CHP’nin peşkeş iması Çiftçi’yi kızdırdı

CHP’nin peşkeş iması Çiftçi’yi kızdırdı

Çayırova Belediye Meclisi’nde 2019 kesin hesabı görüşmelerinde CHP’li Muharrem Gökçe bağışlarda yüzde 250 artışa atıfta bulunup peşkeş imasında bulundu. Çiftçi, “Şüpheniz varsa yargıya gidin” resti çekti

Çayırova Belediye Meclisi’nin temmuz ayı olağan toplantısı ikinci oturumunda 2019 yılına dair kesin hesap onaya sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi.  Toplantıda CHP Grubu adına söz alan Muharrem Gökçe söz aldı. Gökçe hangi kaleme neden ret oyu verdiklerini de izah ettikleri açıklamasında bağış ve yardımlardaki yüzde 250’lik artışa atıfta bulunup, “Bu bağışlar karşılığında belediyeyi zarara uğratacak vaatler verildi mi, bilmiyoruz. Temennimiz yandaşa vaatten ve peşkeşten uzak durmanız” dedi.

GİTMEZSENİZ MÜFTERİSİNİZ

Gökçe’nin açıklamasında bu yaklaşım Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin tepkisini çekti. Çiftçi, bağış ve yardımların kurallara uygun olduğunu belirtip, “Peşkeşten şüphe dahi ediyorsanız yargıya gitmezseniz müfterisiniz” dedi. Komisyon üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Sadettin Arıkboğa da Özel Kalem Müdürlüğü harcamalarına yönelik eleştiriye karşı bu müdürlüğün giderlerinde önemli bir kalemi personel giderlerinin oluşturduğunu kaydetti. Öte yandan Gökçe, kesin hesaba yönelik açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

TAHAKKUKUN YÜZDE 21’İ TAHSİL EDİLEMEDİ

 

“2019 yılı toplam tahakkuku, 169 milyon 545 bin 416 TL. Bütçe tahmininden sapma yüzde 17 yani bütçe 35.4 milyon TL şişirilmiş. 132.6 milyon TL net tahsilat yapılmış yani yüzde 79 oranında tahsilat sağlanmış. 36.8 milyon TL tutarında tahsilat yapılamamış ve toplam tahakkukun da yüzde 21’i tahsil edilememiştir.

Vergi gelirlerinde tahakkuk edilen tutarın yüzde 65’i tahsil edilebilmiştir. 2017 yılında yüzde 70’e, 2018 yılında yüzde 66’ya düşen tahsilat oranı 2019’da da yüzde 65’e geriledi. Önceki yıllara göre tahsilat oranı her yıl kademeli olarak düşmüştür. Başarısızlığa doğru bir grafik çizildiğini görüyoruz.

Kira gelirlerinde bütçe tahmininde yüzde 17 sapma görülmüştür, yani şişirilmiştir. Sosyal tesislerde 2019’da 9.9 milyon TL gelir elde edilmiştir.

YANDAŞA VAAT VE PEŞKEŞTEN UZAK DURUN

Alınan bağış ve yardımlarda tahmin edilen bütçe 1 milyon TL, gerçekleşmesi yüzde 250 artışla 2.4 milyon TL. 2018 yılında dip yapan, sıfırla kapatan bu kalem 2019’da resmen atışa geçmiş ki tutabilene aşk olsun. Grup olarak biz de belediyenin gelirleri çoğalsın isteriz. Fakat bu bağışlar karşılığında belediyeyi zarara uğratacak vaatler verildi mi, bilmiyoruz. Temennimiz yandaşa vaatten ve peşkeşten uzak durmanız. Kul hakkıdır, bir gün illa karşınıza çıkacaktır. Bağış adı altında haksız ve zorlamayla alınan bir kuruş varsa bu kalemin içinde, Allah sebep olanların belasını versin.

Diğer gelir kalemlerinde tahakkukun yüzde 20’si tahsil edilememiştir. Tahsilatın 31.9 milyon TL’si merkezi idareden alınan paydır.

Kesilen cezalarda 2018’den devam eden 10.9 milyon TL ceza üzerine 4.8 milyon TL 2019’da eklenerek devam edilmiş, toplam ceza tahakkuku 15.7 milyon TL olmuş. Bu kalemde başarı beklemiyoruz ama kestiğiniz cezayı da toplayamadınız, yüzde 33 oranında tahsilat yapılmış.

BÖYLE DEVAM EDİN

Çayırova’da satılan arsa ve binalardan oluşan sermaye gelirlerinde 60.1 milyon TL tutarında tahmini bütçeye karşın 23 milyon 303 bin 160 TL tahakkukta bulunulmuş. 23 milyon 295 bin 953 TL tahsil edilmiş. Önceki dönem AKP belediye başkanının yüzde 100 başarı sağladığı tek kalem arsa ve dükkan satışlarıdır. Satışların neredeyse tamamı 2019’un birinci çeyreğinde yapılmıştır. Bu durum sizin gayrimenkul satışlarındaki sözünüzü tuttuğunuzu göstermektedir. İnşallah böyle devam edersiniz.

TANITIMA 624 BİN TL

Giderlerin genel kamu hizmetleri kaleminde özel kalem müdürlüğü giderleri göze çarpmaktadır. 2019 tahmini bütçesi 3 milyon 550 bin TL olan müdürlük 3 milyon 204 bin 453 TL giderde bulunmuş. Yani özel kalem bir günde 8 bin 779 TL harcama yapmıştır. Özel kalem harcamalarının içinde temsil ve tanıtma giderleri 624 bin 856 TL’dir. El insaf diyorum. Belediye kamu kurumudur diyoruz, aylık 52 bin TL temsile tanıtmaya harcıyoruz.

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nce 4.5 milyon TL harcama yapılmış, bu bütçenin 4.3 milyon TL’si tüketime yönelik mal ve hizmet malzemeleri, yani reklama harcanmıştır. Bu para yatırıma dönüşeceğine heba edilmiştir.

Çevre koruma hizmetlerinde 10.7 milyon TL’lik harcamanın yüzde 80’i mal ve hizmet alımlarına yani tamamına yakını taşerona verilmiştir.

YATIRIM YETERSİZ

İskan ve toplum refahı hizmetleri Çayırova halkı için en önemli kalemdir. 2019’da Çayırova’ya yapılan yatırımdır. 2019 için öngörülen yatırım 47.3 milyon TL, yapılan yatırım ise 9.5 milyon TL’dir. 130 bin nüfuslu bir ilçe için yetersizdir.

2018 ve daha önceki yıllarda SGK’ya prim borçlarının hiç ödenmediğini görmüştük. Başkanlığınız döneminde SGK ödemelerinin yapıldığını görmekteyiz. 2019 sonu itibariyle SGK’ya olan borcumuz kaç liradır?

Netice itibariyle 2019 yılı bütçesinden 19 milyon TL borç ödendiği gözükmektedir. Bir yandan borç öderken diğer yandan borçlandınız mı, bilmek isteriz. Sayın Başkan, geçmiş dönemki borçları ödemekten Çayırova’ya yatırım yapmayı unutmuş olabilirsiniz. Lütfen seçim beyannamenizde bulunan vaatlerinize biraz göz gezdirin.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.