Çocuklarda Diş Sağlığı ve Fırçalama Uyarısı

Çocuklarda Diş Sağlığı ve Fırçalama Uyarısı

Pedodonti Uzmanı Dt. Gözde Karaçor, çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunması adına ebeveynlere önemli uyarılarda bulundu.

İlk süt dişinin çıkmasıyla birlikte (tahmini olarak 6. ayda) diş fırçalamaya mutlaka başlanması gerektiğini belirten Karaçor, çocukların bu alışkanlığı kendi başına sürdürebilecek yaşına gelene kadar ebeveynlerinin desteğe devam etmesi gerektiğini vurguladı. Dişlerin sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez florlu macunla fırçalanmasının önemine dikkat çeken uzman, sık ve sürekli atıştırma alışkanlığının ağızda çürük oluşumuna zemin hazırladığını ifade etti.

Şekerli ürünler, asitli içecekler, kutu meyve suları ile gofret ve jelibon gibi dişte uzun süre kalan yapışkan gıdaların çürük riskini ciddi oranda artırdığını söyleyen Dt. Karaçor, ketçap, mayonez, kızartma ve fast food türü yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğini belirtti. Ebeveynlerin genellikle süt dişlerinin önemini kavrayamadığını, çocukları ancak ağrı, enfeksiyon veya uykudan/okuldan kalma gibi ileri aşamalarda hekime getirdiğini ifade eden Karaçor, düzenli kontrollerin gizli çürüklerin erken teşhisi açısından kritik olduğunu dile getirdi. Ayrıca süt dişlerinin erken kaybı durumunda yer tutucu kullanılmazsa, dişlerin boşluğa kayarak alttan gelecek kalıcı dişlerin düzgün sıralanmasını engellediğini ve ileride çocukların ortodontik tedavi görmesini zorunlu kıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.