Büyükakın, MÜSİAD kongresine katıldı

Büyükakın, MÜSİAD kongresine katıldı

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr Tahir Büyükakın, Genç MÜSİAD Gebze Şubesi’nin 7. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.

Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr Tahir Büyükakın, Genç MÜSİAD Gebze Şubesi’nin 7. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada bir milletin diğer milletlerden nasıl üstün olacağına dair değerlendirmelerde bulunan Başkan Büyükakın, “Toprağın, havanın, suyun velhasıl her şeyin aynı olduğu bir yer ve ortadan çekilmiş bir sınırla ikiye bölündüğü düşünün. İnsanlarının da aynı kültürden geldiğini düşünün. Burada sınırın ikiye ayırdığı topraklarda birisi diğerinden daha güçlü ve daha zenginse bilmelisiniz ki oranın kurumlarıyla birlikte özellikle insan kaynağının daha güçlü ve yetişmiş olmasıdır” dedi. Başkan Büyükakın ayrıca, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu yıllarda bir İktisat Kongresi yapılmıştı. Burada ki en büyük eksikliğin o yıllarda müteşebbis eksiği olduğunu tespit edilmişti. İşte bu nedenle o günden bugüne her daim gençlerin iş insanı olması için gayret etmesi memleketimizin en önemli değerlerinden bir tanesidir. Sizler ve tüm gençlerimiz İktisat Kongresi’nin tavsiyesini yerine getirmesini arzu ediyorum” ifadelerini sarf etti.

 

“ÇERÇEVE BULURSUNUZ”

“İnsanlar yetişirler ve ölür giderler. Verilen tüm emeklerde onunla gider. Ama kurumlar yaşamaya devam ederler. O birikim ve o tecrübe kurumlarla devam eder” diyerek Sebahattin Zaim’in sözünü hatırlatan Başkan Büyükakın, konuşmasına şu şekilde sürdürdü: “Eğer siz o tarihin birikimiyle size getirdiği ve imbikten geçirdiği, kimi tıpkı yine o yüzyılların damıtarak getirdiği Ahilik Teşkilatı gibi olabilir. Ete kemiğe büründürülmüş haliyle baktığınızda Ahilik Teşkilatında kurumsallaşmış bir çerçeve bulursunuz. Tabi iktisatçılarda bir ülkeyi diğer bir ülkeden öne geçiren özelliğin kurumsal çerçeve olarak da özetliyor. Bunun yanında yetişmiş insan kaynağı da önemlidir. Yetişmiş insan kaynağı aslında bir faktörle beraber değerlendirmesi gereken bir şeydir. O da teknolojidir. Aslında Bilim ve teknolojiyi birlikte düşünmemiz gerekiyor. Yani bir yerde yetişmiş insanlar bilim ve teknoloji konusunda bir şeyler yapıyorsa orada yeni bir şeylerin çıktığını görürsünüz.”

 

 “MESELENİN MERKEZİNDE YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI”

“Bugüne geldiğimizde uzunca bir sürecin ardından şunu görüyoruz. Dünya’nın bambaşka bir yere geldiğini ve gittiğini görüyoruz” vurgusunu da yapan Başkan Büyükakın,  “Dünün standart işini yapacak kurumlar varken bugün artık kitlesel üretim ve tüketim, kitlesen eğlence ve eğitim her şey kitlesel hale yapılmaya başlamış. İnsanlar şöyle düşünmeye başlamış. Siz ne kadar üretirseniz ne kadar büyük yaparsanız o kadar verimli olursanız, o kadar başarılı olursanız. Ancak dünyada standart işlerden yaratıcı işlere doğru bir kayış yaşanıyor. Çiplerle birlikte dijital dünyaya geçiş başladı. Üretim sistemleri kitlesel standardize olmuş üretim sistemleri de daha esnek üretim sistemlerine kaymaya başladı. Opsiyon sunmayan üretim modellerinden opsiyon sunan üretim modellerine ve bunun yanında daha yaratıcı işler yapan insanlara ihtiyaç duyuldu. Üretimde esnekleşme daha yaratıcı kafalara gereksinim doğurdu. Bu dijital dönüşüm aslında Endüstri 3.0’dı. Bugünlerde Endüstri 5.0 konuşulmaya başlandığı bir döneme girdik. İnsanlar artık canlı hücreler üretmeye başlıyorlar. Bir buluş yapıldı. Bir hayvanın kalbi insana takıldı. Üretim teknolojileri gelişiyor. Meselenin merkezinde yetişmiş insan kaynağı, bilgi ve teknolojiyi üretebilen ve onu yaşama bir dönüşüm motoru olarak sokabilen insanlarla beraber ortaya çıkıyor. Demek ki ikinci önemli konuda yetişmiş insan kaynağı ve onların ürettiği bilgi ve teknolojidir. Aslına bütün bunlar bir milletin diğer milletten zenginlik olarak nasıl daha öne geçtiğinin özetidir. Yani geçtiğimiz bin yılın özetidir” şeklinde konuştu.

 

baskan-2-021.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.