“Çocuklarımız ölümle burun buruna geldi”

“Çocuklarımız ölümle burun buruna geldi”

Veli-Der Genel Başkan Ömer Yılmaz, “Maalesef geçtiğimiz günlerde çocuklarımızı ölümle burun buruna getiren bir olay yaşandı” dedi.

Kocaeli İl Spor Müdürlüğünün düzenlediği satranç turnuvası için Çayırova Güzeltepe İlkokulu öğrenci, veli ve yöneticilerini taşıyan araç seyir halindeyken alev aldı. 21 Mart günü İzmit'te gerçekleştirilen satranç turnuvasına 28 öğrenci, görevli 6 veli ile bir müdür yardımcısının ulaşımı için Çayırova Belediyesinden araç talebinde bulunuldu. Turnuvaya katılacak görevli 35 kişi, Çayırova Belediyesine ait ve emniyet kemersiz olan 27 kişilik 41 TP 347 plakalı araçla bazı veliler ayakta, bazı öğrenciler velilerin kucağında olacak şekilde TEM otoyolu üzerinden, velilerin tüm itirazlarına rağmen yola çıktı.

OKULUN ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

TEM Otoyolu Kocaeli geçişi İzmit Yenidoğan Viyadüğünde gelindiğinde araç alev almaya başladı. Görevli öğretmen ve velilerin dikkatiyle öğrenciler tahliye edilirken, araç bir süre sonra kullanılamaz hale geldi. Yaşanan olayla ilgili olarak Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) ve Eğitim Sen Gebze Şubesi, Güzeltepe İlkokulu önünde önceki gün basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrenci ve velilerin de katıldığı basın açıklamasına CHP, İyi Parti, Emek Partisi, TİP, Sol Parti, MMO ve Gebze EYT derneği de destek verdi. Okul önünde ilk basın açıklamasını Veli-Der adına Genel Başkan Ömer Yılmaz yaparak, “Gün geçmiyor ki servis araçlarıyla okullarına giderken, evlerine dönerken veya herhangi bir eğitsel faaliyet için okul dışındaki kurumlara yolculuk yaparken hayatlarından olan çocuklarımızın haberlerini duymayalım.

“İTİRAZLARINA RAĞMEN, YOLA ÇIKMIŞTIR”

Maalesef geçtiğimiz günlerde Gebze’de çocuklarımızı ölümle burun buruna getiren bir olay yaşandı. Yaşanan bu olayda İl Spor Müdürlüğü'nün düzenlediği Satranç Turnuvası'nın 21 Mart günü katılımcısı olan Çayırova Güzeltepe İlkokulu yönetimi de 28 öğrenci, görevli 6 veli ile bir müdür yardımcısının ulaşımı için Çayırova Belediyesi'nden araç talebinde bulunmuştur. Çayırova Belediyesi talebi karşılamış fakat araç içinde emniyet kemerinin olmadığı 27 kişilik 41 TP 347 plakalı araca bazı velilerin ayakta, bazı öğrencilerin ise velilerin kucağında olacak şekilde toplam 35 kişinin binmesine mecbur bırakılarak insan yaşamını hiçe sayarak TEM otoyolu üzerinden, velilerin itirazlarına rağmen, yola çıkmıştır.

“ORTAYA KOYAN KİŞİYİ KINIYORUZ”

Yaklaşık beş dakika sonra da yanmaya başlayan servis aracı yine öğrenci velilerinin durumu fark etmesi ile hiç kimse yaralanmadan araç boşaltılmıştır. Araç, gelen itfaiye ekiplerince söndürülmüştür. Bu esnada eşyaları araçta yanan öğrenciler soğukta beklemek zorunda kalmıştır. Daha sonra olay yerine gelen belediyenin Ulaştırma Müdürü, yakalarında görevli kokartı olan velilere hakaretvane tavır ve konuşmalar sergileyerek yaşadıkları olayın şokunu atlatamadan yeni bir şok yaratmıştır. Oysa veliler olay anında orada olmayıp olayın farkına varmasalardı bugün büyük bir faciadan bahsediyor olabilirdik. Öğrenci Veli Derneği olarak velilere yapılan bu muameleyi ve bu tepeden bakmacı anlayışı ortaya koyan kişiyi kınıyoruz.

“ÜZGÜNÜZ, KIZGINIZ VE ÖFKELİYİZ”

Önceki yıl gerçekleşen ve 4 kişinin ölümü ile sonuçlanan servis kazası daha dün gibi gözlerimizin önündeyken hiçbir güvenlik önlemine uyulmadan servis adı altında yollara çıkarılan bu ölümcül araçların mutlaka trafikten men edilmesini talep ediyoruz. Hiçbir kurum Eğitim öğretim faaliyetlerinde öğrenci, öğretmen ve velilerin can güvenliği tehlikeye atamaz. Sorumluluğu olanlar sorumluluklarının gereğini yerine getirmemesi halinde suç işlemiş sayılırlar. Öğrenci Veli Derneği olarak öngörümüz meydana gelen olayda servis şoförü hakkında basit bir ihmal soruşturması ve araştırması ile olaya çözüm üretildiği algısı yaratılarak kamuoyu tatmin edilip durum geçiştirilmeye çalışılacaktır. Öğrenci Veli Derneği olarak üzgünüz, kızgınız ve öfkeliyiz.

“ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILMAKTA”

Alınabilecek önlemlerle olası bu ve benzeri olayların önüne geçilebileceği mümkünken yönetmelikler ve sıkı denetimler yapılmayarak çocuklarımızın güvenliği hiçe sayılmaktadır. Biz Velider olarak bir an önce 2017 de yayımlanan yönetmeliğin hayata geçirilerek öğrencilerimizin kamusal eğitim hakkı açısından eğitime sağlıklı, güvenli ve ücretsiz erişim hakkı en temel haktır şiarıyla okullarına, evlerine ve okul dışı etkinliklere ulaştırıldığı, yaşanan sorunlara muhatapları ile birlikte gerçek anlamda çözümler arandığı bir süreç talep ediyoruz. Yaşanan olaydan dolayı araçta bulunan çocuklarımıza ve velilere çok geçmiş olsun diyerek çocuklarımızın eğitim hakkı için geleceklerine sahip çıkacağımızı buradan belirterek olayda mağdur olan velilerimizin atacakları her adımda yanlarında olacağımızı buradan kamuoyuna bildiririz” dedi.

Haber: Hanifi SURUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.