CHP’li Çiler: Deprem Kayıplarını  Araştırma Komisyonu Kurulsun

CHP’li Çiler: Deprem Kayıplarını Araştırma Komisyonu Kurulsun

CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen depremlerden sonra akıbeti bilinmeyen vatandaşlarımız hakkında TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi sundu. Çiler, “Depremde kaybolan ve akıbeti belli olmayan vatandaşlarımız için kayıpları araştırma komisyonu kurulmasını” teklif etti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen depremlerden sonra akıbeti bilinmeyen vatandaşlarımız hakkında TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi sundu. Önergesiyle birlikte 6 Şubat depreminin yıldönümüne ilişkin açıklamalarda bulunan Çiler, “Depremde kaybolan ve akıbeti belli olmayan vatandaşlarımız için kayıpları araştırma komisyonu kurulmasını” teklif etti.

KAYBOLAN ÇOCUKLAR
Önergesinde deprem sırasında ve sonrasında önlem alınamadığını belirten Çiler, “Deprem sırasında acil müdahalede yaşanan eksiklikler deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarında da gözler önüne serilmiştir. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken enkaz kaldırma çalışmaları başlamıştır. Arama kurtarma çalışmalarında enkazdan sağ çıkartılan vatandaşlarımızın hangi hastanede ve hangi ilde olduğuna dair bilgilendirme yapılamamıştır. Kimi zaman aile üyeleri birbirlerinden haber alamamışlardır. Enkazda kayıplarının olduğunu söyleyen aileler buna rağmen enkaz kaldırma çalışmaları yapıldığını dile getirmişlerdir. Depremzede vatandaşlar enkazdan kurtarılan yakınlarına ulaşamadıklarına dair bildirimlerde bulunmuşlar, yardım talep etmişlerdir. Bu dönemde refakatsiz çocukların kaybolduğuna dair iddialar kamuoyunda yer almıştır” dedi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI
Önergesinde aile fertlerine ulaşamayan vatandaşların hala yetkililerden yardım talep ettiğini vurgulayan CHP’li Çiler, “Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hala birçok aile kayıp yakınlarının akıbetini bilmemektedir. Deprem bölgesinde vatandaşlarımız yaşamsal ihtiyaçlarını tam olarak giderememekteyken, sel, baskın gibi hava olaylarına savunmasız yaşamaya devam ederken diğer yandan aile fertlerinden ve yakınlarından haber alamıyor olmaları psikolojik olarak geri dönülemez yıkımlara yol açmaktadır. Vatandaşlarımız kolluk kuvvetlerine ve yetkili mercilere kayıp başvurularında bulunmalarına rağmen bir sonuç alamadıklarını ifade etmektedirler” dedi. Çiler depremzede vatandaşlarımızın kayıplarının akıbeti hakkında araştırma komisyonu kurulmasının elzem olduğuna dikkat çekti.

DEPREM GERÇEĞİNİ UNUTMAMALIYIZ
6 Şubat Depremi ile açıklamalarda bulunan CHP’li Çiler, depremin acısı ve yaralarının hala taze olduğunu belirterek, "Depremzedeler, hala evlerinden, işyerlerinden uzakta, çadırlarda ve konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor. Deprem sonrası yapılan çalışmalar, yetersiz ve eksik. Depremzedelerin mağduriyeti giderilmeli, yaraları sarılmalıdır" dedi. Depremin üzerinden 1 yıl geçtiğini belirten Çiler, “Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen acımız hala taze yitirdiklerimiz hep aklımızda olacak. Bununla birlikte depremin etkilediği 11 ilimizde hala yaralar sarılmadı. Kentlerimizin altyapısı, su ihtiyacı, hijyen kaynakları hala yetersiz. Konutlar hala güçlendirilmemiş yeni konutlar depremzedelere tahsis edilmemiş durumda” dedi.
CHP’li Çiler yaptığı açıklamada deprem gerçeğine hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak, “Deprem gerçeğini göz önüne aldığımızda öncelikli olarak yapılması gereken depreme dayanıklı konut stokları üretmek ve mevcut konutları depreme dayanıklı hale getirmek olmalıdır. Deprem gerçeğine karşı hazırlıklı olmalıyız. Depreme dayanıklı kentler oluşturmak için alınması gereken tedbirleri bir an önce hayata geçirmeliyiz” dedi.

ÇOK BÜYÜK BİR YIKIM YAŞADIK
Basın açıklamasında olası Marmara Depreminin de altını çizen Çiler, “Yaşanması muhtemel olan Marmara Depremi öncesinde depreme hazır kentler oluşturmak birinci önceliğimiz olmalıdır. 6 Şubat tarihinde yaşadığımız felakette 11 ilimiz depremlerden etkilendi. Binlerce vatandaşımızı yitirdik. Çok büyük bir yıkım yaşadık. Gördük ki, 1999’dan sonra depreme dirençli kentler oluşturmamışız. Konutlarımızı, sanayi alanlarımızı, üretimimizi depreme göre inşa etmemişiz. Bu felaketler bize ders olmalı ve kentlerimizi depreme hazırlamalıyız. Başta 6 Şubat Depreminde kaybettiğimiz canlarımız başta olmak üzere, depremlerde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.