Büyümeden hakkımızı istiyoruz

Büyümeden hakkımızı istiyoruz

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrül Kavlak, Gebze 1 No’lu Şube’nin kongresinde net konuştu: Büyümeden hakkımızı istiyoruz

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Pevrül Kavlak, Türk Metal Gebze 1 No’lu Şube’nin kongresinde ülke genelinde yaşanan ekonomik krize ve MESS ile devam eden toplu sözleşme sürecine değindi. Hükümet tarafından yapılan açıklamalara atfen Türkiye’nin büyüdüğünün söylendiğini kaydeden Kavlak, “Büyümeden hakkımızı istiyoruz” dedi.

 

pevrul-kavlak-2.jpg

SİZ OLMAZSANIZ SÖZLEŞME BİTMEZ

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrül Kavlak gerek salona girişte, gerek konuşması esnasında sendika üyelerinin yoğun sevgi gösterisi ve tezahüratlarına maruz kaldı. Kürsüye geldikten sonra birkaç dakika tezahüratların sona ermesini bekledi. Kavlak, MESS ile süren toplu sözleşme görüşmelerine atfen atılan sloganlara da, “Siz olmazsanız bu sözleşme bitmez. Ben sizden aldığım yetkiyi en iyi şekilde kullanmaya çalışıyorum” dedi. Kavlak şöyle devam etti:

BU SÜRECİN ADI EKONOMİK KRİZDİR

“Lafı dolandırmadan, doğrudan gündemimize değinmek istiyorum. Artık hepimiz sözün bittiği yerdeyiz. Hepimiz dardayız, zordayız. Her geçen gün artan enflasyon, yükselen döviz kuru, hayat pahalılığını konuşacağız ve dertleşeceğiz. Biz içinde bulunduğumuz bu tabloda iki önemli süreci birlikte yaşıyoruz. İki paralel çizgide eğilmeden, bükülmeden yürümeye çalışıyoruz. Görünen köy, kılavuz istemez. Yaşadığımız bu sürecin adı ekonomik krizdir.

ARTAN DÖVİZ DEĞİL…

Bir ülkede ekonomik kriz varsa, ülkenin her noktasında kriz vardır. Ekonomide işler pek yolunda gitmiyor. Döviz kurundaki artış, yükselen enflasyon, hayat pahalılığı derken her şey kötü gidiyor. Halkımız ekonomik krizlerin sonuçlarıyla boğuşuyor. Olan biten karşısında hepimiz şaşkınız. Her saat başı meydana gelen değişimleri izliyoruz. Artan döviz değil, azalan bizim cebimizdeki para, değeri azalan Türk Lirası’dır. Durum budur, bu kadar vahimdir.

ASGARİ ÜCRETLİ SAYISI AZALMALIDIR

Son günlerde kamuoyunun gündeminde asgari ücret, EYT ve 3600 ek gösterge var. Her kafadan bir ses çıkıyor asgari ücret şu kadar olsun diye. Dışa bağımlı olduğumuz enerji ürünlerine sürekli zam geldiği koşullarda, asgari ücrete gelecek zammın, imza atıldığı gibi eriyeceğini söyledim. Elbette asgari ücretle çalışacak işçilerimiz insan onuruna yakışacak bir ücrete kavuşmalıdır. Asıl önemli olan şey ülkede asgari ücret alan kişi sayısının azalmasıdır.

KÖLELİK DÜZENİ KURUN DİYE Mİ…

Ülkedeki asgari ücret alan kişi sayısı yüzde 54 oranında. Gidin bakın asgari ücret Avrupa’da hiç konuşuluyor mu? Gelin görün ki bizim ülkede bakanlığın açıklamasına göre 6 milyondan fazla insan asgari ücretle çalışıyor. Kendi işyerlerinde sendika bile olmayan biri çıkmış, ‘Türk - İş asgari ücrete karışmasın’ diyor. Biz karışmayalım da kölelik düzeni kurun öyle mi? Asgari ücretle çalıştırdığınız kardeşlerimizin davası bizim davamızdır. Bu düzeni bozacağız. Bu tekere çomak sokacağız. Biz pazarda çürük domates toplayan yoksulun da, ezilen sömürülen herkesin davasını omuzlayacağız.

ADİL DAĞILIM İSTİYORUZ

Üç gün önce Türkiye üçüncü çeyrekte 7.1 büyüdü. Aşığı olduğumuz ülke daha çok büyüsün. Her şey büyümüş ama bir tek şek küçülmüş, o da emeğin payı. İşçinin bu pastadan aldığı pay yüzde 2 azaldı. Bu ülkenin emekçileri daha da yoksullaşmış, pastadan aldığı pay daha da azalmış. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Biz büyümeden olan hakkımızı istiyoruz. Adil bir dağılım istiyoruz. Biz bir de refah payı almak istiyoruz. Yarattığımız katma değerden payımızı almak istiyoruz. Bizim itirazımız küçülen ekmeğedir.

DÜNYANIN NERESİNDE VAR?

Emekçilerin insan onuruna yakışır ücret almasını istiyorsanız, sendikalaşmanın önündeki engelleri kaldırın. Engelleri kaldırın ki işçiler emeklerini karşılığını alsın. Bu ülkede az kazanan az, çok kazanan çok vergi versin. Dünyanın neresinde işçi doktordan ve serbest meslek sahibinden vergi veriyor. Dünyanın neresinde görülmüş bir işçi çocuğuna aldığı bez için yüzde 18 vergi verirken, zengin aldığı pırlantada vergi vermiyor. Dünyanın neresinde böyle bir vergi sistemi var. Vergi oranının işçiler için yüzde 10 ila 15 olmasını bekliyoruz.

ÖĞRETECEĞİZ…

Üreten, katma değer üreten işçilerimizi bu vergi altında ezdirmek istemiyorsanız, işte size fırsat. Birileri midemizdeki ekmeği almak istiyor. Birileri ülkeyi ucuz işçi cennetinden, köle işçi cennetine çevirmek istiyor. Bunlar çalışma yaşamında dikensiz gül bahçesi istiyor. İstiyorlar ki işçiler bir lokma, bir hırkaya razı olsun. 40 yıldır ucuz işçi cennetine çevirdiğiniz, bu işçileri sömürdüğünüz yetmedi mi? Hor gördüklerinizin, sömürdüklerinizin canına yetti. Vallahi yetti, billahi yetti. Emeğin en yüce değer olduğunu bunlara öğreteceğiz.”

KAVRAMLARIN İÇİ DOLMALI

Konuşmasının sonunda MESS ile yeni döneme dair TİS görüşmelerine değinen Pevrül Kavlak şunları kaydetti: “Toplu iş sözleşmesi sürecinin tam ortasındayız. Toplamda 44 maddede anlaştık. 16 maddeyi de yeniden görüşmek için erteledik. Masanın etrafında vicdanımızla yürüyoruz, hesaplarımızı vicdanımızla yapıyoruz. O masadakilerin de bizim gibi davranmasını istiyoruz. Eğer haktan hukuktan bahsediyorsak, bu kavramların içini doldurmalıyız.

BİZİMKİ PEMBE DİZİ Mİ…

Buradan MESS yetkililerine sesleniyorum. Bizim karşımıza içi boş söylemlerle gelmeyin. Sizin yaşadığınız kriz de bizim yaşadığımız pembe dizi mi? Yaşananlar sizin için sıkıntı da bizim için düğün dernek mi? Bize krizle gelmeyin. Biz bütün krizlerin faturalarını canımız pahasına ödedik. Yaşanan bu gelişmeler karşısında hiçbir zaman umutsuz olmadık. Buraya kadarmış demedik. Türk Metal bayrağından hep güç aldık. Bundan sonra hakkımızı aldık, yine alacağız. Günü gelince herkes görecek, o masadan hakkımızı almadan kalkmayacağız. Hakkımızı almak için var gücümüzle mücadele edeceğiz, eylemse eylem, grevse grev.”

Kavlak sözlerini Gebze 1 No’lu Şube’nin kongresinin hayırlara vesile olması dileğiyle tamamladı.

 

pevrul-kavlak-3.jpg

 

pevrul-kavlak-4.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.