CHP'Lİ KANKO: ‘’Saraylarda Neler Dönüyor?”

CHP'Lİ KANKO: ‘’Saraylarda Neler Dönüyor?”

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin dört bir yanında kaybolan tarihi ve kültürel varlıkları gündeme getirdi.

CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin dört bir yanında kaybolan tarihi ve kültürel varlıkların hesabını sordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sert sözlerle yüklenen Kanko, “Bu kürsüden size bir utancı, bir kültür kıyımını ve ihmaller zincirini anlatmak zorundayım” dedi.

MİLYONLARCA DOLAR DEĞERİNDEKİ ESERLER ORTADA YOK

Konuşmasında çarpıcı örnekler paylaşan Kanko, kültürel yıkımın boyutlarını şöyle sıraladı:
• Zeugma Müzesi: 9 milyon dolar değerinde 10 eser kayıp.
• Mimar Sinan Üniversitesi: Tam 404 eser ortada yok.
• Devlet Resim ve Heykel Müzesi: Yaklaşık 250 milyon dolarlık 302 tablo buhar olmuş!
• Batman Müzesi: 10 milyon liralık altın sikkeler kayıp.

Bu Bir Yağma Düzenidir, Kültürel Kıyımdır!Tarihi eserlerdeki bu kayıpların sıradan bir ihmal değil, sistemli bir yağmanın göstergesi olduğunu vurgulayan Kanko, yetkililere şu soruları yöneltti:
• Bu eserlerden kim sorumlu?
• Korunması gereken hazineler neden denetlenmiyor?
• Bu kültür kıyımının hesabı ne zaman verilecek?
Adana ve Antep Müzelerinde Sahte Eser İddiaları! Saraylarda Kayıp Altın Ziller!Kanko, kayıp eserlerin yanı sıra bazı müzelerde sahte eser iddialarının ve saraylardaki altın eşyaların akıbetinin de soru işareti olduğunu belirtti.

BAKAN ERSOY’A AÇIK ÇAĞRI: “Halkı Bilgilendirin, Soruşturmaları Başlatın!”

Kanko, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a seslenerek, “Bu kayıpların, sahtekârlıkların ve görev ihmallerinin hesabını verin! Soruşturmaları başlatın, TBMM’yi ve bu eserlerin gerçek sahibi olan halkı bilgilendirin!” dedi.

Kaynak:Ahmet Zeki Ayar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.