Çiftçi’den “Ben yaptım oldu” rezervi

Çiftçi’den “Ben yaptım oldu” rezervi

Çayırova’ya bağlı Yenimahalle ve Özgürlük’te 21.5 dönüm alan Çayırova Belediyesi’nin başvurusu sonrası rezerv yapı alanı olarak belirlendi. Başkan Çiftçi’nin halka sormadan yaptığı hamle sonrası plan, CHP Grubu’nun ret oyuna karşın KBB Meclisi’nde oy çokluğuyla onaylandı

Ziyaettin Akbaş’ın belediye başkanlığı döneminde Şekerpınar’da halka dağıtılan Hazine arazilerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle tüm halktan geri alınmak istenmesi sürecinde…

Ziyaettin Akbaş ve Şevki Demirci’nin belediye başkanlıkları döneminde Emek Mahallesi’nde kentsel dönüşüm hamlesi ve sancısı ile sıkıntılı günler yaşayan Çayırova’da olası yeni sıkıntının bu seferki adresi daha merkezi..

KBB MECLİSİ’NDE OY

ÇOKLUĞUYLA ONAYLANDI

İlçeye bağlı Yenimahalle ve Özgürlük’te 21.5 dönüm alan Çayırova Belediyesi’nin başvurusu sonrası rezerv yapı alanı olarak belirlendi. Başkan Çiftçi’nin halka sormadan yaptığı hamle sonrası plan, KBB Meclisi’nde oy çokluğuyla onaylandı.

rezerv-12.jpg

Konu açığa, Çayırova Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısında CHP Grubu tarafından verilen soru önergesiyle açığa çıktı.

rezerv-11.jpg

Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi meclis toplantısında önergeye dair sözlü yanıt bir tarafa, değerlendirme bile yapmadı. Çiftçi’nin yazılı yanıtında neler söyleyeceği, şimdiden merak konusu.

rezerv-10.jpeg

Foto: Rabia CİMCİK / Kocaeli Fikir

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP Grubu dosya önlerine geldiğinde İmar Komisyonu’nda şerh koydu. Ekim ayı ortalarında gerçekleşen KBB Meclisi olağan toplantısında ret oyu verdi ama sonuç alamadı.

ÇİFTÇİ, HALK KARŞI ÇIKAR

DİYE HALKA SORMAMIŞ

rezerv-13.jpg

Kocaeli Büyükşehir ve Karamürsel Belediyeleri CHP meclis üyesi, aynı zamanda CHP’nin imar komisyonundaki üyesi Orhan Tanış gazetemize yaptığı değerlendirmede, “Dosya komisyona geldikten sonra belediye başkanı ile de görüştüm. Halkın plana karşı çıkacağı gerekçesiyle, halka sorulmadığını, görüşünün alınmadığını söyledi” dedi.

KONUT ALANINDALAR

Konu Kocaeli Büyükşehir’in 19 Ekim 2023 tarihli meclis toplantısında, 41’nci gündem maddesi olarak oylamaya sunuldu. KBB Meclisi’nde CHP Grubu’nun ret gerekçesi aynen şöyle:

“Çayırova Belediyesi’nin talebi ile Bakanlık tarafından belirlenmiş altı noktada rezerv yapı alanı olarak belirlenen alanlar genelde üzerinde yapılar olan konut alanlarından oluşmaktadır.

Bu alanlar; rezerv yapı alanı olarak belirlendikten sonra vatandaşlara kısıtlamalar getirilmekte, imar ve satışı durmaktadır. Sonucunda da kamulaştırma işlemine tabi tutulacaklar.

Rezerv yapı alanı ilan edilen alanların içinde aynı zamanda yeşil alan olarak, planda belirlenmiş alanlarda bulunmaktadır.

KANUN DİYOR Kİ…

“6306 sayılı Kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın veya İdare’nin talebine bağlı olarak veya resen Bakanlıkça belirlenen alanlardır.

Rezerv yapı alanlarda, Kanun’un amacı çerçevesinde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek ve Kanun’da öngörülen amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere;

Riskli alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapılarda ikamet edenlerin nakledileceği rezerv konut ve işyerleri,

Gelir ve hasılat getirecek her türlü uygulama yapılabilir ve bu alanlar yeni yerleşim alanı olarak kullanılabilir” denmektedir.

Rezerv yapı alanlarına ilişkin “Yeni yerleşim alanı olarak kullanmak” ve “Sosyal, kültürel ve teknik altyapı alanı olarak kullanmak” başlıkları altında bölgeleri tek tek incelediğimizde;

1 No’lu Bölge; planlarımızda park alanında kalmakta olup 2 bin 330 metrekare alana sahiptir. Bölgede altı parsel vatandaş mülkiyetinde olup dört parselde yapı mevcuttur.

2 No’lu Bölge; Bir parsel tescil harici park, diğeri 15 parsel vatandaş mülkiyetinde konut imarlı parseller olup 12 parselde yapı bulunmaktadır. Toplam 5 bin 434 metrekare alana sahiptir.

3 No’lu Bölge; park alanı kullanımında olup bir tanesi tescil haricidir. Diğer dört parselden ikisi vatandaş mülküdür, üzerinde yapı bulunmaktadır. 2 bin 821 metrekaredir.

4 No’lu Bölge; park alanı kullanımında olup iki parsel vatandaş mülkiyetinde ve boş durumdadır. Toplam bin 353 metrekare alana sahiptir.

5 No’lu Bölge; planlarda eğitim alanındadır. Toplam 10 parselden oluşmakta ve tamamı vatandaş mülkiyetlidir. Yedi parselde yapı bulunmaktadır. Toplam alanı 2 bin 598 metrekaredir.

6 No’lu Bölge; konut kullanımındadır. Altı parseldir. Parsellerin tamamı vatandaş mülkiyetlidir. İki parselde yapı mevcuttur. Toplam bin 710 metrekaredir.

Altı bölgede toplam 41 adet vatandaş mülkiyetinde parsel olup 27 parselde bir ila beş kat arası yapılar vardır.

27 parselde, 100’den fazla dairede vatandaşlar halen yaşamaktadır.

Kentsel dönüşüm projelerinde; proje alanında kalan vatandaşların bir kısmının taşınabileceği ya da bu alanlara hizmet edecek sosyal teknik altyapı alanlarının oluşturulması için rezerv yapı alanlarının oluşturulması bir ihtiyaç olarak gözükse de bu alanların öncelikle kamu alanlarından, yoksa henüz boş ve yapılmamış vatandaş mülkiyetindeki alanlardan kamulaştırma yapılarak karşılanması, bu durumda en temel şart ise vatandaşların rızasının olmasıdır.

HATALI VE VATANDAŞI

YERİNDEN YURDUNDAN EDECEK

Yine rezerv yapı alanı olarak belirlenen alanlar, kentsel dönüşüm gibi büyük kapsamlı projelere hizmet edecek alan büyüklüğünde olmalıdır.

Halbuki bu talep ile kentin içinde rezerv yapı niteliğinden uzak, parçacıl ve küçük alanlara sahip, üzerinde yaşamın devam ettiği altı bölge belirlenmiştir.

Rezerv yapı alanı olarak yapılan bu tercih hem hatalı hem de vatandaşları yerinden yurdundan edecek, büyük sorunlara neden olacak özelliktedir.

Belirlenen rezerv yapı alanı büyüklüğü 21.5 dönüm olup Çayırova’da bu alana sahip pek çok boş parsel bulunmakta iken vatandaşları ve idareyi sıkıntıya sokacak bu altı alanın belirlenmesi hatalı bir tercih olarak da görülmektedir.

Bir planlı alanda rezerv yapı alanı olarak belirlenen alanda mevcut plan kararı belirsizleşir ve o alan başka bir şekilde planlanabilir.

EŞDEĞER ALAN GÖSTERİLMELİYDİ

O nedenle eğer rezerv yapı alanı olarak belirlenmiş bir alanda, mevcut planlarda bir donatı alanında kalıyor ise, o donatı alanına eşdeğer alan gösterilmek zorundadır. Öneride herhangi bir eşdeğer alan gösterilmemektedir.

Yine üzerinde vatandaşların yaşadığı bir konut alanı rezerv yapı alanı olarak planlanacak ise öncelikle rezerv yapı alanı ilan etmeden o vatandaşlar ile anlaşıp rızalarının varlığı gösterilmelidir. Halbuki dosyasında tek bir vatandaş muvafakati bulunmamakdadır. Bu nedenler ile söz konusu teklifi uygun bulmuyoruz.”

**

1 NO’LU REZERV YAPI ALANI (PARK ALANI)

rezerv-mahalle-1.jpeg

Yenimahalle 5110 Sokak’ta 22; 5111 Sokak’ta 23 ve 23/1 kapı numaralı binalar.

1442 Ada’da 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19 ve 20 parseller ile tescil harici park.

rezerv-mahalle-2.jpeg

2 NO’LU RYA (KONUT ALANI)

Yenimahalle 5111 Sokak’ta 16, 23 ve 23/1; 5110 Sokak’ta 13, 17, 19, 21 ve 22; 5115 Sokak’ta 35 kapı numaralı binalar ile 5114 Sokak’ta iki bina.

rezerv-mahalle-2-a.jpeg

5371 Ada’da 8, 5377 Ada’da 1, 2, 3 ve 4; 5378 Ada’da 1,2 ve 3; 5379 Ada’da 3, 4 ve 5; 5380 Ada’da 3, 4, 5 ve 6 no’lu parseller ile tescil harici park.

3 NO’LU RYA (PARK ALANI)

rezerv-mahalle-3.jpeg

Yenimahalle, Selimiye Caddesi üzerinde 9 ve 11 kapı numaralı binalar ile 5148 Sokak’ta bir bina.

5411 Ada’da 4, 5, 8 ve 9 no’lu parseller ile tescil harici park.

4 NO’LU YENİ VE ÖZGÜRLÜK

MAHALLELERİ RYA

rezerv-mahalle-4.jpg

5480 Ada’da 15 ve 17 no’lu parsellerde mülkiyeti vatandaşa ait, 16 no’lu parsellerde tescil harici boş yer.

5 NO’LU RYA (KONUT ALANI)

rezerv-mahalle-5.jpeg

Yenimahalle 5211 Sokak’ta 70, 75 ve 77, 5212 Sokak’ta 72 ile 5212 Sokak’ta iki, 5218 Sokak’ta bir bina.

5540 Ada’da 1, 2, 3, 4, 5, 6, 11, 12, 13 ve 14 no’lu parseller.

6 NO’LU RYA (KONUT ALANI)

rezerv-mahalle-6.jpeg

Yenimahalle’de 5562 Ada’da 6, 7, 8, 13, 14 ve 15 no’lu parseller.

Haber merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.