Boşanmalardaki artış neyin işareti

Boşanmalardaki artış neyin işareti

 

Değerli okurlarım, sizlere bugün çok önemli bir sosyal yaradan söz edeceğim. O yara, aile yapımızın gittikçe zayıflaması...

Bunu ben söylemiyorum. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemisonuçları buna işaret ediyor. İlimize ikamet eden 15 yaş üzeri kişilerin medeni durumları incelendiğinde, çarpıcı rakamlar ortaya çıkıyor. Kent genelinde bir yılda 37 bin 632 kişi boşanmış.

Bir önceki yıla göre 15 yaş üzeri nüfus yüzde 2,60 oranında atmasına rağmen, boşananların bir önceki yıla göre yüzde 8,32 artış görülmüş. Boşanmış olanların oranı bir önceki yıla göre yüzde 13,04 ile en fazla Gebze’de artmış. En az artış ise yüzde 2,33 ile Karamürsel’de gerçekleşmiş.

Veriler, 31 Aralık tarihli, yani güncel.

Peki, boşanmalardaki bu artışın nedenleri ne olabilir ?

Sıralanacak çok neden bulunabilir. Ama, en önemlisinin ekonomik nedenler olduğunu düşünüyorum. Ardından da aile baskısının geldiğine tanık oluyoruz.

Ekonomik, çünkü, neredeyse yarfısına yakını asgarfi ücret alan çalışanların yetmezliği, ailelerin daha kolay dağılmasına neden olabiliyor. Onlar, Başbakan'ın öğütlerini yerine getirip 3-4 çocuk yapmak yerine, boşanmak için mahkeme koridorlarına taşınmayı gerçekleştiriyorlar.

Çünkü, ekonomik realitenin bu aileleri ittiği nokta orası.

Aile baskısı ise çok değişik ve dramatik sonuçlar oluşturuyor. Bu nedenle boşanmaların her birinin altında korkunç dramatik gerçekler yatıyor. Yani, çok değişken nedenler olabiliyor.

Şimdi siz karar verin, boşanmaların artış nedenlerine...

TÜİK'in o araştırmasında başka değişik veriler de var. Mesela, geçen yıl evlilerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,61 artmış. Ayrıca, evlilerin sayısı en fazla artan ilçemiz yüzde 4,99 ile Çayırova, en az artan ilçemiz ise yüzde 0,50 ile  Kandıra olmuş.

15-34 yaş grubunda evli kadınların sayısı evli erkeklerin, 35 ve üstü yaş gruplarında ise evli erkek sayısı evli kadın sayısından fazla olması ilginç bir ayrıntı.

Bir başka ayrıntı ise her yaş grubunda boşanmış kadınların sayısının, boşanmış erkeklerin sayısından fazla olmasıdır.

 

Bu olumsuz işaretlerin tümünü olumlu hale dönüştürmek ellerimizde, kararlarımızda, yeter ki isteyelim...

Bu yazı toplam 90 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi