Tuğçe Nur Mutlu

Tuğçe Nur Mutlu

Çocukluk Çağı Matürbasyonu Nedir?

Çocukluk Çağı Matürbasyonu Nedir?

Cinsellikle ilgili konular genellikle ülkemizde kaçınılan, konuşulmaması, dile getirilmemesi, dokunulmaması tercih edilen konulardır. Bunun bir sonucu olarak konuyla ilgili terimlerin tam olarak oturmadığı, yanlış şekillerde kullanıldığı görülmektedir. Bu yüzden sizlere bu hafta çocukluk çağı mastürbasyonundan bahsetmek istedim.

Çocukluk Çağı Matürbasyonu Nedir?

Çocukların cinsel organlarını uyarmaları ile başlayan; terleme, kızarma ve sık nefes alma ile kendini gösteren bir orgazm davranışıdır. Yetişkinlerin yaşadığı durumdan çok farklıdır hayal ve düşünce içermez.18.aydan itibaren görülmeye başlanır ancak daha çok 2 ile 6 yaş arasında görülmektedir. Küçük çocuklar için mastürbasyon, çocuğun kendi genital organları hakkındaki meraklarını temel olarak kendisini tatmin etmek için ortaya çıkan cinsel keşfin bir formudur. Çocuğunuzun cinsel gelişiminin bir parçası olarak vücudunu keşfetmeye çalışması bu yüzden de bedeni ile meşgul olması çok normal. Çocuk gelişim dönemlerine bakıldığında, 3-4 aylıkken cinsel organlarını keşfeden çocuk, 6-7 aylıkken cinsel organları ile oynamaya başlar. Bebekler 10-11 aylıkken cinsel organları ile oynayarak kendilerini uyarırlar. Erken dönemde patolojik bir süreç olarak görülmeyen bu cinsel oyun, anne-babaları ile sağlıklı ve iyi bir ilişki içinde olan çocukların bedenlerini keşfetme gereksinimi olarak değerlendirilebilir. Cinsel oyun ile masturbasyonu karıştırmamak gerekir. Çoğunlukla 2-3 yaş arası başlaması, gittikçe artış göstermesi ve orgazmın olması, masturbasyonu cinsel oyundan ayıran özelliklerdir.

Aileler Nasıl Davranmalıdır?

  • Bu durumda sakin kalmak çocuğu ayıplamamak, cezalandırmamak çok önemlidir.
  • Bazen dikkat çekmek için, bazen uyaran eksikliği çocuğun bu davranışına yol açar.
  • Koşulsuz bir sevgi sunmak, oyun oynamak dikkati başka yöne çekmek ve cezadan uzak durmak gerekir.
  • Cinsellikle ilgili bilgileri çocuktan saklamak yerine yaşına uygun olarak bilgi verilmelidir.
  • Mastürbasyon yaptığı zaman ayıp günah gibi kelimeler kullanılmamalı çocuk suçlanmamalıdır.
  • Çocuk ergenliğe girmediyse ve mastürbasyon davranışına yöneldiyse direk engellemek yerine dikkati başka yere çekilmelidir. Eğer ebeveynlerin birincil tepkisi paniklemek olmazsa, anne-baba nötr kalmayı başarabilir ve çocuğun ilgisini başka alanlara çevirebilirse çocuk bir süre sonra bu hareketini bırakır.
  • Ergen bir çocuksa mastürbasyon yapmasına izin verilmeli ancak hangi ortamlarda yapabileceği konusunda bilgilendirilmelidir.
  • Dürüst bir cinsel eğitim saptamak için çocuğa mahrem alanları öğretilmeli. Okul çağına yaklaşmış bir çocuk evde çıplak dolaşıyorsa bu çocuğa neyin mahrem olduğunu bilgi vermek olası olmaz. Ufak yaştan itibaren çocuğun giydiği kıyafete değin dikkat edilmeli, mahremiyet duygusu aşılanmalı, sınırları öğretilmelidir.
  • Her hangi bir konuda çocuğa doğru şekilde eğitim verilmezse çocuk o konu hakkında kulaktan dolma, asılsız bilgiler edinebilir. Çocuk kendisinden sadece birkaç yaş büyük bir çocukla cinsellik taşıyan bir oyun oynayabilir sonrasında oyun cinsel tacize değin varabilir. 
  • Eğer cinsellik çocuk için defalarca tabu olarak kalmaya devam ederse ileriki yıllardı başka sorunlar da yaşanabilir; örneğin söz konusu olan bir kız çocuğuysa vajinusmus hastalığına yakalanabilir ve evliliğinde sorunlar çıkabilir.
  • Çocukların en fazla merak ettikleri konulardan biri dünyaya nasıl geldikleridir. Çocuk bunu sorduğu süre ona büyük bir insana anlatırmış gibi “Çocukları leylek getiriyor derler ama bu içten değil.
  • Bu soruyu sorman, merak etmen, ağırlık vermen hoş bir şey. Cinsellik kadınla erkek arasında çok özel bir durumdur. Ama detaylarını öğrenmen için biraz daha büyümen gerekiyor. Büyüdüğünde anlatacağım” şeklinde anlatmak gerekir.

 

Bu yazı toplam 30078 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Tuğçe Nur Mutlu Arşivi