Büyükşehir işçilerle masaya oturuyor

Büyükşehir işçilerle masaya oturuyor

Büyükşehir ve İSU’da merakla beklenen, diğer belediye sözleşmelerine örnek olacak toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 27 Kasım’da başlıyor.

 Hizmet-İş sendikası işçilerin enasyona ezdirmeyeceğini belirterek yüzde 35 zam talep ettiğini açıkladı.
Büyükşehir Belediyesi, İSU, Gebze, Karamürsel, Derince, Darıca’da toplu iş sözleşmeleri başlıyor. Hizmet-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu iş yerlerinde Kasım ayının sonuna kadar ilk oturumlar gerçekleştirilecek. Toplam 1500 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sendika Yerel-Sen ile masaya oturacak. Toplu sözleşmeler arasında en önemli sözleşme olan ve diğer belediyelere örnek olacak Büyükşehir ve İSU görüşmeleri 27 Aralık Çarşamba günü yapılacak.
 YÜZDE 35 ZAM İSTEDİ 
Hizmet-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Büyükşehir’de 700, İSU’da ise 488 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri taslak işverene teslim edildi. Yer ve gün tespiti yapılan görüşmeler 27 Kasım’da başlayacak. Büyükşehir’de saat 11.00’de, İSU’da ise saat 14.00’te ilk görüşme yapılacak. Sendika Büyükşehir ve İSU işçilerinin ücretlerine yüzde 35 oranında zam talep etti. 60 maddeden oluşan sözleşmede sendika yevmiyesi 169 liranın altında olan işçilerin yevmiyelerinin bürüt 169 liraya çıkartılmasını istedi. 
YENİ HAKLAR VAR 
Ayrıca işçilerin günlük yevmiyelerine ilave edilecek şekilde kıdem yıllarına göre geriye dönük 15 kuruş zam yapılması talep edildi. Sendika işçilerin sosyal hakları konusunda da ciddi bir çalışma yaptı. 2006 yılında birleştirilmiş sosyal yardım paketinin içine alınan yemek ve bayram parası paketin içinden çıkartılarak yeni iki madde olarak sözleşmeye konuldu. Sendika işçilerin yemek ücretlerinin bürüt 20 lira 65 kuruş olmasını isterken, Ramazan Bayramı için 550, Kurban Bayramı için ise 850 lira olmasını istedi. Bu maddelere sözleşmenin ikinci yılında enasyon oranında zam yapılması istendi.
 EĞİTİM YARDIMINDAN EŞ DE YARARLANACAK 
Sözleşme taslağında birleştirilmiş sosyal yardım paketinin bürüt 1455 lira olması istendi. Sözleşmede öğrenim yardımlarına da ciddi bir artış talep edildi. Okul Öncesi, Anaokulu ve İlkokula giden çocuklar için net 550 lira, orta öğrenim için net 750 lira, yükseköğrenim için 1100 lira öğrenim yardımı talep edildi. İşçilerin engelli çocuklarının rehabilitasyon merkezi ya da engelli okullarına gittiklerini belgelemesi halinde öğrenim durumuna göre öğrenim yardımından yararlanacak. Öğrenim gören işçi ve eşi de öğrenim yardımından yararlanabilecek. 
4 BELEDİYEDE DAHA BAŞLIYOR 
Büyükşehir ve İSU dışında sendika Karamürsel, Derince, Gebze ve Darıca belediyeleriyle de masaya oturacak. 4 belediyede de işçilerin ücretlerine yüzde 35 zam isteyen sendika, işçilerin enflasyona ezilmeyecek bir anlaşma yapmayı hedefliyor. Karamürsel’de 56 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 22 Kasım’da, Derince’de 80 işçiyi ilgilendiren görüşme 26 Kasım’da, Gebze’de 170, Darıca’da 80 işçiyi ilgilendiren görüşmeler ise 28 Kasım’da yapılacak. *Özgür Kocaeli 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.