Çiftçilere anız uyarısı

Çiftçilere anız uyarısı

 Kocaeli Valiliği'nden yapılan açıklamada anız yakanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanuna Muhalefet suçundan cezai işlem uygulanacağı bildirildi.Valilikten...

 

Kocaeli Valiliği'nden yapılan açıklamada anız yakanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanuna Muhalefet suçundan cezai işlem uygulanacağı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, yakılan anızla birlikte çıkan dumanın hava kirliliği oluşturarak, atmosferdeki karbondioksit oranını yükselttiği belirtilerek, yol kenarında yakılan anızların da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak, ölümle biten trafik kazalarına sebep olduğu kaydedildi.

Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşinin rüzgarın etkisiyle ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabileceği kaydedilen açıklamada, anız yakmanın komşu tarladaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere de zarar verdiği ifade edildi.

Açıklamada, anız yangınlarının ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yaktığını, dolayısıyla bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açtığı vurgulanarak, aynı zamanda kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilediği ve telafisi mümkün olmayacak zararlar verdiği belirtildi.

Hasat sonrası tarla yüzeyinde kalan materyallerin toprağı tavında tuttuğu ve meyilli arazilerde su ile rüzgar erozyonuna engel olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar bildirildi:

 

"Anız yakmalar, evcil hayvanların beslenmesinde kullanılan alanlarında tahrip etmekte, bu nedenle de meraların daha yoğun kullanımına yol açmaktadır. Ayrıca yaban hayatın bir parçası olan yırtıcıların anız yakmalar ile besin bulamaması sonucu yırtıcı sayısı azalmaktadır. İlimizde de hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması 2013/2   Kocaeli Valiliği tebliği ile yasaklanmış olup, yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.