“Çalışan sayısında yükseliş bekliyoruz”

“Çalışan sayısında yükseliş bekliyoruz”

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu mayıs ayı işgücü verilerini değerlendirdi, turizm sektörünün canlanması ve aşılamanın artmasıyla önümüzdeki süreçte çalışan sayısında yükseliş beklediklerini söyledi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı işgücü verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Zeytinoğlu, “Mayıs ayında işsizlik oranı yüzde 13.2 ile geçen yılın aynı ayına göre 0.3 puan, nisan ayına göre ise 0.6 puan geriledi. Potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ise mayıs ayında yüzde 27.2 olarak gerçekleşti. Burada da nisan ayına göre 0.2 puanlık bir iyileşme var” dedi. Zeytinoğlu, işsizlik oranından ziyade çalışan sayılarının izlenmesi gerekliliğinin de altını çizdi.

TOPLAM ÇALIŞAN SAYISI

KSO Başkanı Zeytinoğlu şunları söyledi: “Mayıs ayı itibariyle çalışan sayısı 27 milyon 844 bin kişi oldu. Burada, çalışabilir nüfus artmasına rağmen, hem aylık bazda hem 2018 ve 2019 yıllarına göre gerileme olduğunu görüyoruz. Çalışan sayısı 2019 yılına göre 425 bin, nisan ayına göre de 216 bin kişi geriledi. Aylık bazda baktığımızda nisandan mayısa tarım ve sanayi sektöründe istihdam kaybı olurken, inşaat ve hizmetler sektöründe istihdam artışı olmuş. İstihdam edilenler; tarımda 312 bin kişi, sanayide 57 bin kişi gerilerken, inşaatta 24 bin ve hizmetler sektöründe 129 bin kişi artmış.

TURİZMDE İYİLEŞME KATKI SUNACAK

 Önümüzdeki aylarda da mevsimsel olarak turizm sektöründeki iyileşmelerin istihdama daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”  Zeytinoğlu, haziran sonu itibariyle işten çıkarma yasağının kalktığını ancak bu durumun sanayi sektörü ve aşılamanın da artmasıyla turizm sektöründeki artışlarla istihdama olumsuz yansımayacağını, toplam çalışan sayısında yükseliş beklediklerini söyledi.

Haber Merkezi

 

manset-(1)-031.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.