Çayırova’da nüfus artıyor  Otobüs sayısı hep aynı

Çayırova’da nüfus artıyor Otobüs sayısı hep aynı

Emek Mahallesi Muhtarı Hüseyin Çapkın’ın 551 no’lu hattaki yazışmalarına verilen yanıttan şöyle bir tespitimiz var: “Kooperatifin araç sayısı talep için yetersiz, 560 da kısmen çözümse toplu taşımada araç sayısı, nüfusa orantılı artmıyor.

Kooperatif aynı sayıda yolcuyu daha az araç, daha az yakıt ve işçilik maliyeti ile taşıyarak kar marjını sürekli artırırken olan yolcuya oluyor. Kısa süreliğine uygulanan “kademeli fiyatlandırma”ya “teknik yetmez” deniyor ama Marmaray’da uygulanıyor

 

 

Emek Mahallesi Muhtarı Hüseyin Çapkın; Kocaeli Valiliği’nin 19 Kasım 2015 tarihli Çayırova İlçesi değerlendirme toplantısında;  Ragıp Demirkol Bulvarı üzerinden ek otobüs hattı talebinde bulundu. Girişimleri bununla sınırlı kalmadı.

NÜFUSA ORANLI ARTIŞ YOK

Vakaya dair tespitlerimizin özeti şöyle: Emek Mahallesi Muhtarı Hüseyin Çapkın’ın 551 no’lu hattaki yazışmalarına verilen yanıttan şöyle bir tespitimiz var: “Kooperatifin araç sayısı talep için yetersiz, 560 da kısmen çözümse toplu taşımada araç sayısı, nüfusa orantılı artmıyor.

TEKNİK YETMEZ!” NASIL YANİ?

Kooperatif aynı sayıda yolcuyu daha az araç, daha az yakıt ve işçilik maliyeti ile taşıyarak kar marjını sürekli artırırken olan yolcuya oluyor. Kısa süreliğine uygulanan “kademeli fiyatlandırma”ya “teknik yetmez” deniyor ama Marmaray’da uygulanıyor. “ Öte yandan Çapkın’ın o yazışmalarının bir özeti şöyle:

İMKÂNLAR ÇERÇEVESİNDE

İLAVE SEFER KONMAKTA OLUP…

KBB Ulaşım ve Trafik Yönetimi Dairesi Başkanlığı, Kocaeli Valiliği’nin 21 Kasım 2019 tarih ve 23197 sayılı yazısına istinaden…

“19 Kasım 2019 tarihinde Çayırova Belediyesi Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda Emek Mahallesi’nde hizmet veren 551 no’lu toplu taşıma hattının yetersiz kaldığı hususundaki talebin değerlendirilmesi istenmiştir”

tespitinden esasla Emek Mahallesi Muhtarı Hüseyin Çapkın’ın hat talebine 70810048 – 622.01 sayılı; Ulaşım ve Trafik Yönetimi Dairesi Başkanı Ahmet Çelebi imzasıyla cevabi yazısında özetle şu görüşlere yer verdi:

 “…denetimleri yapılarak yolcu yoğunluğu tespit edilen saatlerde elimizdeki imkânlar çerçevesinde ilave seferler konulmakta olup, söz konusu 551 no’lu hatla ilgili düzenlemelerde bu kapsamda yürütülen çalışmalar çerçevesinde program dâhilinde değerlendirilmektedir.”

ÜCRETLENDİRME MAKUL

KBB Toplu Taşıma Dairesi Başkanı Salih Kumbar; Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na 70810048 – 622.03 sayılı ve “Çayırova Muhtar Talepleri” konulu bir yazı gönderdi. Muhtarlık Dairesi Başkanlığı’nın 16 Mayıs 2018 tarihli 36927635 – 622.03/00000754 sayılı (çok rakamlı) sayılı yazısında Emek Mahallesi Muhtarı Hüseyin Çapkın’ın “Toplu taşıma ücretlerinin normal seviyeye çekilmesi” ve 551 no’lu hattın gün içinde sefer sayılarının artması taleplerine şu yanıt verildi:

“Kocaeli genelinde uygulanan toplu taşıma ücret tarifesinin sefer kilometresi ve gidilen yola göre makul seviyede olduğu düşünülmektedir. ** Teknik olarak her durak için ayrı ücret belirlenmesi mümkün olmadığından dolayı bölgesel bazlı ücret tarifeleri belirlenmiştir.

ARAÇ SAYISININ VERDİĞİ

İMKANLAR DAHİLİNDE

Diğer yandan 551 no’lu hattımızın gün içinde sefer sayılarının artırılması talebinize ilgili kooperatifin araç sayılarının vermiş olduğu imkanlar dahilinde bölgedeki hatlara optimum dağılım yapıldığından, şu an için olumlu yanıt verememekteyiz.

Ancak vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek adına 551 nolu hattımıza alternatif olarak KBB Ulaşımpark A.Ş bünyesinde hizmet veren 560 no’lu hattımızın gün içinde sefer sayılarının artırımına gidilmiştir.”

KADEMELİ FİYATLANDIRMA

YAPILDI.  MARMARAY’DA SÜRÜYOR

** Teknik olarak her durak için ayrı ücret belirlenmesi mümkün olmadığından dolayı bölgesel bazlı ücret tarifeleri belirlenmiştir” denmektedir ancak özellikle Gebze – İzmit gibi uzun mesafeli hatlarda bir dönem kademeli ücretlendirme uygulanmıştır. Sonra geri çekilmiştir.

Gebze – Halkalı; Marmaray Hattı’nda kademeli fiyatlandırma yapılmaktadır. Yolcu trene binerken en üst düzeyden peşin ödemeyi İstanbul Kart ile yapıp iadesini, indiği istasyondaki butonlardan almaktadır. (A.U)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.