CHP Kocaeli tarımı masaya yatırdı

CHP Kocaeli tarımı masaya yatırdı

CHP Kocaeli İl Başkanlığı, 9 Mayıs Cumartesi günü saat 21.30'da Facebook sayfasından gerçekleştirdiği "Pandemi Sürecinde Tarım Gıda Zinciri: Kır ve Kent Yoksulu Adına Yeni Bir Düzen" isimli dijital konferans ile yine gündeme oturdu.

CHP Kocaeli İl Başkanlığı, 9 Mayıs Cumartesi günü saat 21.30'da Facebook sayfasından gerçekleştirdiği "Pandemi Sürecinde Tarım Gıda Zinciri: Kır ve Kent Yoksulu Adına Yeni Bir Düzen" isimli dijital konferans ile yine gündeme oturdu.

Önceki hafta gerçekleştirdikleri İnfaz Yasası ile ilgili canlı yayınla takdir toplayan Başkan Yıldızlı ve ekibi, yeni bir canlı yayında "Pandemi Sürecinde Tarım Gıda Zinciri: Kır ve Kent Yoksulu Adına Yeni Bir Düzen" isimli dijital konferansla vatandaşlarla buluştu.  CHP Kocaeli İl Başkanı Özgür Harun Yıldızlı'nın açılış konuşmasıyla başlayan ve CHP PM Üyesi Doç. Dr. Gökhan Günaydı'nın katılımıyla gerçekleşen canlı yayının moderatörlüğünü CHP Kocaeli İl Yöneticisi Pınar Atabay ve CHP Meclis Üyesi Özgür Yılmaz üstlendi.

"TARIM DİBE VURMUŞ DURUMDA"

"Pandemi sürecinde daha bir önem kazanan tarım, Türkiye’de, özellikle son 30-35 yıllık krizinin dibine vurmuş durumda" diyerek sözlerine başlayan CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın konuşmasında; "Neoliberal politikalarla piyasanın yıkıcı gücüne teslim edilen, üretim kapasitesi kırılan ve üretici gücü olan kır emekçisi iflas noktasına getirilen tarım, ülkeyi besleme özelliğini çoktan yitirmiş durumda. Sorumlular zaten gözlerini bu duruma kapatmışken, sektörün temsilcileri de sessiz. İktidarı eleştirmenin “milli iradeye” karşı gelmek olarak nitelendiği bugünlerde yaşananlar, Türkiye’nin demokrasi “düzeyini” göstermesi açısından da ayrıca acı verici" ifadesini kullandı.

"KASITLI POLİTİKALARLA TARIM ÇÖKERTİLİYOR"

Günaydın; "Amacımız, bu topraklarda tarıma elveda dememek için, daha fazla geç olmadan, üretici ve tüketicilerin el birliği/güç birliği/akıl birliği yaparak tarımı tasfiye hareketini savuşturmasına katkı sağlamaktır.  Anadolu yarımadası, yerkürede tarımsal üretimin ilk kez yapıldığı topraklardır.  13 bin bitki çeşidi bu topraklarda yaşamaktadır. İşte bu özelliklere sahip bir üretim alanı, Türkiye, kasıtlı politikalarla çökertilen tarım bağlamında, tarihinin en acı günlerini yaşıyor. Gerçekler istatistiklerle çarpıtılamayacak kadar açık" şeklinde konuştu.

 

"ÇİFTÇİ TARIMDAN KOPMAKTADIR"

"Ürettiği para etmeyen, gübre-mazot- elektrik-su zamlarına yetişemeyen çiftçi iflas etmekte, tarımdan kopmaktadır" diyen Gökhan Günaydın; "Kredi – haciz – iflas kıskacına giren çiftçi tarlasını/traktörünü satmakta, taahhüdü ihlal suçundan hapse giren çiftçi sayısı her geçen gün artmaktadır. Başka bir deyişle çiftçi, ektikçe zarar ettiği için, işlemekten vazgeçmiş ve terk etmiştir. Tarım desteğinin neredeyse tamamı, yalnızca mazot üzerindeki dolaylı vergilerle geri alınmaktadır. Tarımdaki diğer vergiler de düşünüldüğünde, AKP’nin tarımı desteklemediği, tersine vergilendirdiği açıkça ortaya çıkmaktadır" dedi.

 

"HALKIMIZ ET YİYEMEZ HALE GELDİ"

Sözlerine devam eden Günaydın; "Çok değil 30 yıl evvel hayvancılıkta hem kendine yeten hem de komşu ülkelere canlı hayvan ve lop et ihraç eden Türkiye, AKP sayesinde hem net ithalatçı hem de dünyanın en pahalı kırmızı etinin satıldığı ülke haline gerilemiştir. Güya bir tarım ülkesi olan Türkiye, dünyanın dört bir yanından hayvan ve et ithal etmekte, kıymanın kilosu Almanya’dan en az 3 katı pahalı olarak satılmakta, vatandaşımız pahalı eti sofrasında bayramdan bayrama görebilmektedir" ifadesini kullandı.

 

"TARIMDAN SÖZ EDİLEBİLİR BİR KOCAELİ"

Canlı yayının son on dakikasında katılım sağlayan CHP Kocaeli İl Başkanı Özgür Harun Yıldızlı da, Gökhan Günaydın'a; "Kocaelide tarımı iyileştirmek için neler yapabiliriz?" sorusunu yöneltti. Günadın; "Kocaeli hem sanayi hem de tarım bölgesi. Burada da güzel şeyler yapabileceğimizi ve tarımı canlandırabileceğimizi biliyoruz. İzmit Belediyesi ile bir çalışma içindeyiz. Birlikte kordineli bir çalışma yaparak Kocaeli'yi tarımdan söz edilebilinir bir kent yapabiliriz" dedi.

"GÜNDEMİ BELİRLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Gündemi belirlemeye devam edeceğiz" diyen Başkan Yıldızlı; "Ekip olarak sıkı bir dayanışma ve çalışma içerisindeyiz. Güzel bir sinerji yakaladık. Bir yandan yardım kampanyamızın dağıtımı devam ederken diğer bir yandan da pandemi sürecini evde geçiren vatandaşlarımız için gündemde ki konulardan hakkında çalışmalar yapmaktayız. Gündemi takip eden canlı yayınlarımız konuları ve konuklarıyla beğeni topluyor. Çünkü halkımız 'Oldu da bitti' anlayışı ile yönetilmek istenirken, biz gerçekleri sunuyor ve birebir sorularını yönelterek cevaplar bulmalarına vesile oluyoruz. Bu canlı yayınları önemsiyor ve devamının da geleceğini bir kez daha deklere ediyoruz. Çok değerli katılımcılarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizi izlemeye devam edin" şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.