Büyükşehir’de TİS görüşmeleri

Büyükşehir’de TİS görüşmeleri

Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 700 kadrolu işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmesinde idari maddelerin tamamında anlaşma sağlandı.

Kalan 8 ücret maddesinde ise Büyükşehir ücret teklifi çalışmasını yapıp masaya getirdiğinde görüşme yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi’nde 700 kadrolu işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin üçüncü oturumu Yerel-Sen’de gerçekleştirildi. Üçüncü görüşmeye Yerel-Sen ve Hizmet-İş Sendikası'nın yetkilileri dışında Büyükşehir Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu da katıldı. Yerel-Sen ve Hizmet-İş Sendikası yöneticileri ve iş yeri temsilcileri ile tanışan Gündoğdu tanışma ve temennilerini belirttikten sonra görüşmeden ayrıldı. Uzun yıllardır toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin idari maddelerinin görüşüldüğü bir oturuma genel sekreter düzeyinde katılım olması dikkat çekti.

SADECE ÜCRET MADDELERİ KALDI

Yapılan görüşmede kalan idari maddeler üzerinde anlaşma sağlandı. 3 oturumda taraar 52 idari maddeyi bitirdi ve sadece ücret maddeleri kaldı. Kalan 8 ücret maddesi üzerinde görüşme yapılması için Yerel-Sen ve Büyükşehir Belediyesi ücret teklifi ile ilgili çalışma yapacak ve sendikayı masaya davet edecek. 26 Ocak’a kadar sözleşme masada bitmezse arabulucu sürecine girilecek. Sendika sözleşmenin masada bitmesinden yana.

YÜZDE 35 ZAM İSTENDİ

 Sendika işverene verdiği toplu sözleşme taslağında işçilerin ücretlerine yüzde 35 oranında zam talep etti. 60 maddeden oluşan sözleşmede sendika yevmiyesi 169 liranın altında olan işçilerin yevmiyelerinin brüt 169 liraya çıkartılmasını istedi. Ayrıca işçilerin günlük yevmiyelerine ilave edilecek şekilde kıdem yıllarına göre geriye dönük 15 kuruş zam yapılması talep edildi. Sendika, işçilerin sosyal hakları konusunda da ciddi bir çalışma yaptı.

YEMEK VE BAYRAM ÜCRETİ AYRILDI

2006 yılında birleştirilmiş sosyal yardım paketinin içine alınan yemek ve bayram parası paketin içinden çıkartılarak yeni iki madde olarak sözleşmeye konuldu. Sendika işçilerin yemek ücretlerinin brüt 20 lira 65 kuruş olmasını isterken, Ramazan Bayramı için 550, Kurban Bayramı için ise 850 lira olmasını istedi. Bu maddelere sözleşmenin ikinci yılında enasyon oranında zam yapılması istendi.

ÖĞRENİM YARDIMLARI ÖNEMLİ

Sözleşme taslağında birleştirilmiş sosyal yardım paketinin brüt 1455 lira olması istendi. Sözleşmede öğrenim yardımlarına da ciddi bir artış talep edildi. Okul öncesi, anaokulu ve ilkokula giden çocuklar için net 550 lira, orta öğrenim için net 750 lira, yükseköğrenim için 1100 lira öğrenim yardımı talep edildi. İşçiler, engelli çocuklarının rehabilitasyon merkezi ya da engelli okullarına gittiklerini belgelemesi halinde öğrenim durumuna göre öğrenim yardımından yararlanacak. Öğrenim gören işçi ve eşi de öğrenim yardımından yararlanabilecek. Özgür Kocaeli

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.