Çocuğun temel ihtiyaçları  hariç her şeyden kıstık…

Çocuğun temel ihtiyaçları hariç her şeyden kıstık…

Systemair HSK’da sendikal örgütlenme sonrası beş aydır ücretsiz izinde olan Alper Taşlıyan’ın eşi Satı Taşlıyan: “Çocuğun temel ihtiyaçları hariç her şeyden kıstık. Çocuğun aburcuburundan, doğalgazdan kıstık. Önceden besleniyorduk, şimdi sadece doyuyoruz.

Haber dizisi: Grevde, direnişte, ücretsiz izinde geçim - 1

-

 

Başlarken…

 

250’nin üzerinde işçi…

Sadece Gebze Bölgesi ilçeleri Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası ile bölgeyle bütünlük halindeki İstanbul’un Tuzla İlçesi’nde,

Türk-İş’e bağlı Türk Metal’in Gebze 1 ve Gebze Dilovası, Koop-İş’in Sakarya, Deriteks’in Genel Merkez/Tuzla Şube..

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in Gebze 1 ve 2 No’lu Şubeleri ile Gıda-İş’in Genel Merkez..

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş’in Gebze Şube..

Bağımsız işçi sendikası DGD-Sen’in Genel Merkez ile örgütlenme çalışmasında olduğu..

Gebze’deki FZK Mühendislik, Onat Alüminyum ve Form Laser;

Tuzla’daki Gür Metal;

Darıca’daki Vip Tekstil,

Çayırova’daki Baldur Süspansiyon, Pimsa Otomotiv, Amana Foods Gıda ve Migros Depo,

Dilovası’ndaki HSK Systemair

İşyerlerinde 250’nin üzerinde işçi Anayasa’da ve yasalarda yeri olan sendikal örgütlenmeye yönelik işveren ihlallerinden ötürü grevde, direnişte, ücretsiz izinde, mücadeleleri yargıda sürüyor veya hepten işsiz

VEREMİ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETME MİSALİ…

Pandemi sürecinin sermaye tarafından aleni sömürüsü haline gelen, sendikal örgütlenmenin sağlandığı hemen her fabrikada gelenek haline gelen, “Kod 29” ile işten atmalar ile birlikte emek/sermaye çelişkilerinde sermayenin silahı haline gelen  “Ücretsiz izin” uygulamasında,

Ücretsiz izindeki işçiye Devlet tarafından ödenen aylık tutar ilk başta net bin 168 lira idi. Sonralarda bin 400 küsur olan o rakam kısa bir süre önce günlük karşılığına getirilen 2 lira 30 kuruşluk zam ile bin 500 liraya yükseldi. Bizde günlük 50 liraya denk gelen o meblağla bir ailenin, bir hanenin nasıl döndüğünü işçi ailelerine konuk olarak sorduk.

SENDİKA ANKARA’YA YÜRÜRKEN

SYSTEMAİR HSK YİNE İZNE ÇIKARDI!

BMİS Gebze 1 No’lu Şube’nin örgütlenip çoğunluğu edindiği Systemair HSK’da 24 Kasım 2020’den bugüne ücretsiz izinde olan, Darıca’nın Kazım Karabekir Mahallesi’nde Alper Taşlıyan’ın eşi Satı Taşlıyan ile de evlerinde görüştük. Bu arada 24 Kasım, Öğretmenler Günü olmaktan ibaret değil. BMİS’in Gebze’den Ankara’ya doğru Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur işçileri ile sendikal hak ve özgürlükler için düzenlediği, ilk gün polisin şiddetli müdahalesi ile 99 kişinin gözaltına alındığı, 25 Kasım’a sarkan yürüyüşünün başlangıç günü.

12 YIL TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÇALIŞTI

Satı Taşlıyan; evlilik öncesi ve evlendikten sonra bir süre memleketleri Karabük’te Ramsey Tekstil’de 7 sene boyunca çalıştı. Aile önce Çayırova’ya ardından Darıca’ya göç etti. Darıca’daki Vip Tekstil’de de beş sene çalıştı ancak bu işyerinde Deriteks’in sendikal örgütlenmeyi başlatmasından önce 2016’da, oğulları Ahmet Bilal dünyaya gelince işyerinden ayrıldı:

RAMSEY DAHA DİSİPLİNLİYDİ

“Vip’te asgari ücretin 100 TL kadar üzeri maaş alıyordum. Bir de şımartmak için performans ücreti uygulaması vardı.  Çalışma olarak Vip Tekstil daha rahattı. Ramsey, daha disiplinliydi.”

 

EMİNEVİM’E KEFİLİZ

Aile Çayırova’nın çeşitli mahallelerinde kiracı olarak oturdu. Darıca’daki kendilerine ait evi ve bir otomobili, Eminevim üzerinden edindi. Bu esnada çok tartışılan faizsiz ev ve otomobil sistemini de sorduk Satı Taşlıyan’a, “Eminevim’e sonuna kadar kefiliz. Çünkü evimizi, otomobilimizi oradan edindik. Yakın akrabalarımız da Eminevim sayesinde ev sahibi oldu” dedi.

ÇOCUĞUN İHTİYAÇLARINDAN KESEMİYORSUN

Eşinin ücretsiz izine çıkartılmasıyla birlikte evin gelirinin dörtte bire kadar düştüğünü belirten Satı Taşlıyan, “Çocuğun ihtiyaçları var, kısamıyorsun. Okul öncesi eğitime gidiyor. Beslenmesi oluyor. Kursuna ihtiyaç oluyor. Marketten pazardan kısıyor, çocuğun abur cuburundan kesiyor ama ihtiyaçlarından kesemiyorsun” diye konuştu.

KIŞIN MEMLEKETE GİTTİM

EŞİM DOĞALGAZI KAPATTI

Bu zaman diliminde bir süreliğine memleketine gittiğini, soğuk kış günlerine denk gelen günlerde eşinin evde doğalgaz açmadığını ve evde polarının altında ısınmaya çalıştığını kaydeden Satı Taşlıyan şöyle devam etti:

ŞİMDİ SADECE DOYUYORUZ…

Pazara ayda bir gitmeye başladım. Marketten mesela et yerine tavuk aldım.

Ücretsiz izin süreciyle birlikte; önceden besleniyorduk şimdi doyuyoruz.”

Taşlıyan ailesi, oturdukları evin kendilerine ait olmasından ötürü kendilerini, kirada oturanlara kıyasla biraz daha ‘şanslı’ hissediyor. Ancak insanın temel ihtiyacı olan günlük kaloriden alabildiğine fedakârlık etmişler.  Ama yaşamın ihtiyaçları gıda ürünlerinden ibaret değil ki…

KARDEŞİMİN ÇOCUĞUNUN

KIYAFETLERİNİ OĞLUM GİYİYOR

Satı Taşlıyan: “Çocuğum için, kızkardeşimin çocuğunun kıyafetlerini kullanıyorum. Ayakkabısını, botunu eşimin arkadaşı hediye aldı çocuğa. Okula gidiyor, mahrum kalmasın diye. Sendikadan Allah razı olsun, gıda yardımında bulunmuş.”

KREDİ KARTINI İPTAL ETTİRDİK

 

Alper Taşlıyan: Eminevim taksitlerimiz vardı, erteledik. Durdurduk. Daha doğrusu; çalışırken kurban bayramına para biriktirmek için taksitleri yüksek öderdim. Oradan kullanmış olduk. Kredi kartını iptal ettirdik, sıkıntıya girmemek için. Taksitli borcumuz, Eminevim hariç yoktu. Evi bitirmiş; otomobilin modelini yükseltmek için girmiştik. Elektrik, su, doğalgaz faturalarında aksama yaşamadık.

TARIMSAL ÜRETİM HOBİ DÜZEYİNDE

Aile çevresinden ve dışarıdan durumumuzu bildikleri için destekleyenler de oldu. Memlekette tarım ürünleri anlamında üretim hobi düzeyinde olduğu için herhangi bir gıda desteği olmadı.  Ücretsiz izinde ilk bin 167 lira maaş, günde 33 liraya denk geliyordu. Evin dışına çıkamıyorsun ki.”

EŞİM “DÖNELİM” DESE BİR DAKİKA BİLE DURMAM

Memleketleri Karabük’te daha iyi geçim imkânı bulsalardı kalacaklarını belirten Satı Taşlıyan,  “Başta buraya gelmeyi ben istedim. Orada ancak geçinebiliyorduk. Ama şimdi eşim, ‘Gidelim’ dese bir dakika bile durmam. Kendi memleketim. Ailem, kardeşlerim orada. Geçen sene annemi kaybettim. Çok istiyorum gitmeyi” dedi.

ÇAYIROVA VE DARICA

KARABÜK’TEN DAHA UCUZ

Buna karşın göçleri sonrası ekonomik olarak umduklarını bulduklarını belirten Satı Taşlıyan, Karabük’te üniversite faktöründen ötürü yaşam koşullarının daha ağır olduğunu belirtip, “Gerek Çayırova gerekse Darıca, Karabük’e kıyasla daha ekonomik. Çayırova ile Darıca ise birbirine eşdeğer” dedi.

HEMŞERİLİKLE DEĞİL RASTGELE GELDİK

Devreye eşi Alper Taşlıyan da sorumuz üzerine girdi: “Çayırova’da dört ev değiştik. Karabük’te rızkımızın bittiğini düşünerek, rastgele geldik. Hiçbir hemşeri derneğine üyeliğimiz yok. Abdi İpekçi Caddesi üzerinde Ovacıklılar, ilçe derneği vardı. Kıraathane gibi. Bir kere gittim. Kimseyi tanımadım. Onlardan da, ‘Hoş geldin’ diyen olmadı. ‘Gel tanışalım’ diyen olmadı. Ben de bir daha gitmedim.”

BABAM BANA SÜRPRİZ YUMURTA ALAMIYOR

Taşlıyan Ailesi’nin 5.5 yaşındaki oğulları Ahmet Bilal, Şehit Edip Zengin Kuran Kursu öğrencisi. Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde ilkokula başlayacak. Çocukların çok sevdiği ‘Abur cubur’ türü taleplerinin kısıtlanmasından biraz sitemkâr. Babası hatırlattı. Sendikalarının farkındalık olsun diye işçi ailelerinin çocuklarının konuştuğu bir çekime katılmış, ‘Ücretsiz izin kaldırılsın çünkü babam bana sürpriz çikolata alamıyor’ diyerek tepkisini ifade etmiş.

 

Dizimizde yarın

Alper Taşlıyan...

Systemair HSK’daki sendikal örgütlenmeyi anlattı.

9 yıl 3 ay Fagor Endüstriyel’de çalıştım. Türk Metal’i örgütledik..

Bemas Metal ve VRM Reklam deneyimleri..

Systemair HSK’da asgari ücretin iki katına yakın ücretle başladım ama…

Systemair HSK, Hadımköy’de de aynısını yaptı: 50 günlük işçiye 39 bin lira sendikal tazminat ödedi.

Pandemide vardiyalar ve üretim arttı ama kriz bahanesiyle zammı erteleyip geriye dönük ödemede sözlerini tutmadılar…

Muhtarı aradım. ‘Fakirlik belgesi vereyim, başvur’ dedi…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.