Darıca Belediyesi’nden ücretsiz  izindeki işçiye gıda desteği

Darıca Belediyesi’nden ücretsiz izindeki işçiye gıda desteği

Darıca Belediyesi sendikal örgütlenme sonrası iki işçi çıkartan, ekim ayının ortasından bu yana ücretsiz izin uygulayan Systemair HSK işçilerinden Darıcalı Alper Taşıyan’a mücbir sebep mağduriyetinden gıda desteğinde bulundu

Gebze Bölgesi’nde ama grevde; ama sendikal örgütlenme sonrası ücretsiz izinde olan işçilerine gıda desteğinde İzmit ve Çayırova Belediyeleri’nden sonra Darıca Belediyesi de devreye girdi. Dilovası Makine İhtisas OSB’de kurulu İsveç yoğun sermayeli, Türk ortaklı Systemair HSK’da BMİS Gebze 1 No’lu Şube’nin örgütlenmenin ardından ücretsiz izine çıkartılan işçilerden Darıcalı Alper Taşlıyan’ın “mücbir sebep”li mağduriyet gerekçesiyle yaptığı başvuru geri çevrilmedi. Darıca Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Naci Yılmaz’ın da devreye girdiği başvuru sonrası gıda kolisi Taşlıyan’ın Kazım Karabekir Mahallesi’ndeki evinde, belediye tarafından teslim edildi. Taşlıyan, üzerinde bir ev ve otomobil gözükmesinden ötürü söz konusu desteğe dair başvuru dahi yapamıyordu ancak 25 Kasım 2020’den bugüne 5 ayı aşkın süredir ücretsiz izinde olması belediye tarafından mücbir sebep mağduriyeti olarak değerlendirildi.

BIYIK: BAŞVURANA YARDIMCI OLURUZ

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık konuya dair gazetemize yaptığı açıklamada özellikle Ramazan ayı içinde dar gelirli kesimlere yönelik gıda desteklerinin yoğunlaştığını belirtip, “İlçemizde benzer konumda olan; grevde veya sendikal örgütlenme sonrası ücretsiz izindeki işçilerin belediyemize başvurması halinde, onlara da gıda desteğinin temini için yardımcı oluruz” dedi.

Gebze Bölgesi’nde benzer konumdaki işçilere ilk gıda desteği bölge dışından İzmit Belediyesi’nden gelmişti. 25 Aralık 2020’den bugüne grevde olan Çayırova’daki Baldur Süspansiyon’un grevdeki işçilerini ziyaret eden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet grevdeki tüm işçilere birer koli gıda desteğinde bulunmuştu.

Bir süre sonra Çayırova Belediyesi de, Baldur grevindeki Çayırovalı işçilere, belediyeye başvurularının ardından gıda kolisi vermişti.

Darıca’da sanayi çok yoğun değil. Benzer vakalar çok nadir yaşanıyor. Ancak işçi yoğun Darıca’da çok sayıda işçi Gebze, Çayırova ve Dilovası’ndaki fabrikalarda çalışıyor.

Systemair HSK’da BMİS Gebze 1 No’lu Şube’nin örgütlenip çoğunluğu edinmesinin, 15 Ekim 2020’de yetki tespitinin tebliğinin hemen ardından iki işçinin işine Kod 29’dan son verilmiş, 39 kişi ücretsiz izine çıkartılmıştı. Fabrikada 19 Ekim 2020 tarihi itibariyle direniş başlatılmıştı.

Bugüne değin 14 işçi tazminatını alıp işten ayrıldı. Bazı işçiler Hadımköy’deki eski yerinden de benzer Anayasal ve yasal hak hukuk adalet ihlalinden sabıkalı ve ceza yiyen fabrikada, sendika üyeliğinden çıkıp işbaşı yaptı. Halen hukuki sürecin devam ettiği işyeri önündeki direniş devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.