Halil Yeni

Halil Yeni

DAYANIŞMA

DAYANIŞMA

 

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Bursa'da metal fabrikalarında çalışan Türk Metal üyesi işçiler, sendikalarının fabrikalarla imzaladığı toplu iş sözleşmesine itiraz ederek büyük bir ayaklanmaya kalkışmış ve sözleşmenin değiştirilmesi talebiyle çeşitli eylemlilikler düzenleyerek tepkilerini dile getirmişlerdi. Bu süreçte Oyak Renault fabrikası işçilerinin büyük bir kısmının DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na  geçmesiyle devam etmişti.  

 

 

Ocak ayında asgari ücrete yapılan zamla birlikte, Renault işçileri ücret iyileştirmesi talebiyle fazla mesai eylemleri başlattı. Birleşik Metal üyesi işçiler halen yetkili olmasına rağmen üyesi çok az kalan Türk-Metal sendikasının fabrikada ki temsiliyetinin de sonlanmasını istiyordu.  Bu doğrultuda, oluşturdukları “UET sözcüleri” kurulunda yaptıkları toplantılarda üyesi oldukları sendikanın Renault yönetimi tarafından tanınıp, kendi temsilcilerini seçmek istediklerini belirterek 29 Şubat tarihinde fabrika içerisinde seçim yapılması kararı alındı.

 

 

İşçilerin yaptığı açıklamalara göre bu gelişmelerden rahatsız olan ve Birleşik Metal İş temsilcilerinin seçilmesini engellemeye çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk Metal ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın talepleri doğrultusunda müfettişler görevlendirdi. Müfettişlerin görevleri Renault işçilerini ve yönetimini baskı altına alarak seçimlerin yapılmasını engellemekti.   Renault yönetimi tüm bu gelişmelerin sonucunda bazı vardiyaların iptal edildiğini duyurdu. Vardiyaların iptal edilmesinin ardından işveren saldırılarına başladı. İçlerinde sendikal mücadele veren öncü işlerinden de bulunduğu on işçi protesto yürüyüşleri ve mesaiye kalmama eylemleri bahane edilerek işten çıkartıldı.

 

 

O gün işçilerin birliği ve cesareti adına eşine az rastlanır büyüklükte bir dayanışma gerçekleşti. 10 işçinin işten atılmasına karşı tam 4 bin işçi eylem yaparak direnişe geçti. Bencilliğin duvarı yıkıldı. ‘’Her koyun kendi bacağından asılır’’ zırvalığı ayaklar altına alındı. ‘’Bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılık’’ buruşturulup çöpe atıldı. On işçinin işten atılmasına karşı dört bin emekçi atılan arkadaşlarının geri alınması için ayaktaydı.

 

 

Dışarıda binlerce işçi fabrikaya doğru yürüyüş yaparken içeride ki işçilerde üretimi durdurdu. Fabrika önünde eylem yapan işçilere polis müdahale etti. Fabrika ile işçilerin arasında barikat oluşturdu. Direnişe destek olan işçilerin kimi fabrika çıkışında, kimi de evinde gözaltına alındı. 21 Renault işçisi ve 3 sendika yöneticisi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 21 Renault işçisi ve 3 sendikacı serbest bırakıldı.

 

 

Fabrika da ki yetki belirsizliği devam ederken Birleşik Metal İş Sendikası Renault yönetimini işçilerin sesine kulak vermeye, işçilerin sendika ve temsilcilerini seçme hakkına saygı duymaya, işten attığı 10 işçiyi tekrar işe alarak iş barışını sağlamaya davet etti. 

 

 

Bu vesileyle işten atılan 10 arkadaşına sahip çıkmak ve yalnız olmadıklarını göstermek adına eylem yapan dışarıda ki dört bin işçiyi ve içeride ise üretimi durduran yüzlerce emekçiyi o yüce davranışlarından kaynaklı kutluyor, tüm emekçileri bu değerli dayanışmaya destek olmaya çağırıyorum.

 

 

Bu yazı toplam 1164 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Yeni Arşivi