CHP’de sürpriz sıralama

CHP’de sürpriz sıralama

Seçimlere ilişkin aday ölçekli bir yazı yazmama kararım vardı. Ama, özellikle ana muhalefet partisi CHP’de kamuoyuna sızan sıralamayı görünce kararımda değişiklik yaptım. Söylenmesi gereken sözlerim için oturdum bilgisayarın başına.

Genel Merkez hangi dengeleri gözeterek bir liste hazırladı, liste kesinleşirken nelere dikkat edildi anlamak zor değil.

Parti Meclisi (PM), öncelikle kadın kontenjanını kullanmayı düşündüğü için, partinin çeşitli kademelerinde görev yapmış, kitleyle sıcak temaslar kurmakta zorlanmayan bir hukukçuyu ilk sıraya oturtmuş.

Tercih, sürpriz gibi görünse de, bence büyük oranda doğru yapılmış. Bu konuda nasıl bir veri tabanı oluşturulmuşsa, PM’ye bu bilgileri aktaran perspektifin doğru olduğunu söylemeliyim.

Av. Fatma Kaplan Hürriyet, sevilen, çalışkan ve insan ilişkilerinde temas düzeyi yüksek safkan bir sosyal demokrat.

Haydar Akar, 24. dönem parlamentosunda Kocaeli adına en çok çalışan ve öne çıkan bir milletvekili oldu. Özellikle kent merkezi ve kentin kuzey, güney ve doğusundaki ilçeler açısından da taşıyıcı bir isimdir. O nedenle listede ikinci sıraya oturtulması beni şaşırtmadı.

Tahsin Tarhan, partililiği, parti disiplini ve katkıları yadsınamayacak bir isimdir. Kent ve oy dengeleri gözetildiğinde Gebze kontenjanı için listeye konulacak isimlerin başında görünüyordu, öyle de oldu.

Parti, Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde eksik kalan desteğini bu kez tamamlamak da istediği için seçilebileceği bir sıraya yerleştirdi Tarhan’ı.

Listeden anladığım kadarıyla, CHP Parti Meclisi, ‘’en fazla 4 milletvekili çıkarabiliriz’’ düşüncesiyle hareket etmiş. Çünkü, bu sıraya koyduğu eczacı Turan Dumlu, seçmen tarafından sevilen düzgün bir isimdir. Partililiği konusunda da söylenecek tek olumsuz söz yoktur. Yani, sürükleyici bir isimdir.

Oy artıran ve 4. milletvekili garantisini yaratacak bir isim olarak görüldüğünü düşündüğüm Dumlu’ya, hak ediliş açısından bakıldığında ‘haksızlık yapılmış’ olacağı söylenebilir. Ama, seçim stratejisi açısından bakıldığında ‘doğru bir hamle’ olarak görülebilir.

Parti Meclisi’nin Kocaeli için aday adayı olan 40 isim arasından ilk 11’i belirlerken oldukça zorlandığını görmek lazım.

Genel Başkan kontenjanından uzun süre il başkanlığı yapmış olan Yalçın Kuşkan’ın listede adı bile geçmiyor.

Akademik kadrolardan gelen milletvekili Hurşit Güneş ile örgütte sevilen isim olan ve kendi ölçeğinde çalışkanlığından şüphe duyulmayan doktor milletvekili Mehmet Hilal Kaplan kenara çekilmiş.

Sıralamaya, Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmen hesaba katılarak müteahhit Cuma Karavar 5’ten dahil edilmiş. Geçen dönemin baro başkanı olan Av. Tamer Solakoğlu hemen ardında yer alırken, onu Dr. Ayhan Mutlu takip etmiş.

Örgütten gelen, örgüt görevlerini yüksünmeden ve ne olduğuna bakmaksızın itirazsız yerine getiren isimlerden Rasim Meriç 8, Asude Fırat Özkan 9, Kemal Nişancı 10 ve Sabriye Gülşah Şahin ise 11. sıraya koyulmuş.

Tabii, bir de kontenjan adayı gelirse, isimler birer basamak geri düşecek. Bunun sonucunda (geçen seçimin verileri dikkate alındığında) kontenjandan gelecek adayın ardından sadece Fatma Kaplan Hürriyet ve Haydar Akar’ın seçilme şansı olabilecek. 3. sırada görünen Tahsin Tarhan’ın garantisi yok. Turan Dumlu’nun ise seçilmesi imkansız gibi. Yani, Dumlu yine bir basit çalımla kulvar dışına itilmiş duruma gelecek.

Bu sıralama, küskünlüklere yol açabilir. CHP seçmeninden yüzü sola dönük olanlar bir de ‘’HDP Meclis’e girmeli’ anlayışıyla hareket edip tercihini değiştirirse, 3. sıra bile tehlikeye girer.

Yani, bu hamur, anlaşılan o ki,daha çok su kaldıracak.

Evet, 7 Haziran seçimleri, her açıdan hem ülkemiz hem de kentimiz ölçeğinde önemli kırılmaların yaşanacağı bir seçim olacaktır.

Bu tabloyu da kapsayan öngörümüz, 8 Haziran’da daha direngen bir kent ve ülke için mücadelenin kızışacağında.

Hepimize kolay gele…

Bu yazı toplam 94 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi