Bu hükümet emeklinin düşmanı

Bu hükümet emeklinin düşmanı

En düşük emekli maaşının 17002 Lira olması için TBMM’ye kanun teklifi veren CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, emekli, dul ve yetim aylıklarının en düşük asgari ücrete oranlanması için verdiği kanun teklifiyle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik yapılmasını istedi.

Ülkede yaşayan milyonlarca emekli, dul ve yetim vatandaşın aldığı maaşın açlık sınırının çok altında olduğunu vurgulayan Kanko, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesinde olması gerektiğini vurguladı.
Eskiden en düşük emekli maaşının asgari ücretin 1,5 katı olduğunu vurgulayan Kanko, 22 yıllık AKP hükümetleri döneminde emekli maaşı bilinçli olarak hükümet tarafından düşürülerek açlık sınırının altında bırakıldı.

KANUN TEKLİFİ
Kanko, TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifinin gerekçesinde özetle şu ifadelere yer verdi; “Maalesef ülkemizdeki milyonlarca emekli, dul ve yetimin yaşadığı ekonomik sorunlar, mevcut iktidar tarafından bilinmesine rağmen, bu sorunlar yıllardır göz ardı edilmekte ve çözüme kavuşturulmamaktadır. Emeklilerin ekonomik sıkıntıları, geniş kapsamlı ve etkili bir çözüm stratejisi gerektirmektedir. Ancak, bu yönde somut adımlar atılmamakta ve emeklilerin yaşam standartlarındaki düşüş engellenememektedir. Toplumun önemli bir kesimini oluşturan emeklilerin yaşadığı bu sorunlar, sadece bireysel değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk da içermektedir.

EMEKLİLERİMİZ ÇOK ZOR DURUMDA
SGK verilerine göre son 22 senede emekliler için en kötü dönem 2023 yılı oldu. 2001 yılında en düşük 4a emekli maaşının asgari ücrete oranı 1,43 idi. Yani, en düşük emekli maaşı asgari ücretin neredeyse 1,5 katı idi. 2023 yılının ikinci yarısında ise bu oran 0,66’ye geriledi. Yani, en düşük emekli maaşı asgari ücretin üçte ikisine denk geliyor. Evini geçindiremeyen, kirasını, elektriğini, doğalgazını ödeyemeyen, emeklilerimiz çok zor durumda. Emekliyi yüksek enflasyona ezdiren ve yoksulluğa mahkum eden bu maaş politikası biran önce revize edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Kanko, ‘’30-35 yıl süren çalışma hayatının ardından emekli olan vatandaşlarımız, emeklilik dönemlerini huzur içinde geçirmeyi arzu ederken, ülkenin zorlu ekonomik koşulları nedeniyle işsiz olan çocuklarını ve onların ailelerini geçindirmek, torunlarına bakmak zorunda kalmaktadırlar” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.