den Hasan Numan Tonka aldı.

YÖNETMELİKLERE UYUMDA ZAAFİYET

Raporun ilgili kanun maddelerine uygun hazırlandığının tespit edildiğini kaydeden Tonka genel performans ve bütçenin hazırlanmasında ilgili yönetmeliklere tam olarak uyulmadığının tespit edildiğini kaydetti. Yönetmeliğe uyumda hassasiyetin arttırılması gerektiğini kaydetti.

TAHMİNİ BÜTÇE DAHA

GERÇEKÇİ YAPILMALI

 

kocaeli-buyuksehir-meclisi-2021-nisan---104.jpg

2020 mali yılında tahsilat gerçekleşme oranının yüzde 96.29 olduğunu belirten Tonka bu oranın 2019’daki yüzde 96.06’lık orana eşdeğer olduğunu söyledi. Giderlerde gerçekleşme oranın yüzde 76.5 olduğunu, 2019’da yüzde 67.6’lık orana karşın önemli artış kaydedildiğini belirten Tonka, “Covid salgınına rağmen olumludur. Bununla birlikte daha gerçekçi tahmini bütçeler yapılması tavsiye edilmiştir” dedi.

ORGANİZASYONLAR

ÖNCEDEN PLANLANABİLİR

Fasıllar arası bütçe aktarımında ilgili hükümlere uygun hareket edilmesi gerektiğini, giderlerin yüzde 12.23’ünü personel giderlerinin oluşturduğunu kaydeden Tonka’nın rapora atfen en dikkat çeken tespiti ise özetle, “Alımların doğrudan temin yerine birleştirilerek, ihaleyle yapılmasının daha uygun olacağı, organizasyon hizmetlerinin de önceden planlanır olabilmesinden sebep doğrudan temin değil yine birleştirilerek, açık ihale ile yapılması” önerisi oldu.

DOĞRUDAN TEMİNDE DAHA ÇOK

FİRMADAN TEKLİF ALINMALI

Denetleme çalışmalarında GBS diye tanımlanan sistemin özellikle evraklara ulaşımda önemli avantaj sağladığını, buna karşın harcama birimlerinin sisteme eksiksiz yüklenmesi gerektiğini kaydeden Tonka; doğrudan teminle yapılan her tür alımda fiyat teklifi alınan firma sayısının çoğaltılması halinde maliyetlerin daha da düşebileceği uyarısında bulundu.

ÖDEMELER VAKTİNDE YAPILINCA

FAİZ YÜKÜMLÜLÜĞÜ OLMADI

31 Aralık 2020 tarihi itibariyle Büyükşehir’in SGK ve vergi borçlarının sıfırlandığını, gerek kamuya gerek özel sektöre yönelik ödemelerin vaktinde yapılmasından ötürü belediyenin faiz yükümlüğüne sokulmadığını kaydetti. Tonka komisyonun CHP’li üyesi Mehmet Nuri Paşa’nın değerlendirmelerinin ardından yeniden söz alırken meclisin tansiyonu zaman zaman hayli yükseldi…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.