Çocuğunuzun Yaz Tatilini Verimli Geçirmesini Nasıl Sağlarsınız?

Çocuğunuzun Yaz Tatilini Verimli Geçirmesini Nasıl Sağlarsınız?

Koca bir ders yılının ardından yaz tatili geldi çattı ve milyonlarca öğrenci yazın sıcak ve güneşli günlerinde eğlenceli aktivitelerin keyfini sürmeye başladı.

Dersler, sınavlar, sorular, testler derken uzun ve zorlu bir süreci bitiren öğrenciler şimdi tatillerini yapıyorlar. Ancak bunun yanında okul vakti ve yeni dönem de hızla geliyor ve öncekinden daha da zorlu günler öğrencileri bekliyor. Uzun yaz tatilini iyi değerlendirmek, geçmiş dönemi tekrar etmek ve gelecek döneme hazırlamak için yazı verimli ve iyi geçirmek de büyük önem taşıyor. Yapılan farklı çalışmalar yazın ders çalışan çocukların yeni dönem başladığında önceki dönemlerde öğrendiklerini daha iyi pekiştirip hatırladığı ve yaşıtlarına nazaran önde başladığını akademik da gösteriyor. Burada ise en büyük görev ebeveynlere düşüyor. Generali Sigorta, yaz tatilinde çocukların ders çalışıp, gelecek döneme hazırlanması için ebeveyn olarak nasıl yönlendirebirebileceğinize dair tüyoları paylaştı.

Çocuğunuzu motive edin
Çocuğunuzun yeni döneme motivasyonunu artırmak atmanız gereken en önemli ve belki de ilk adımdır. Ona yeni dönemdeki hedeflerini belirlemesi konusunda destek olun ve başarılara ulaşmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayın. Daha bir gelecek kurabilmesi ve akademik olarak da daha farklı ve büyük başarılara ulaşabilmesi için yaz aylarında da tekrar yapması ve ders çalışmasının önemini aktarın. Bu yolla gelecek hedeflerini göstererek onu motive edin.

Günlük bir rutin oluşturun
Çocuğunuzun çalışma alışkanlıklarını geliştirmesi için bir rutin oluşturun. Belirli bir çalışma saatine ve yerine bağlı kalmasını sağlayın. Bu, düzenli bir çalışma disiplini oluşturmasına yardımcı olacaktır. Yaz aylarında oyunla ve keyifli, eğlenceli vakit geçirebileceği etkinliklerle dersleri harmanlamaya gayret edin. Her gün, yeteri miktarda ama yaz tatilini de es geçmeden ders çalışmasını sağlayacak bir günlük program oluşturabilirsiniz.

Zaman yönetimini öğretin
Çocuğunuza zaman yönetimi becerilerini öğretin. Çalışma saatlerini planlamayı, öncelikleri belirlemeyi ve verimli bir şekilde çalışmayı öğrenmesini sağlayın. Bu, daha etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olacak ve zamanını daha iyi kullanmasını sağlayacaktır. Günün tamamında ya da okul zamanlarındaki gibi saatlerinin büyük bir bölümünü derse ayırmaması gerektiğini, doğru ve dengeli bir planlama yaparak zamanı çok daha iyi yönetebileceğini gösterin. Çocuğunuza, düzenli ve kesintisiz çalışma süreleri belirlemesini sağlayın. Örneğin, kısa molalarla birlikte 30 dakikalık çalışma blokları kullanabilirsiniz. Bu sürelerde tamamen çalışmaya odaklanması önemlidir.

Destekleyici bir çalışma ortamı sağlayın
Çocuğunuzun verimli bir şekilde çalışabilmesi için sessiz, düzenli ve motive edici bir çalışma ortamı sağlayın. Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın ve çalışma masasını düzenli tutmasına yardımcı olun. Ev içerisinde ona ders çalışabileceği anlar, mekanlar ve zamanlar yaratabilirsiniz. Bu yolla çocuğunuzda işin ciddiyetini daha iyi kavrayacak ve sizin verdiğiniz desteği görünce daha da motive olacaktır.

İhtiyaçlarına uygun kaynaklar sağlayın
Çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun kaynakları sağlayın. Okul kitapları, çalışma rehberleri, internet kaynakları vb. ile donatın. Böylece çalışmalarını daha verimli bir şekilde yapabilir. Gerekirse önümüzdeki yılın konularını öğrenebileceği ya da geçmiş dönemi daha rahat tekrar edebileceği testler ve kaynaklar alabilirsiniz. Burada dijital platformlardan da yararlanabilir ve kimi ücretsiz olan birçok site ya da aplikasyondan da faydalanabilirsiniz.

Sorumluluk almasını sağlayın
Çocuğunuza çalışma sürecinde sorumluluklar verin. Örneğin, ders programını kendisi takip edebilir veya belirli bir konu hakkında küçük bir sunum yapabilir. Bu, sorumluluk duygusunu geliştirmesine yardımcı olacak ve bağımsızlığını artıracaktır. Ders çalışmasının onun sorumluluğu olduğunu doğru şekilde anlatırsanız çok daha verimli bir yaz tatili geçirecektir.

İyi beslenme, uyku düzeni ve spor da önemli
Ders çalışmanın bir düzen işi olduğunu unutmadan sadece sorulara, sınavlara, testlere odaklanmanın ötesinde çocuğunuzun zihinsel ve bedensel sağlığını destekleyecek bir yaz tatili planlayabilirsiniz. Sağlıklı bir beden ve zihin için çocuğunuza iyi beslenme ve düzenli uyku alışkanlıkları kazandırın. Yeterli uyku ve sağlıklı beslenme, konsantrasyonu artıracak ve öğrenme sürecine olumlu etki yapacaktır. İyi beslenmesini, dinlenmesini, sağlıklı ve dinç bir vücut için spor yapmasını sağlayın.

İlgisini çeken konuları keşfetmesine izin verin
Çocuğunuzun ilgi duyduğu konuları keşfetmesine ve bu konular üzerinde çalışmasına izin verin. Böylece öğrenme süreci daha keyifli hale gelecek ve motivasyonunu artıracaktır. Unutmayın, her çocuğun çalışma yöntemi farklı olabilir, bu nedenle çocuğunuzun öğrenme tarzını ve ihtiyaçlarını gözlemleyin ve ona uygun bir çalışma planı oluşturun. Ayrıca, çalışma sürecinde çocuğunuza destek olmak ve onunla iletişim halinde olmak da önemlidir.

İSA TURHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.