Çocuklar Antalya’da. Çevirimiçi görüyoruz

Çocuklar Antalya’da. Çevirimiçi görüyoruz

Soner Aygül, Baldur Grevi’nin ilk günü Kod 29’dan işten çıkartıldı. Yani onun, ücretsiz izin maaşı da yok. İlk evliliğinden olan iki çocuğu ise bu kış doğalgaz yakmadıkları için Antalya’da, annesinin yanında: Aylardır telefonla veya görüntülü görüşüyoruz…

Haber dizisi: Grevde, direnişte, ücretsiz izinde geçim – 4

 

25 Aralık 2020’den bugüne grevde olan Baldur işçilerinden Aygül Ailesi’nin bugünkü konumunu dün Soner Aygül’ün eşi Semiha Aygül’ün görüşleri ile yansıtmıştık. Soner Aygül ile ise Gebze’nin Adem Yavuz Mahallesi’ndeki oturdukları apartman binasının Covid-19 virüsünden ötürü karantinada olduğu süreçte, 1 Mayıs öncesi, yazılı gerçekleştirdik. Bu durumu şöyle izah etmek mümkün: Hiçbir aksilik tek başına gelmez..

MESELE SADECE HAK HUKUK

PARADAN PULDAN İBARET DEĞİL

Semiha – Soner Aygül çifti, Soner Aygül’ün ilk evliliğinden iki çocuk sahibi. Aile, bu kışı doğalgaz yakmadan geçirdikleri için ikisini de Antalya’ya, Soner Aygül’ün annesinin yanını göndermiş. Görüşmeleri aylardır, telefon ile sınırlı. Zaten bu dizide dikkat çektiğimiz noktalardan biri de bu. Bu tarz grev ve direnişlerin ailelere gerek ekonomik, gerek sosyal ve psikolojik yansımaları…

GEBZE BELEDİYESİ’NDE BİR

ZİHNİYETİ TEŞHİRİMİZDİR…

Arada bazı samimiyetsizliklerin teşhir edildiği de doğrudur. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı danışmanlar tarafından hazırlanan günü kurtaran mesajlar veya göstermelik olmayı geçmeyen, belediye emekçilerini ziyaretler ile geçiştirmek kolay. Aslolan şu ki; Gebze gibi kentin belediye başkanının kim olacağına sınıfsal dağılım üzerinden işçinin karar verdiği, etken olduğu bir kentte gerek sendikalarının, gerekse işçilerin görüşüp meramını anlatma talebine yanıt dahi vermeye gerek görmeyen bir belediye ve başkanı…

 

  • Sendikalı işçilikte, ilk deneyiminiz mi?

 

  • 1997’den beri çalışma hayatı içindeyim. Bu sürede birçok iş deneyimim oldu. Dört sene evvel girdiğim, en son çalıştığım Baldur Süspansiyon sendikalı olarak ilk iş yerim, aynı zamanda ilk fabrika işçiliği deneyimim oldu. 25 Aralık 2020’de, grevin ilk gününde işten çıkartıldım.

 

  • Gerek direniş, gerekse greve kadar olan süreçte evinizin ekonomik geliri neydi, ne oldu?

 

  • Grev ve direniş öncesi eşim ile beraber çalışıyorduk, eşim hala çalışıyor. Evimize aylık olarak iki asgari ücretin biraz üzerinde nakit gidişi oluyordu. Grevden sonra bu meblağ bir asgari ücrete kadar geriledi.

 

  • İzmit ve Çayırova Belediyeleri’nin Baldur Grevi’ndeki işçilere erzak desteği üzerinden, belediye desteklerini yorumlar mısınız?

 

  • Gebze’ye bağlı Adem Yavuz Mahallesi’nde oturuyorum. Çayırova Belediyesi, Çayırova’da oturan grevci arkadaşlarımızı başvuruları üzerine destekledi. İzmit Belediyesi zor zamanımızda yetişerek yardımlarını esirgemedi, maddi ve manevi olarak yanımızda olmayı sürdürüyor. Çayırova Belediyesi’nden randevu alınıp gidilmişti. Gebze Belediyesi’nden ise görüşme talebine rağmen halen dönüş dahi yapılmadı. Yine Gebze Belediyesi’ne yapılan başvurulardan sonuç alınamadı.

 

  • Gerek direniş, gerek grev süreci politik duruşunuzda değişimlere yol açtı mı?

 

  • Hayır, duruşumuz ve görüşümüz aynı şekilde devam ediyor. Tek beklentimiz iktidar partisinin ilçe başkan, yöneticilerinin de grev alanına gelerek bizleri dinlemesi olurdu. Ancak ülkemizde grev, direniş, yürüyüş gibi işçi tepkileri iktidar partisi tarafından desteklenen bir durum olmadığı için, biz de bu durumu anlayış ile karşılayıp duruşumuzdan taviz vermedik. İşçi sınıfı olarak sermaye ve sermayedar ile olan haklı mücadelemiz sınıf bilinci içinde devam edecektir.

 

  • Eşiniz müthiş bir destek veriyor. Sizce önemi nedir?

 

  • Eşik bir grevci torunu olduğu için, grev ve direnişin anlamına, kavramına sahip bilinçli bir birey. İşçi sınıfının içinde yer alan bir insan. Dolayısıyla, mücadelenin içinden gelen bir kişilik olduğu için desteğini hiç esirgemedi. Yaşanan tüm zorluklara rağmen yanımda ve yanımızda olmayı sürdürüyor.

 

  • Grev ve direniş, çocuklarınıza olan desteğe nasıl yansıdı?

 

  • Bu süreçte maddi açıdan kısıtlamaya gittiğimiz için çok büyük, olumsuz etkisi oldu. 25 Aralık 2020’den bugüne kadar sadece telefonla ve görüntülü görüşebildik. Bu kış evimizde doğalgaz kullanmadık, yani ısınma sorumumuz vardı. Bizde aile olarak görüşüp ortak bir karara vardık. Çocuklarım Antalya’da annem ile beraber kalıyorlar. Bu süreç bitene kadar da böyle olmak zorunda. Eşim, kira ve fatura giderlerini karşılamak için çalışmaya mecbur. Ben de her gün grev alanında olduğum için evde çocukları yalnız bırakamayacaktık. Böyle bir karar olmak zorundayız. Büyük bir özlem içindeyiz.

 

  • İlave olarak…

 

  • Son olarak şunları söyleyebilirim. Vermiş olduğumuz halkı sınıf mücadelesinde grev kararı alarak ne kadar zorlu bir süreç içinde olacağımızı biliyorduk. Fakat biz grev öncesi fabrika önünde sendikamız ile birbirimize söz verdik: Şartlar ne olursa olsun davamızdan vazgeçmeyecek ve grevimizin kazanımını sağlayacağız ve bu işçi sınıfının kazanımını olmuş olacak. Sendikalı, örgütlü olmanın ne kadar önemli olduğunu sınıfımızdaki bütün işçi dostlarımıza gösterip sendikalı ve örgütlü olmaktan korkmamaları gerektiğini, aslında korkacak olanın sermayedarlar olacağını göstermiş olacağız. Yaşasın sınıf dayanışması, yaşasın haklı mücadelemiz. Yaşasın Baldur grevimiz, 1 Mayıs’ta alanlardayız.

 

DİZİMİZDE YARIN…

 

Türk Metal’in örgütlenme çalışması yaptığı Pimsa’da

1.5 aydır ücretsiz izindeki Hüseyin Hanbaba’nın eşi

Derya Hanbaba

İşyeri geç bildirmiş. Henüz o aylığı da almadık

 

Eşim suç işlemedi. Anayasal hakkını kullandı

Biz ev sahibiyiz. Biz bile böyle zorlanıyorsak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.