Cumhuriyet asli görevimizdi İliklerimize kadar hissediyorduk

Cumhuriyet asli görevimizdi İliklerimize kadar hissediyorduk

Gebze; sosyal demokratların yerel iktidarda olduğu son 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı 1993’te kutladı. Dönemin SHP’li belediye başkanı, günümüz CHP Üyesi Mehmet Emin Akın’a o günleri sorduk: “Cumhuriyet asli görevimizdi. İliklerimize kadar hissediyorduk.”

Röportaj: Filiz OCAK

 

Ülkemiz ve ilçemiz Cumhuriyet’in 99’ncu yılını coşku ve heyecanla, dünden itibaren kutlamaya başladı. Kutlamalar, etkinlikler bugün tavan yapacak..

Ülkemiz 2002 sonrası bir dönem, durduk yere Milli bayram kutlamalarının biçimini tartışır bir hale geldi. O vakte kadar ki mevcut haliyle bile halkın katılımının ne kadar yeterli olduğu tartışıldı. “Şudur budur” gibi gerekçelerle örneğin 19 Mayıs’larda stat etkinlikleri, kutlamaları rafa kaldırıldı.

SİVİL TOPLUM İKTİDARA

BÖYLE ÇEKİ DÜZEN VERDİ

Ancak sivil toplum gerek ülkemiz gerek ilçemizde, “yasak” yılları ile beraber anıtları, meydanları, sokakları boş bırakmadı ve geçtiğimiz yıllardan itibaren siyasi iktidar, siyasi iktidarın yönetimi altındaki kamu da kendisini olması gerektiği şekilde sokakta, halka daha yakın ve iç içe göstermeye başladı. Bu tam anlamıyla sivil toplumun bir zaferi ve iktidara çeki düzen vermesi oldu.

SADECE ESKİLER BİLİR

Başkan ve yönetimleri siyasetle belirlenen belediyelerin de milli bayram kutlama ve etkinliklerinde önemi ve yeri asla inkar edilemez. Gebze’de çok geniş bir kesim değil 2002, 1994 öncesi dahi o kutlamaların nasıl olduğunu bilmez. Biz de o yılları ve süreci dönemin belediye başkanı Mehmet Emin Akın’a sorduk. Akın ile başka konular da konuştuk. Önümüzdeki günlerde yer vereceğiz..

Gebze; sosyal demokratların yerel iktidarda olduğu son 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı 1993’te kutladı. Dönemin SHP’li belediye başkanı, günümüz CHP Üyesi Mehmet Emin Akın, “Cumhuriyet asli görevimizdi. İliklerimize kadar hissediyorduk” dedi. Akın şunları kaydetti:

HERKES EN GÜZEL

GİYSİLERİNİ GİYERDİ

“Şahsımın belediye başkanlığında yerel iktidarda olduğumuz yıllarda Cumhuriyet bayramları elbette büyük bir coşkuyla kutlanıyordu. Törenler, fener alayları ile coşkulu geçiyor, Gebzeliler Cumhuriyet coşkusunu doya doya yaşıyordu. İliklerimize kadar hissediyorduk. Herkes en güzel giysilerini giyerdi. Öyle de olması gerekirdi.

Cumhuriyet’i elbette sadece sosyal demokratlar kutlamıyor. Cumhuriyet coşkusunu herkes yaşamalı. Bu anlamda belediye olarak geleceğimiz ve teminatımız olan çocuklara, gençlere çok önem verdik. Milli bayramları da bu bayramın coşkusuna özüne uygun kutlamaların, ötesinde anlamını içereğini bilmelerini isterdik.

NEREDE ÖĞRENECEKLERSE

ORAYA GÖNDERİRDİK

 

Ona göre okul bahçelerinde de kutlama törenleri hazırlanırdı. İlkokul, ortaokul öğrencilerini Anıtkabir’e; Cumhuriyet’in temel öğelerini nerede görebilirlerse oraya gönderirdik. Benimsetmeye çalışırdık. Bu bizim asil görevimizdi ve belediye olarak üstlenmiştik. En güzel şekilde kutlardık.

Günümüzde zaman zaman milli bayramlarımızı kutlamamak için çeşitli bahanelerle törene gelmeyen, rapor alan yöneticiler de maalesef var. Hâlbuki, şimdi bende olduğu gibi o günleri anlatırken bile o coşkuyu yaşarsınız.”

 

img-9712.jpg

**

 

SOSYAL DEMOKRATLAR OLARAK EN BÜYÜK MUTLULUK PAYIMIZ

Cumhuriyeti ilk genel

başkanımız Atatürk kurdu

 

 

“Cumhuriyet Halk Partisi o dönem SHP idi, devamı CHP. Cumhuriyeti kuran parti, bu cümleyi vurgulayarak söylemek istiyorum. Bunu inanan inanmayan herkes bilir. Cumhuriyet’in ilk genel başkanımız Atatürk’ün sayesinde kurulduğunu bugün ilkokula yeni başlayan çocuklar dahi bilir. Bu da Cumhuriyet adına bizim, sosyal demokratların en büyük mutluluk payıdır. Çünkü Cumhuriyet ile birlikte var olduk ve bugünlere geldik. Cumhuriyet ile birlikte özgürlüğü tattık, demokrasiyi, insan haklarını, eşitliği, adaleti öğrendik. Bunların hepsi Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte hayata geçen ögelerdir. Bunu kimse inkâr edemez. İnkar ettiği zaman bile tartışmamak gerekir, tartışılması bile bana göre gereksizdir.”

 

img-9718-1.jpg

**

GEBZE’DE TANIYAN VAR, TANIMAYAN VAR

Ben Mehmet Emin Akın.

CHP’li son belediye başkanı

 

Gebze ilçemiz, 400 bin nüfuslu, nüfusu her geçen gün daha da artan bir ilçe…

1994 yerel seçimlerinden bugüne önce Refah Partisi, geçici süre Fazilet Partisi, 2004’ten bu yana Adalet ve Kalkınma Partisi kurumsallıklarında sırasıyla Milli Görüşçüler’in akabinde muhafazakârların yerel iktidarda ve belediye yönetiminde olduğu bir ilçe.

BASINA TEŞEKKÜRÜ ÖNE ÇEKTİ

İlçenin CHP’li (O dönem SHP) son belediye başkanı ise Mehmet Emin Akın oldu. Röportajın başında kendisini tanıtmasını istediğimiz Akın önce, “Çok önemsediğimiz Cumhuriyet ile ilgili beni düşünüp benimle röportaj yapmanız beni ayrıca mutlu etti. Çok teşekkür ediyorum” diyerek, bu tip röportajlarda genelde sona bırakılan şahsımızda ve kurumsalımızda basına teşekkürü öne çekip ardından devam etti:

“Elbette; tanıyan çok ama tanımayan da vardır. Ben Mehmet Emin Akın. Erzurum, Şenkaya doğumluyum. Gebze’de bir dönem siyaset yaptım.

Gebze’de 1989-1994 arası belediye başkanlığı yaptım. O dönem koşullarında çok güzel işler yaptığım bugün hala konuşuluyor, söyleniyor.

Özellikle hizmete susamış kırsal bölgenin hizmetlerini mümkün olduğunca tamamladığım için kendimi mutlu sayıyorum, mutlu hissediyorum. O günden beri Gebze’de hep insanların içindeyim. Partideyim, sokaktayım, kahvedeyim. İnsanlar neredeyse ben de oradayım. Bugüne kadar hiçbir olumsuz tepki almadım. Daha ziyade olumlu tepkiler aldım. Bizim insanımız vefakârdır. Sokakta karşılaştığım, hiç hatırlamadığım insan bile bana, ‘Senden Allah razı olsun. Senin sayende ev yaptım, çocuklarımı okuttum’ gibi laflar söylüyorlar. Bu lafları duyduğumda çok mutlu oluyorum.

O süreçten sonra iki kez aday oldum ama seçimi kazanamadık. 1994’ten beri de Cumhuriyet Halk Partisi, sosyal demokratlar Gebze’de iktidar olamadılar. Dilerim bundan sonra CHP iktidar olur.”

 

kimdir-017.jpg

**

BEKSEM kapatılmamalıydı

Devlette devamlılık esastır

 

Gebze’de 1989-1994 döneminin en etkili icraatlarından biri kültür sanat alanında; Belediye Kültür Sanat Etkinlikleri – BEKSEM çatısında gerçekleşti.

BEKSEM’in tiyatro topluluğu;  “Buzlar çözülmeden”i sahneledi. Oyun beyaz perdeye de önce aynı adla, ardından Kemal Sunal’ın başrol oyunculuğunda “Deli Deli Küpeli” olarak yansımıştı.   

Şair Akgün Akova’nın üstlendiği, “Edebiyat Günleri”nde Orhan Pamuk, Eskihisar’da ağırlandı. O söyleşi Pamuk’un ülkemizdeki ilk okur söyleşisi oldu. Diğerlerini Mehmet Emin Akın anlattı:

“BEKSEM’de sanat müziği, halk müziği, folklor, resim kursları, tiyatro ve diğer alanlarda insanlar eğitiliyordu ve çok güzel işler yapılıyordu. Müzik grupları yurt dışında bile konser verdi örneğin. Belediye çalışanları dahil herkes faydalanıyordu.

Ve hemen akabinde, 1994’te Refah Partili belediye tarafından kapanması çok saçma olmuştur. Devam ettirilebilirdi çünkü devlette devamlılık esastır.

Öte yandan; İnönü Çamlık Parkı içindeki İnönü büstünü kaldırdılar, kınıyorum

 

Belediyelerin üst yapıdır, su tedarikidir, park bahçelerdir yasalarla belirlenmiş asli görevleri var. Biz dönemimizde tüm bu asli görevlerin yanı sıra sosyal belediyecilik faaliyetlerinde de bulunduk.

SOSYAL BELEDİYECİLİK

TOPLUMU AYDINLATMAKTIR

Sosyal belediyecilik toplumu bilgilendirmedir, aydınlatmadır. Ve bu tek taraflı tek kutuplu olmamalıdır. Örneğin biz yazarları da ağırladık ama hep tek zihniyetten olanları değil. Örneğin bir Abdurrahman Dilipak’ı da ağırladık. İnsanlar Dilipak’ı da dinleyerek kendisine yön vermek istedi.

Bir seferinde Aziz Nesin’i ağırladık. Liseli öğrenciler ile bir araya getirdik. Öğrenciler Nesin’e, “Nasıl davranmalıyız” diye sordu. Nesin’in yanıtı hala hafızamdadır: ‘Şöyle böyle yapın desem eylem ve etkinliklere katılacaksınız. Aileniz bana beddua edecek. Kendiniz sorup soruşturacak ve size göre en iyisini bulacaksınız. Kitap okuyacak, kendinizi harmanlayacaksınız.

AKSİ HALDE GÖREVİMİZİ YAPMAMIŞ OLURDUK

Belki bu çok basit bir şey gibi görünüyor ama Aziz Nesin çocuklara tek taraflı değil her yönden araştırmayı, öğrenmeyi söyledi ve öğretti. Bu toplumsal, sosyal bir çalışmadır. Abdurrahman Dilipak’ta geldi, Aziz Nesin’le söyleşi yaptılar bunlar çok önemlidir. Yani insanlar ikisini de dinlediler. Buradan kendilerine göre ortak bir bilgi birikimi aldılar. Biz sadece Aziz Nesin’i getirseydik, kendi siyasal görüşümüze yakın kişileri getirseydik Gebze halkına karşı görevimizi de yapmamış olurduk. Farklı düşünceden bütün yazar-çizerlerini getirerek belediyenin asli görevi dışında toplumsal görevimizi de yerine getirmiş olduk.

BİZDEN SONRA, ONLAR GİBİ

DÜŞÜNMEYENİ GETİRMEDİLER

Benden sonra gelen Ahmet Penbegüllü Başkanımız, rahmetli oldu. Buradan rahmetle anıyoruz. Biz ölünün arkasından konuşmayız. Konuşmamak da gerekir. Onlar da kendilerine göre faaliyetler yaptılar. Şöyle söyleyelim hiç kimse seçim propagandası yaparken ben Gebze’ye hiçbir şey yapmayacağım diye gelmiyor. Çok şeyler vaat edip yapabildiklerini yapıyorlar. Onlar da kültürel etkinlikler yaptılar. Biraz önce belirttiğim sebepten dolayı başkanımızı kınamak için söylemiyorum ama onlarda da gördüğüm tek taraflı, kendileri gibi düşünenleri getirdiler. Onlar gibi düşünmeyen kimseyi getirmediler.”

 

bilkaaar.jpg

İZLERİ BİLKAR’DA SÜRÜYOR: Hayli köklü bir mazisi olan ve kökeni, kolları 1990’lı yılların başlarındaki Gebze Belediyesi / BEKSEM ile Darıca Belediyesi / DABGEM’e kadar uzayan BİLKAR Tiyatro Topluluğu, BEKSEM ve DABGEM’in 1994’te yeni belediye yönetimlerince kapatılmasının ardından ilk oyununu Gebze İlçe Spor Müdürlüğü Tiyatro Topluluğu adıyla sahnelemiş, ekip ardından Gebze Kültür Sanat Derneği’ni kurmuş, BİLKAR’a dahil olunmasının ardından derneği fesih etmişti.

Maltepe’deki oyunu 1990’lı yılların ortalarında topluluğa hocalık yapan Kartallı tiyatrocu, dizi oyuncusu ve sanatçı Nazım Yılmaz da izledi. Toplulukta 1990’lı yılların ortasında birçok oyunda rol üstlenen, evlendikten sonra tiyatrodan kopup Kartal’a taşınan eski topluluk oyuncularından Mehtap Azeri Köse de oyuna eşi Emin Köse ile birlikte gelerek eski hocası ve ekip arkadaşları ile hasret giderdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.