CHP park performansını yetersiz buldu

CHP park performansını yetersiz buldu

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2021 yılı mali performans programı ve CHP Grubu evet oyu verdi ancak tespit ettiği eksiklerini de sıraladı. Engin Taşdemir; otopark, TIR Parkı, engelliler için oyun grubu projelerinin yetersiz olduğunu söyledi

2020 yılına kıyasla yüzde 23 artışla 3 milyar 400 milyon TL olarak onanan 2021 yılı tahmini bütçesindeki artışın olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Engin Taşdemir şöyle devam etti: “Bütçenin gider kalemlerinin üçte birini fen işleri ve ulaşım dairesi oluşturmaktadır. Altyapı ve üst yapı çalışmaları için bütçede ayrılan 1 milyar 255 milyon 759 bin TL’dir. 2020 yılında sermaye gideri için 783 milyon ayrılmıştı. İlk altı aylık mali durum beklenti raporunda sermaye giderinin yüzde 15’i harcanmış görünüyor.

PANDEMİ SÜRECİNDE SERMAYE

GİDERİNİN ARTMASI GERÇEKÇİ DEĞİL

2021 yılında da artan yaklaşık 500 milyonluk bütçe sermaye giderine konulmuş.

Pandemi koşulları göz önüne alınırsa geçtiğimiz altı ayda alt yapı ve üst yapı için bu paranın harcanmadığını söyleyebilirsiniz. Bunu da anlarız.

Ancak pandemi sürecinin önümüzdeki yılda devam edeceği düşünülürse, burada sermaye giderinin bu kadar artması biraz çelişkili oluyor.

Sermaye gideri olarak bu harcamayı yapmanız doğru ama geçtiğimiz 6 ayda bunu yapamadınız. Bu alamda bu rakamlar gerçekçi olmuyor.”

ŞEFFAFLIK İÇİN BELEDİYE

İŞTİRAKLERİ YER ALMALIYDI

Kentin önceliklerinin bütçede yer alıp almadığının sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Engin Taşdemir, “Performans programını incelediğimizde belediye iştirakleri ile ilgili hiçbir veri yok. Belediyenin lokomotifi olan ve trilyonlarca bütçeleri olan iştiraklerden tek bir söz bile etmemek gerçekten de garipsenecek bir durum. Oysa belediyemize ait şirketlerin mali yapılarını ve yaptığı çalışmaları burada kamuoyu ile paylaşabilirdiniz. Bu da şeffaflık açısından önemli çalışma olurdu” dedi.

 

 

100 MİLYON TL AKTARDIK

AMA HİÇBİR VERİ YOK

Bütçede 100 milyon TL sermaye artırımı olarak aktarılan Ulaşım Park ile ilgili olarak performans programında tek veri olmadığını belirten Taşdemir, “Belediye şirketleri ile ilgili bilgi vermiyorsunuz ama 2021 yılı bütçe kararnamesinde Madde 11’de ‘Üst yönetici İzaydaş, İSU, Belde A.Ş, Ulaşım Park ve Sekapark ile ilgili bankadan kredi almak için meclisten yetki istiyorsunuz’ Bu bir çelişki değil midir?” diye sordu.

SADECE BİR OTOPARK

Kentin öncelikli sorunlarından birisinin otopark olmasına, TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü verilerine göre 2020 yılı itibariyle Kocaeli ilinde trafiğe kayıtlı araç sayısının 414 bin 302 adet göründüğüne işaret eden Taşdemir, “Fakat performans programında bir adet otopark yapımı görülüyor. Çok çok düşük” dedi. Taşdemir ayrıca özetle şunları kaydetti:

 

TIR PARKI KAPASİTESİ YETERSİZ

Kentimiz aynı zamanda sanayi ve lojistik bir kent olması sebebiyle sürekli TIR ve kamyon sirkülasyonu yoğun olarak mahalle aralarında sıkıntıya sebebiyet vermektedir. Bu anlamda 300 araçlık TIR parkı kapasitesi çok düşük.

 

SIFIR ATIKTA İKİ KAMPANYA YETERSİZ

Sıfır Atık ile ilgili düzenlenecek kampanya iki adet görülüyor. 12 ilçemiz olduğuna göre ve sıfır atık projesinin özellikle ülkemiz için çok çok önemli bir konu olduğu düşünüldüğünde bu etkinliğin çok düşük olduğunu söyleyebilirim.

Örneğin sıfır atık konusunda , çöp karakterizasyonu ile ilgili veriler İzaydaş’da var mı? Çöpün içinde hangi atıklar hangi oranda var? Organik atık ile ambalaj atığı arasında ki oran nedir? Bu dağılımı gösteren bir tablo var mı? Sıfır atık ile ilgili başarıyı oradan görebiliriz. Bütün bunları göremiyorsak sıfır atık projesi ile ilgili hangi durumda olduğumuzu bilemeyiz ki…

 

28.6 MİLYONA KATI ATIK TESİSİ?

2021 yılı için katı atık bertaraf tesisi 1 adet yapılacağı öngörülüyor. Burada belirtilen bertaraf tesisi, Kandıra’da yapmayı düşündüğünüz tesis midir? Şayet bu tesis ise ayrılan bütçe 28 milyon 680 bin TL görünüyor. Bunda bir yanlışlık yok mu? Katı atık bertaraf tesisine sanırım 2021 yılında başlanacak. Bu tesisin yer konusu netlik kazandı mı?

 

 

KÖRFEZ İÇİN MASTER PLANI YOK

İzmit Körfezi Koruma Master Planı için bir bütçe ayrılmamış görünüyor. Bu konuda bir master çalışmasına ne zaman başlanacak. İzmit Körfezi’nde sık sık tekrarlan tanker faciaları denizimizi tahrip etmekte ve geri dönülmez zararlar vermektedir.

YEŞİL ALANDA KİŞİ BAŞI MİKTAR ARTMALI

Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 12.97 metrekare öngörülüyor. Aktif yeşil Alan, halka açık yeşil alanlar anlamına gelir. Yani park, bahçe ve piknik alanları ile kent ormanlarını kapsar. Mezarlık ve orman alanlarını kapsamaz. Bu rakam aktif yeşil alan miktarı mıdır? Çünkü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre kentlerde aktif yeşil alan miktarı en düşük 15 metrekare olmak zorundadır. Bu konuda biraz daha titiz çalışma yaparak kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmalıyız.

65 BİN ENGELLİ.. 4 OYUN GRUBU

Engelli çocuklarımız için, engelli oyun grubu sayısı 4 adet öngörülmüş. Kocaeli’de kayıtlı engelli vatandaş sayımızın 65 bin civarında olduğu düşünüldüğünde bu oyun grubu sayısının çok çok yetersiz olduğu kanaatindeyim.

YIPRANMIŞ BİNALARI BOYAYIN

Kent estetiğini iyileştirme çalışmaları ile ilgili hedef iki adet görünüyor ve ayrılan bütçe 500. Bin TL. Kocaeli D-100 karayolu güzergahından doğu-batı yönlü gidildiğinde dışarıdan görüntüsü çok kötü durumda. Bu konuda defalarca söylememize rağmen hala elle tutulur bir çalışma yok. Hiçbir şey yapamıyorsanız bari D-100 kenarındaki yıpranmış binaları boyayın bu bile kent estetiği açısından doğru bir çalışma olur.

YÖNTEMLER ÇOK ZAYIF

Fen işleri dairesi tarafından yapılan alt yapı kazı çalışmalarında uyarıcı veya bilgilendirici yöntemler çok zayıf kalıyor. Vatandaş bir anda bir altyapı çalışmasının içerisinde kendini buluyor. Bu konuda önceden uyarıcı ve çalışma alanını kontrol altına alacak ekipmanlar konulmalıdır.

Performans programında bazı öncelikli konular ile ilgili öngörüler düşük tutulmuş.

LALE FAYDALI DA BİZ Mİ BİLMİYORUZ

Sekapark’a 115 bin lale ekildi. Önceki yıllarda da her yıl 1 milyonun üzerinde lale ekiliyordu. Lalenin bu kentle özdeşleşmiş nasıl bir bağı var anlamış değiliz. Bu lalenin bizim bilmediğimiz bir faydası falan mı var? Sağlığa faydalı da biz mi bilmiyoruz ? Aromatik bitkileri üretmeye başladınız güzel bir çalışma, laleyi de büyükşehir olarak biz üretsek başka yerlerden almasak iyi olmaz mı?

 

Balıkhanede tente yok. Vatandaş yağmurun altında bekliyor. O kadar reklamını yaptınız o kadar duyurular yaptınız fakat bir tente bile oraya koyamadınız.

Koskoca Büyükşehir belediyesi bu kentin ana noktasındaki Halk Eğitim Merkezi’ne sahip çıkamıyor. O bina kendi kaderine terk edilmiş olarak orada duruyor. Sanırım o binayı cezalandırıyorsunuz.

Geçenlerde bir yerel gazetenin Kocaeli’de sorunlar ile ilgili yaptığı ankette vatandaşların yüzde 37.5’i çevreyi ve havayı kirli buluyor. Üçüncü sırada ulaşımı sorunlu buluyor. Siz her ne kadar ulaşımda veya hava kirliliğinde sıkıntı yok deseniz de vatandaş böyle düşünmüyor.

Çayırova’da çocuklarımızın çoğu bu EBA sistemine internet olmadığı için bağlanamıyor.

CENGİZ TOPEL İÇİN FIRSATTIR

Yine pandemiden dolayı şuan uçak firmaları zararda,

Cengiz Topel Havalimanı orada çürüyor. Tam da bu zamanda bu firmalar ile çok uygun şartlarda anlaşmalar yapılabilir.  Cengiz Topel Havalimanı için bu durumu fırsata çevirebiliriz. Hükümetle ilgili konuları da aynı metro konusunda olduğu gibi çözebilirsiniz.

Yaklaşık 3.4 katrilyon bütçesi olan büyükşehirden, Kocaeli halkının beklentisi çok yüksek.

Çocuklarımıza yaşam kalitesi yüksek bir kenti bizler bırakacağız. Bu konuda vurdumduymaz olamayız.

 

Yapıcı muhalefet anlayışımız gereği 2019 yılında ki stratejik plana evet dedik. 2020 yılında ki performans programına evet dedik. Şimdi de

2021 yılı tahmini bütçesine ve performans programına CHP gurubu olarak evet oyu vereceğiz.

Sizlerden beklentimiz her kuruşunda tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan bu paraları adil ve kalıcı çözümler için harcamanız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.