Çocuklar açken kasanın dolu olmasının önemi yoktur

Çocuklar açken kasanın dolu olmasının önemi yoktur

Gebze Belediye Meclisi CHP Grubu’nun faaliyet raporu değerlendirmesinde eleştiri ve öneriler, sosyal belediyecilik merkeze alınarak yapıldı: “Çocuklar açken belediyenin kasasının dolu olmasının önemi yoktur.”

CHP Grubu Sözcüsü Saide Arslan Çalışkan belediyenin faaliyet raporunu değerlendirdiği konuşmasında sözlerine pandemi sürecine atıfla, Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz şahsında belediye camiasına iyi niyet dileklerini ileterek başladı.

gebze-belediye-meclisi-nisan-2021---105.jpg

CHP Grubu’nun raporunda Gebze Belediyesi’nin sosyal belediyecilik yönündeki eksikler sıralanarak önerilere de o şekilde yer verildi.

 

PANDEMİDE SADECE

YÜZDE 1’LİK KESİME DESTEK

 

Gebze Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü’nün üstelik pandemi sürecinin halkın her kesimini ekonomik olarak çok yıpratan dezavantajlara karşın nüfusun yüzde birinin dahi ihtiyacını karşılamadığını kaydeden Çalışkan, “Bu da sosyal belediyecilik anlamında belediyemizin sınıfta kaldığını ve halka hizmette bu konuda çok çok yetersiz konumda olduğunu göstermektedir.

 

EN ÖNEMLİ YATIRIM

HALKIN MUTLULUĞUDUR

 

saide-arlan-caliskan.jpg

 

Belediyemizin, arsalarını satarak da olsa gelir açısından artıya geçmesi önemlidir, ancak çocukların aç olarak yatağa girdiği, eğitim ve kültürel anlamda eşit bir şekilde hizmet almadığı bir kentte, belediyenin kasasının dolu olmasının, bizce çokta önemi yoktur. Kentin kaynaklarının o kentte yaşayan insanların hizmetinde olması asıl olup, halkının mutluluğu yerel belediyeciliğin en önemli yatırımı olmalıdır” dedi. Çalışkan şöyle devam etti:

 

GÖK DENİZCİLİK’TEN ALINIP

ESNAFA VERİLMELİDİR

 

Her gün yüzlerce araçtan ciddi oranda gelir elde eden, pandeminin en asgari düzeyde etkilediği Gök Denizcilik şirketinden altı milyondan fazla alacağı tahsil edip Gebze’de pandemi nedeniyle dükkânları kapalı olan kahve, lokonta, kafe işleten küçük esnafımıza destek olmak sosyal ve hizmet temelli  belediyeciliğinin yapacağı ilk  iş olmalıdır.  

 

EKONOMİK VE SOSYAL

FIRSAT EŞİTLİĞİ İÇİN

 

Özellikle çocuklarımızın,  gençlerimizin faydalanacağı, kadınlarımızın çalışma hayatına katılması açısından çocuklarını bırakabilecekleri, gençlik merkezleri, kültür evleri, kreşlerin, her mahallede büyüklüğüne göre bazı mahallerde birden fazla yapılmalı, ekonomik ve sosyal fırsat  eşitliğine belediyemiz de katkı sunmalıdır.

 

PANDEMİ TEMBELLİĞİ: “NELER

YAPILABİLİR” DENMELİYDİ!

 

 

Yine nüfus yoğunluğu genç ve çocuklardan oluşan Gebze’de, özellikle pandemi süreci nedeniyle eğitim, kültür ve sosyal faaliyetlerin yüz yüze yapılamaması nedeniyle, ‘bunları pandemi nedene ile yapamadık demek’ yerine, ‘pandemide neler yapılabilir’ düşüncesi ile faaliyetlerin yapılması gerekirken, bu konuda gerekli çalışma faaliyetin yapılamadığı görülmektedir.  

 

SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

EKSERİ KURUM İÇİ ÇALIŞMIŞ

 

Yine çoğunluğunu dar gelirli vatandaşların oluşturduğu nüfusun sağlık ihtiyaçlarını kısmen de olsa karşılayacak olan faaliyetlerin 2020 yılında yeterince yapılmadığı, Sağlık İşleri Müdürlüğünün daha çok kurum içi çalışmalara ağırlık verdiği görülmektedir.    

 

Eğitim öğretim kurumlarının yetersizliği ve birçok okulun derslik, bakım ve onarım gibi ihtiyaçlarına cevap verecek ciddi bir projenin olmaması önemli bir eksikliktir."

Faaliyet raporunu  kamu gelirlerinin etkin bir şekilde toplanıp toplanmadığı, kamu kaynaklarının kamu menfaatleri doğrultusunda etkin ve verimli kullanılıp kullanılmadığı, Gebze halkına hizmette ne derece verimli ve etkili olunduğu, harcamalarda israftan kaçınılıp kaçınılmadığı, yatırıma dönük hizmetlere  ne kadar ağırlık verildiği gibi başlıklar altında değerlendirdiklerini söyledi.

 

Aynı zamanda neler yapılabilirdi noktasında da eksik kalındığını düşündükleri konularda öneriler hazırladıklarını söyledi. Yine Covid 19 salgını ve şartlarını dikkate aldıklarını kaydedip, “Bu süreçte halkımıza sunulmuş hizmet bizim için önemli ve kıymetlidir” dedi.

 

 

Çalışkan faaliyet raporuna performans esaslı bütçeleme sisteminin temel unsurları açısından baktıklarını gördüklerini özetle şöyle izah etti:

 

ATAMA BEKLEYENLER VAR

AMA KADROLAR HALA BOŞ

 

“Yönetimin iç işleyişine yönelik faaliyetlerde, kurum içi hizmet açısından memur personel yönünden kadrolar üstelik onca atamayı bekleyen insanımız varken bu dönem de boş tutulmaktadır. Belediyenin memur personeliyle yürütülmesi gereken hizmetler, sözleşmeli personel ve belediye şirketi aracılığı ile hizmet satın alma şeklinde çalıştırılan işçi personeli ile yürütülmektedir.

 

SOYUT SÖYLEMLER

 

Her ne kadar faaliyet raporunda bir takım adımlar atıldığı söylense de ne gibi adımların atıldığı konusunda somut açıklamaların yer almamaktadır. Herkesçe görülecek bu açığı kamufleye yönelik söylenmiş, soyut söylemlerden ibarettir. Halen belediye şirketi eli ile hizmet satın alma ve sözleşmeli personel istihdam etme yoluna gidilmeye devam edilmesi ile bu durum ortadadır.  

 

CİNSİYET EŞİTLİĞİNE

DİKKAT EDİLMİYOR

 

Yine insan kaynakları açısından bakıldığında 234 kadın istihdamına karşı bin 366 erkek işçi istihdamı vardır. Belediyemiz personel istihdamında cinsiyet eşitliğine dikkat edilmediği, Anayasamızda ifadesini bulan kadın erkek eşitliği ve gerektiğinde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği yönündeki yasal düzenlemelere rağmen, halen daha bu konuda gereği yapılmamaktadır.”

 

O YATIRIMLARI HEDEF

OLARAK BİLE GÖRMEDİK

 

Kente yönelik hizmetlerde günlük rutin, harcamaya dönük işler dışında yatırıma dönük, Gebze’nin ekonomik, sosyal ve ticari hayatının geliştirilmesi için hemen hemen hiç yatırımı olmadığı gibi ileriye dönük proje ve hedefler görmediklerini kaydetti.

 

GELİRLER KENTİ GELİŞTİRECEK

YATIRIMLARA AKTARILMALIDIR

 

Belediyenin gelir gider tablosundaki rakamların olumlu bir faaliyet olarak görüldüğünü ancak gelirin yatırımlardan değil arsa satışlarından edinildiğini kaydeden Çalışkan, “Temennimiz ve önerimiz bu gelirin yatırım olarak kullanılmasıdır. Yatırımlar 2021 mali performans programında yer almamakla birlikte, 2022 mali performans programında yer almalıdır. Gelirler kentin ekonomik, sosyal gelişimine katkı sunacak yatırımlarda kullanılmalıdır” dedi.  

 

İŞ İMKÂNI YERİNE

GÜNÜBİRLİK YARDIMLAR

 

Deniz gibi büyük bir zenginliğe sahipte bu zenginliğin halkın ekonomik ihtiyacını giderecek projeler için değerlendirilmediğini, halka iş imkânı yaratmak yerine birkaç günlük ihtiyaçlarını karşılayacak ayni ve nakdi yardımların hedef alındığını kaydeden Çalışkan, “Bu da kentin geleceğinin planlanmasında yeterince detaylı çalışılmadığının bir sonucudur” diye konuştu.

 

GEÇMİŞE DÖNÜK KİRA VE

İŞGALİYELER ALINAMADI

 

Gider bütçesinin nerede ise yüzde 98’inin yatırım dışı harcama kalemlerine ayrıldığı görüldüğünü, 2020’de kira ve işgaliye gelirlerinin yüksek oranda artmasına karşın belediyenin geçmiş yıllardan devreden kira ve işgaliye alacaklarını tahsil edemediğini, geçen yılki uyarılarına rağmen üzerine gidemediğini belirten Çalışkan, Gök Denizcilik’i emsal gösterdi. Özetle şunları söyledi:

 

GÖK DENİZCİLİK’E SON DOKUZ

AYDIR TAHAKKUK YAPILMIYOR

 

“Gök Denizcilik’ten 2019 ve 2020’de tahsil edilemeyen geçiş hakkı ve otopark kirası 4 milyon 476 bin 302 TL’dir. 2020 yılının altıncı ayından bu yana tahakkuk yapılmamıştır. Aylık ortalama 300 bin liradan altı aylık 1 milyon 800 bin lirayı da eklediğimizde belediye 6.2 milyon TL’yi aşkın alacaklıdır. Bu rakam dikkate alındığında  faaliyet raporuna yansıyan verilerin çok da gerçekçi olmadığı görülmektedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.