Cankurtaran anne: Çocuklarımız ezberci eğitimde at yarışı gibiler

Cankurtaran anne: Çocuklarımız ezberci eğitimde at yarışı gibiler

İYİ Parti Çayırova İlçe Kadın Kolları yönetim kurulu üyesi, iki çocuk annesi, okul servisinde hosteslik yapan muhasebeci Fatma Kızak kendi dönemlerinde eğitimin çok daha rahat olduğunu söyledi: “Çocuklarımız, ezberci eğitim sisteminde at yarışı gibiler.”

Kasım ayı civarı idi. Gazetemizin yine ve yeni bir özel sayı çalışması için Binnur Onur Akın başkanlığındaki İYİ Parti Çayırova Kolları yönetimine konuk olduk. Bizde de işler her zaman planlandığı gibi gitmiyor. Şiddeti ve eğitimi merkezine alacak bir çalışma olacaktı bu sefer, olmadı. Seçim dönemine girmiş olmanın getirdiği gerçeklikte göz önünde tutulunca, olmayacağına kanaat getirip röportajı ve yine aynı özel sayıya dair diğer çalışmaları, bugünden itibaren günlük rutin sayımız ve sitemizde değerlendirmeye başladık. İYİ Parti Çayırova İlçe Kadın Kolları yönetiminden Fatma Kızak, Nilüfer Yılmaz ve Ebru Genç ile yaptığımız görüşmede önceliği, o sohbet ortamında ilk konuştuğumuz Fatma Kızak’a verdik. Akabindeki iki gün; Nilüfer Yılmaz ve Ebru Genç ile sürdüreceğiz.

İŞLETME MEZUNU, MUHASEBECİ…

 

5001-013.jpg

İYİ Parti Çayırova İlçe Kadın Kolları yönetim kurulu üyesi Fatma Kızak (34), evli ve iki çocuk annesi. Aksaray Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. 8 yıl öncesine kadar mesleği olan muhasebeciliği yapan Fatma Kızak okul servisinde hosteslik yapıyor. Oğlu Çayırova İlkokulu ikinci sınıf, kızı Koç Ortaokulu beşinci sınıf öğrencisi. Okulda veli toplantılarına hafta sonu düzenlenmesi halinde katılabildiğini belirten Fatma Kızak’tan eğitim sistemini değerlendirmesini istedik:

STANDART OKULDA FARKLI SİSTEMLER

“Devlet okulu olmalarına rağmen okulların farklı sistemleri var. Öğretmenleri farklı, düzeni farklı ama bence bizde eğitim sistemi ezbere dayalı. Çocukların kendi kabiliyeti, yetenekleri doğrultusunda eğitim sistemi yok. Ortaokul öğrencisi çocuklarımız, hep bir puanlama üzerinde olduklarından sanki at yarışında gibiler. Bizim zamanımızda beşli sistem vardı. Karneyi ona göre alıyorduk. Ama şimdi 85 alan öğrenciyle 100 alan öğrencinin arasında dağlar kadar fark var.

AKTİVİTE YOK, SOSYAL HAYAT SIFIR

Bu hem iyi, hem kötü. Çünkü çocukları bir rekabet içine sürüklüyoruz ve bazen hoş bir durum olmuyor. Rekabetten ötürü sürekli bir ders çalışma, gayret, çaba içerisindeler. Aktivite dersek, yok yerine göre. Sosyal hayat dersek sıfır, çünkü hep bir puanlama sistemi var. Bu da çocuklar açısından iyi değil bence. Veliler açısından da zor, biz de onlarla o süreci öğreniyoruz. Bilinçli bir aile isen yeniden öğreniyorsun. Hoş bir durum değil.”

YAŞLARINA GÖRE AĞIR BİR EĞİTİM

Ebeveynlerin eğitimlerinin daha alt safhada olmasından ötürü kendi dönemlerindeki eğitimin daha basit olduğunu kaydeden Kızak şöyle devam etti: “Bizler daha bilgili olduğumuz için emeğimiz, elimiz çocuklarımızın daha fazla üstünde. Ama 5+3+3’lük sistem daha kolaydı. Günümüzde, 100 üzerinden puanlama sistemi daha zor. İlkokulu dört yıl okuyup, beşinci sınıftan itibaren ortaokul eğitimine geçiyorlar. Yaşlarına göre, çok ağır bir eğitim. İlkokul ikiye giden çocuğuma okul tarafından dağıtılan test kitaplarına bakıyorum, çözebileceği sorular değil. Hafızaları, zihinleriyle birlikte bir tık daha önde olsun istiyorlar ama yaş gruplarına göre çok ağır bir eğitim sistemindiler. Bence biraz daha indirgenmeli.”

 

5008-006.jpg

-Soldan sağa- Nilüfer Yılmaz, Ebru Genç, Binnur Oran Akın, Fatma Kızak

 

**

Görevimiz okul servisi

içinde düzeni sağlamak

 

Fatma Kızak’ın oğlu, okullarının eve yakınlığından ötürü anne babası tarafından kendi araçlarıyla bırakılıp alınılıyor. Kızı servis kullanıyor. 8 yıl öncesine kadar büyük bir firmanın muhasebe departmanında çalışan, aile ekonomisine katkıda bulunmak için kızının okuduğu okulun servisinde hosteslik yapan Fatma Kızak, servis ücretlerinin fahiş artışı ve yüksekliğine dair sebepleri benzin fiyatlarının aşırı yüksekliği dahil olmak üzere bilinenler üzerinden söyledi. İlk defa başladığı, zaman zaman çok tartışılan mesleğine dairse şunları kaydetti: 

“Çocukların emniyet kemerlerini bağlamasını sağlamak, iniş çıkışlarını kontrol etmek gibi, servis içerisindeki düzeni sağlamak görevlerimiz var. Bu küçük yaştaki çocuklar için gerçekten gerekli, ortaokul düzeyindeki çocuklar için bu zamana kadar servis hostesi yoktu. Koç Ortokulu’nun bulunduğu çevrede kaza olduğu için hayata geçirdiler.

Bu uygulama normalde yaramazlıkları çok olduğu için 5-7 yaş grubu küçük çocuklar içindi, onlar söz dinliyorlar. Ama daha büyük yaş grubu, örneğin 8’nci sınıf öğrencileri söz dinlemiyor.  Yaramazlıkları itiş kakışları oluyor. Önlemek, olası tatsızlıkların ve kazaların önüne geçmekte hostesin görevi zaten.”

4001-003.jpg

 

Fatma Kızak; geçtiğimiz yıl kasım ayındaki İYİ Parti Çayırova İlçe Teşkilatı kongresinde Nilüfer Yılmaz ve Ebru Genç ile.

 

**

Ailede şiddeti gören çocuk

büyüyünce şiddet uyguluyor

 

5012-004.jpg

Gerek muhasebecilik yılları gerekse okul servisi hostesliğinde bugüne kadar mobbinge maruz kalmadığını, yakın çevresinde de tanık olmadığını kaydeden Kızak özetle, “Ama çevremde birinin karşılaştığını görsem, müdahale etmek isterim. Mobbing, olmaması gereken bir durum. Gerek fiziksel gerek psikolojik şiddete maruz kalan varsa, onu hayatından ayırması gerekiyor. Bu gibi durumlarda kadın önce kendisinden ödün veriyor. Öte yandan şiddet olan aile içinde yetişen çocuk da ileride ailesinden gördüğünü yaparak, şiddet uygulayan birey olabiliyor. Önüne geçmek lazım” dedi. 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.