Büyükakın’ı Gebze’de pişman ettiler: Bilgisayar dediydik

Büyükakın’ı Gebze’de pişman ettiler: Bilgisayar dediydik

Büyükşehir’in 81 il çocuğuna hediyesi pişmaniye kendi ilindeki bazı okullarda sağlık açısından riskli (uzmana sorduk) bulunup ret edildi. Kimi eğitimciler ilaveten, “Hâlbuki çocuklara bilgisayar istemiştik” dedi

2020-2021 eğitim öğretim yılında okul öncesi öğrencileri ve birinci sınıf öğrencilerine yönelik haftada bir gün okula gelmeli yüzyüze eğitim dünden itibaren başladı.

pismaniye-4.jpg

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ülkemizin 81 ilindeki bütün çocuklara pişmaniye gönderdi. Ancak pişmaniyeler aynı il sınırlarındaki Gebze İlçesi’nde bazı okullarda, “malum süreç’ koşullarından ötürü ret edildi.

DAHA DERİN ÜZÜNTÜLERE

SEBEP OLABİLİRDİM

O okullardan birine ulaştık. 657 gereği açıklama yasaklı, ismi bizde saklı bir okul yöneticisi, “Bence bu pişmaniyeler daha steril ambalaj şekli ile, her bir pişmaniye lokumu naylon içinde getirilmeliydi. Gıda güvenliğinin uzmanı değilim ama riskli buldum. Çocuklarımı o riske atamazdım. Onlar daha çok küçük. Pişmaniye yiyemedim dile üzülenler olmuş olabilir ama daha derin üzüntülere sebep olabilirdim” dedi.

BİLGİSAYARI BİZDEN İSTİYORLAR. İÇİMİ YAKIYOR

Bir diğer okulun yöneticisi ise benzer gerekçelerini sıraladıktan sonra çocukların asıl ihtiyacına atıfta bulunup, “İsmi lazım değil, bir sendikanın üyesiyim. Üyesi olduğum sendikayla birlikte diğer iki sendikanın gerek genel başkanları gerekse şube başkanları tarafından  açıklamalarda bulundu. Sadece benim okulumda, uzaktan erişimli eğitime ama bilgisayarı olmadığı, bilgisayara olsa dahi sağlıklı internet altyapısı olamadığından ötürü bilgiye erişemeyenler var. Bilgisayar almaya gücü olmayıp, idareden bilgisayar isteyenler var. İçimi yakıyor.

SAYIN BAŞKAN KUSURA BAKMASIN

 

pismaniye-2.jpg

Eğitimde fırsat eşitsizliği kendisini hiç bu kadar yakıcı ve gerçekçi şekilde açığa çıkarmamıştı. Tahir Başkan bizi anladı ama galiba yanlış anladı. Bilgisayar istedik, tablet istedik. Pişmaniye gönderdi. Üstelik bence, hiç de sağlıklı olmayan koşullarda. Sayın Başkan kusura bakmasın. İkramı çevirmiş olduk ama şartlar gereği. Çocuklarımın sağlığını riske edemezdim” diye konuştu.

FOTOLAR ADAPAZARI DAĞITIMINDAN

 

pismaniye-3.jpg

Öte yandan pişmaniyenin illere sevkinden sonra öğrencilere dağıtım şeklinin özellikle içinde bulunduğumuz koşullar düşünüldüğünde riskli olup olmadığını iki gıda mühendisine sorduk. KBB tarafından basına servis edilen, komşumuz Sakarya’nın merkez ilçesi Adapazarı’ndaki dağıtımdan kendi seçtiğimiz, haberimizde de kullandığımız dört fotoğrafı kendilerine gönderip yorumlamalarını istedik. 657’ye tabi olmamakla birlikte isimlerinin haberde geçmesini istemeyen gıda mühendisleri şunları kaydetti:

TEKLİ PAKETLERDE OLMALIYDI

SARIŞIN ÖĞRETMEN ELDİVENLİ

 

pismaniye-1.jpg

“Bana gönderdiğiniz fotoğraflara baktığımda aslında doğru olan, ‘tekli paketlerde’ dağıtım yapmak. Ya da ilk fotoğrafta, sarı saçlı öğretmenin yaptığı gibi, eldiven giyerek çocuğa kendisinin vermesi. Sanırım fotoğrafta gözüken, dağıtımı yapan kişi öğretmen. Öğretmenin hijyen konusundaki hassasiyeti nasılsa, öyle dağıtmış.

“CİDDİ BİR RİSK VAR” DİYEMEYİZ

Genel dikkat edilecek konuların tekrarı olur ancak söyleyeceklerimiz. Ortada bir sorun yok, ‘ciddi bir risk var’ diyemeyiz. Ürün ambalajlı olarak okullara ulaşmış. Büyükşehir açısından, kendi üzerine düşeni yapmış oluyor.

ÖYLE BİR YASAK YOK

BÖYLE BİR YASAK VAR

Bu süreçte Sağlık Bakanlığı’nın gıda üzerinden aldığı çok sayıda karar var. Ancak halk tarafından kulaktan kulağa yayıldıkça tabi ki yanlış tanımlanabiliyor. Yine bu süreçte okullarda ‘yiyecek yasak’ diye bir karar yok veya en azından ben duymadım. Ama böylesi bir yasaklama olasılığı da, bence yok. Yasaklama, düğün yemekleri için getirildi.”

NİÇİN “MALUM SÜREÇ” DİYE TANIMLADIK

Bu haberde konusunda çok uzman ve deneyimli üst düzey yönetici konumundaki bir öğretmenimizin sohbet esnasında, “Ben böyle yapıyorum” diye izah ettiği örtülü tavsiyesine uyarak..

“O yüzden bilgilendirmede kendim, sürecin anahtar kelimelerini kullanmamaya özen gösteriyorum. Pozitif sözcükler seçmek lazım.”

Sürecin özellikle küçük çocuklar üzerinde gözle görülür olumsuz etkilerinden sebep..

Süreci tanımlayan ifadelere yer verilmemiştir.

Malum süreç” tanımlaması tercih edilmiştir. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.