CHP Sayıştay’a başvuracak

CHP Sayıştay’a başvuracak

Baş tarafı 1. Sayfada-Gebze Belediye Meclisi’nde 2018 yılı kesin hesabı oy çokluğuyla onaylandı.

Baş tarafı 1. Sayfada-Gebze Belediye Meclisi’nde 2018 yılı kesin hesabı oy çokluğuyla onaylandı. 65 milyon TL’lik bütçe açığında 905 alımın 898’nin doğrudan tedarikle de ilgisi olduğunu öne süren CHP Grubu usulsüzlük iddiasıyla rapor için Sayıştay’a başvuracak.
GELİRLER
Vergi gelirleri: 92 milyon 973 bin 665.93 TL
Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri: 21 milyon 40 bin 987.45 TL
Alınan bağış yardımlar: 79 bin 513.71 TL
Diğer gelirler: 116 milyon 411 bin 162.32 TL
Sermaye gelirleri: 42 milyon 614 bin 236.91 TL
Ret ve iadeler: (-) 1 milyon 306 bin 900.05 TL
Gelirler genel toplamı: 271 milyon 812 bin 666.27 TL.
DETAYLI İNCELENMEDİ!

CHP Grubu’nun Şahin Yılmazel tarafından hazırlanıp Saide Arslan Çalışkan tarafından okunan raporunda ise özetle şu görüşler yer aldı: “Özellikle 65 milyon 565 bin 148.40 TL bütçe açığı, mal ve hizmet alımlarına ilişkin 898 adet doğrudan temin yolu ile yapılan ihale de dikkate alındığında, mali tablolara konu hesap kalemlerini oluşturan gelir ve giderlerin daha detaylı incelenebilmesi için, kayıtlara mesnet bir takım bilgi ve belgeler incelenmek üzere talep edilmiştir. Ancak Plan Bütçe Komisyonu’nun diğer üyeleri belediye meclisince kesin hesabın daha detaylı incelenmesi için kendilerine tevdi edilen görevlerini de ifa etmeyerek, herhangi bir detay hesap kaydı incelemesine girmeden kesin hesabı onaylayarak meclise sunmuşlardır.
TEKRAR KOMİSYONA HAVALE EDİLMELİ 
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 40/2’nci maddesi gereğince; ‘Kesin hesabın görüşülmesi ve kesinleşmesinde, bütçeye ilişkin hükümler uygulanır. Kesin hesabın meclislerde görüşülmesine ilişkin toplantı süresi en çok beş gündür.’
Yönetmeliğe uygun incelemenin yapılabilmesi için kesin hesabın tekrar Plan Bütçe Komisyonu’na havalesi gerekmektedir. Kaldı ki, meclise sunulan ve komisyona havale edilen dosyada bir yıl boyunca gerçekleşen işlerin yılsonu rakamsal değerleri verilmekte işin özü hakkında detaylı bilgi sahibi olunmadan, geçmiş yönetim tarafından gerçekleşen faaliyetlerin ve yapılan işlemlerin ve varsa usulsüzlüklerin sorumluluğunun alınmaması gerekmektedir. Bu Gebze Belediye Meclisi üyelerinin Gebze halkına karşı sorumluluğunun da bir sonucudur.
ÜÇ ÖNEMLİ TESPİT 
İlgili yasal düzenlemeler doğrultusunda 2018 yılı kesin hesabına bakıldığında: 390 milyon TL olan tahmini gelirin 161 milyon 581 bin 941.73 TL gerisinde kalınıp bu farkın gelecek yıla devredildiği ve tahmin edilen gelirin gerçekleşme oranının yüzde 70 oranında olduğu görülmektedir. Yine bu cetvele bakıldığında vergi gelirleri ile teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinde yüzde 48 oranında gerçekleştiği görülmektedir.
Vergi gelirleri açısından tahsilatın hızlandırılmadığı, teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinde işletmelerin iyi işletilmediği, diğer gelirler bölümünde gerekli işlemlerin yapılmadığı tespit edilmiştir.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMALI 
İlgili yönetmeliğin 16’ncı maddesi gereğince; gelirlerin tarh, tahakkuk, tahsil iş ve işlemlerinden sorumlu olan görevliler hakkında ilgili mercilere suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.
Yıl içerisinde birkaç kez tekrar eden alımlar açık ihale edilerek gerçekleşmesi engellendiğinden kime ne kadar bedelle ihalelerin verildiği bütçe kesin hesap komisyon görüşmelerinde de incelememize imkan verilmediğinden, Gebze Belediyesi ve dolayısıyla Gebze halkının çıkarlarının gözetildiğinde şüphe duymaktayız.
KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL 
Belediye etkinliklerinde dağıtılan hediyelik eşyaların fiyatlarının çok yüksek olduğu, basın yayın harcamalarının ve araçlarda yakıt kullanımının yüksek olduğu, özellikle de denetim raporunun sonunda belirtildiği üzere mali tablolar ile gerçek durum arasında uyumsuzluğun olduğu belirtilmektedir. Bunun önüne geçmek için iç denetimin sağlanması gerekmektedir. Belediyemizde en az üç denetçinin norm kadroda çalıştırılması gerekirken bunun yapılmaması acaba bir korkunun sonucu mudur? İç denetçi çalıştırmayarak faaliyetlerin denetim dışı bırakılması mı hedeflenmektedir? Denetim raporunda açık ve net bir şekilde belirtildiği üzere gerçek durumu göstermeyen 2018 mali yılı kesin hesap raporunu kabul etmemiz mümkün değildir.
KATILMIYORUZ
Bu hususların denetim komisyonunda ciddi bir şekilde eleştirildiği dikkate alındığında, ilgili ihalelerin incelenmesi ve harcama yetkilileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması için yönetmeliğin 40/3’ncü maddesi gereğince suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. 2018 yılında görevde bulunan yönetimin gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerin şeffaflıktan uzak, Gebze halkının çıkarını gözetmeyen ve hedefini tutturmayıp üstüne 65 milyon TL açık veren bütçesine ilişkin kesin hesap raporu ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu’nun diğer dört üyesi tarafından hazırlanan komisyon raporuna katılmıyoruz.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.