Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’na ret

Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’na ret

Gebze Belediye Meclisi eylül ayı olağan toplantısında CHP Grubu’nun kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi amaçlı, Cinsiyet Eşitliği Komisyonu kurulması önergesi gündeme dahi alınmadan ret edildi.

Gebze Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısı, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün başkanlığında gerçekleşti. Dört gündem maddesinin karara bağlandığı, dördünün ilgili komisyonlara havale edildiği toplantıda CHP Grubu’nun kadına ve çocuğa yönelik her tür şiddet ve tacizin önüne geçilmesi için Cinsiyet Eşitliği Komisyonu kurulması önerisi ret edildi. 
VAKIF VE DERNEKLERE DESTEK
CHP Grubu önceki dönemlerde ve 31 Mart seçimlerinden sonra belediye tarafından vakıf ve derneklere usulsüz aktarım olup olmadığını da sordu. Gerekçe olarak belediyenin önceki dönemine ait 7.4 milyon TL’yi aşkın kaynak aktarımı gösterildi. Başkan Büyükgöz önceki döneme ilişkin olarak yazılı bilgilendirme yapacaklarını belirtirken bu döneme ilişkin olaraksa, “Hep birlikte kararını aldığımız, Gebzespor Kulübü’ne destek hariç hiçbir dernek ve vakfa desteğimiz olmadı” dedi. 
SİYASETÇİ İLGİSİ 
Belediye meclis toplantısını CHP Gebze İlçe Başkanı Musa Yılmaz, MHP Gebze İlçe Başkanı Serkan Kural ve İYİ Parti Gebze İlçe Sekreteri Mine Güler ile her üç partinin yöneticileri de takip etti. Yoklama ve bir önceki meclis tutanaklarının onayıyla başlayan toplantıda CHP Grubu’nun Cinsiyet Eşitliği Komisyonu kurulmasına yönelik önerisi görüşüldü. 
AYIRIMI KABUL ETMEYİZ
Başkan Büyükgöz, “Komisyonların kurulması tarihleri hukuken bellidir. Onun dışında önergede belirtilen her konuya harf harf katılıyoruz. Biz kadın erkek ayrımını asla kabul edemeyiz. Bu toplumda kadına her türlü medeni haklar cumhuriyetin kurulmasıyla beraber verilmiştir. Bizim eşitsizlikten bahsetmemiz mümkün değil. Kadın yoksa erkek yoktur, erkek yoksa kadın yoktur. Bu konuların hassasiyetle takipçisi ve yaşanan bu hadiseleri engellemek için gerekli çalışmalar içerisinde olmalıyız. Ortak akılla da bu konuda gerekli çalışmaları yapalım” dedi.
ORTAK SORUNUMUZ 
CHP'li meclis üyesi Saide Arslan Çalışkan komisyon konusunda destek isterken, “Kadın erkek olarak Allah’ın eşit yarattığı kullardanız ancak o eşitlik algısı topluma geçmemiştir. Bu ülkeyi kadın ve erkek olarak beraber kurduk ancak ne yazık ki kadına bir takım şiddet uygulanıyor. Sadece kadına değil, çocuklarımıza da şiddet uygulanıyor. Bu vakaları yok sayamayız. Bu önergeyi grup olarak verdik ancak siyasileri suçlamak için vermedik. Nasıl ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çeşitli eylem planları oluşturduysa, gelin biz de bir komisyon oluşturalım ve bu komisyon kadın meclis üyelerinden oluşsun. Elbette komisyonların dönem başında kurulması gerekir ancak komisyonun kurulması için hukuki engel yok. Bu hepimizin ortak sorunu hakkında sizlerin de desteğini bekleriz" diye konuştu. 

RET EDİLDİ

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ise konuya karşı büyük bir hassasiyet duyduklarını belirterek, “Gönüllülük anlamında bu tarz çalışmalar yürütülebilir, konu hakkında Gebze'de gerekli seminerleri ve çalışmaları yaparız” dedi. Ardından önergenin oylamasına geçildi. CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin kabul oyuna karşın, AKP’li meclis üyelerinin ret oylarıyla konunun gündeme alınması ret edildi.  

PLAN NOTLARINDA DEĞİŞİME CHP ŞERHİ

Gebze Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısında ağırlıklı olarak imar konuları görüşülüp karara bağlandı. Akviran (Mollafenari) ve İstasyon Mahalleleri’ndeki imar uygulamaları komisyondan geldiği şekilde, oy birliğiyle kabul edildi. Adem Yavuz Mahallesi’ndeki uygulama ise CHP’lilerin ret oyuna karşın, oy çokluğuyla kabul edildi. Gündemin dördüncü maddesinde plan notlarının 6.2.10 ve 6.2.13’ncü maddelerinde değişiklik görüşüldü. CHP Grubu, 6.2.13’te “Belediyenin uygun görmesi” ibaresinin kaldırılmasını isteyip bunun şahsa özel uygulamaya sebep olacağını öne sürdü. Ayrıca 6.2.10’ncu madde için ek önerdi. Ancak CHP Grubu’nun her iki şerh gerekçesi de kabul görmedi. Plan notlarındaki değişiklik CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin ret oyuna karşın, AKP’li meclis üyelerinin kabul oylarıyla, oy çokluğuyla kabul edildi.

1 EKİM’DE TOPLANACAK

İstasyon Mahallesi’ndeki muhtarlık binasının yine muhtarlığa tahsisi ile ilgili önerge Plan Bütçe, imara ilişkin diğer iki gündem maddesi İmar Komisyonu’na havale edildi. Gebze Belediye Meclisi ekim ayı olağan toplantısının ise 1 Ekim Salı günü saat 16.00’da yapılması kararlaştırıldı. 

İYİ BİR ORKESTRAYIZ!

Meclis toplantısında imar konularının görüşüldüğü esnada Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz ile CHP’li meclis üyesi Saide Arslan Çalışkan arasında küçük bir tartışma da yaşandı. Başkan Büyükgöz daha önceki toplantılarda İmar Komisyonu’nun CHP’li üyesinin kabul oyuna karşılık CHP Grubu’nun ret verdiği dosyalarını ima etti. Saide Arslan Çalışkan ise imara ilişkin kimi dosyaların kendilerine çok geç ulaştığını belirtip, “Biz çok sesli olsak da iyi bir orkestrayız” diye yanıt verdi. Büyükgöz bilgi akışı bakımından eksiklik varsa giderilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.