‘Çocuklarıyla cezaevinde kalan annelerin durumunu sordu’

‘Çocuklarıyla cezaevinde kalan annelerin durumunu sordu’

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu cezaevinden tahliye edilmeyen hamile kadınların ve yeni doğum yapmış annelerin yaşadıkları hak ihlallerinin araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi Verdi.

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyla ilgili TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde şu konulara değinmiştir. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Uygulanması Hakkındaki Kanun, hamile kadınlara altı aydan daha küçük bebeği olan kadınların tutuksuz yargılanmasını öngörmektedir. 5275 sayılı Kanunun 16/4 maddesine göre, Hapis cezasının infazı, gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya annesinde başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz olunur. 5275 sayılı Kanunun 116. maddesine göre, yukarıdaki hüküm “tutuklular” hakkında da uygulanır.

CEZAEVİNDE KALMAYA DEVAM ETMEKTE

Tutuklama bir tedbir olup ancak CMK md.100 deki tutuklama koşulları ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz olacağının somut delillerle kanıtlanması durumunda başvurulacak bir tedbir olmasına rağmen 7 Eylül 2018 itibariyle tarafıma ulaşan bilgilerde aşağıdaki kadınlar halen cezaevinde tutulmaktadır. Elif Aydın (6 Aylık Hamile) Gebze Kapalı Cezaevi: Bütün itirazlara rağmen çocuğuyla beraber cezaevinde kalmaya devam etmektedir. Kendisi, karnındaki bebeği ve yanında kalan çocuğuyla 3 kişi cezalandırılmaktadır. Mualla Kübra Alvar (8 Aylık Hamile) Tarsus Kapalı Cezaevi: Yaz sıcağında hamileliğinin sonunda olmasına rağmen halen cezaevinde tutulmakta tahliye edilmemektedir.

TUTUKLAMAKTAN GERİ DURMAMIŞLAR

Merve Aydeniz Çokyılmaz (8 Aylık Hamile) Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi: Doktor bir tutuklu olarak hamileliğinin sonunda halen cezaevinde bekletilmektedir. Emine Ay (4 Aylık Hamile) Bitlis Kapalı Cezaevi: Bütün çağrılara girişimlere rağmen cezaevinden çıkartılmamıştır. En son yoğun bakıma kaldırılmış bebeğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmıştır. Semra Yılmaz (4,5 aylık bebeği var) Tekirdağ T Tipi Kapalı Cezaevi: Bebeği 6 aylıktan küçük olmasına rağmen halen cezaevinde tutulmaktadır. Gülistan Karabulut (7 aylık hamile) Balıkesir Burhaniye Cezaevi: Eşi ve çocuğuyla Ege de boğulma tehlikesi atlatan ailede; baba ve 7 aylık hamile anne cezaevine götürülmüş 3 yaşındaki oğulları da yoğun bakıma kaldırılmıştır. Baba tutuklu çocuk yoğun bakımda olmasına ve kendisi de 7 aylık hamile olmasına rağmen hâkimler Gülistan Karabulut’u tutuklamaktan geri durmamışlardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.