Bostancı, kenelere karşı uyardı

Bostancı, kenelere karşı uyardı

Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı yaz aylarında ortaya çıkabilecek kenelerle ilgili uyarılarda bulundu.

Kocaeli Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bostancı, havaların ısınmasından sonra ortaya çıkabilecek kenelere dikkat çekti, uyarılarda bulundu. Bostancı yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;  “Keneler, hayatlarını devam ettirebilmek için konak adı verilen canlılardan türlere göre değişen düzeylerde kan emmek zorunda olan eklem bacaklılardır. Keneler için hayati anlamı olan kan emme esnasında konaklarına birçok hastalık etkenini taşırlar. Kenelerin tüm dünyada 200’ün üzerinde hastalık etkenine vektörlük yaptığı bilinmektedir.

 

“İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEKTE”

Doğadaki birçok canlı gibi insanlarda keneler için konak görevi görmektedir. Bu sebeple hastalıkların bir kısmının nakledildiği konaklar arasında insanlar da yer almakta ve keneler, özellikle ülkemizin de içinde yer aldığı tropik ve subtropik iklim kuşağında yer alan bölgelerde hem hayvan hem de insan sağlığını tehdit etmektedirler. Bu hastalıklar arasında yer alan Kırım Kongo kanamalı ateşi 2002 yılından itibaren ülkemizde de görülmeye başlanmıştır.

 

“İRTİBAT KURULAMALI”

Hastalık kenelerin aktivasyonu doğrultusunda ilkbahar mevsimi ikinci yarısı ile yaz mevsimi birinci yarısında en yüksek düzeye çıkmaktadır. Özellikle hastalık yönünden riskli bölgelerde bulunan vatandaşların park, bahçe, tarla gibi her türlü araziye çıktıklarında açık renkli elbise giyinmeleri, çorapları paçalarının üzerine çekmeleri, elbiselerine repellent uygulamaları ve aktivite sonrası tüm vücudun kene yönünden kontrol edilmelidir. Vücut üzerinde kan emen kene tespit edilmesi halinde kenenin en kısa sürede çıkarılması önem taşımaktadır ve en yakın sağlık kuruluşu ile irtibat kurulmalıdır.

 

“ÇIPLAK ELLE TUTULMAMALI”

Keneler kesinlikle çıplak elle tutulmamalı, elle ezilmemeli, çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Keneye uygun şartlarda müdahale edilmezse çıkarılma sırasında hastalığı bulaştırabilmektedir. Onun için en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenenin usulüne uygun bir biçimde çıkartılması azami önem arz etmektedir. Kene çıkarıldıktan sonraki süreçte kişinin kendini takip etmesi, ateş, baş ağrısı ve diğer gribal belirtiler görülürse derhal en yakın sağlık kuruluşu ile irtibata geçilmelidir.

 

“OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİ UNUTULMAMALI”

Meraların sürülmesi, tarlaların biçilmesi, otların kurutulması ve sökülmesi gibi kene popülasyonunu önleyici fiziksel önlemlerin yanı sıra kimyasal mücadelede yapılmalıdır. En etkili yöntemlerden biri olarak bilinen hayvanların üzerinde veya çevresinde bulunan kenelerin akarasidler tarafından yok edilmesidir. Ancak geniş çaplı bir çevre mücadelesinin ekolojik dengeye zarar vereceği, insan da dahil bir çok canlı türünün sağlığını olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü taşıyan keneler daha çok yüksek rakımlı (800 metre) ve nemin az olduğu bölgelerde yaşamaktadır. Bu nedenle bölgemiz Kırım Kongo KKKA ya karşı daha az risk altındadır” dedi.

 

Haber: Abbas ÇAKAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.