BMİS 5 Şubat’ta greve çıkıyor

BMİS 5 Şubat’ta greve çıkıyor

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze’de düzenledikleri mitingde MESS’in kabul edebilecekleri bir teklifte bulunmaması halinde 05 Şubat’ta greve çıkacaklarını açıkladı.

Metal iş kolunda yeni dönem toplu sözleşmesinde uyuşmazlık sonrası DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası grev tarihini Gebze’den açıkladı. BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze’de gerçekleşen bölgesel mitingde işveren sendikası MESS tarafından kabullenecekleri bir teklif gelmemesi halinde 05 Şubat 2020 tarihinden itibaren örgütlü oldukları 41 işyerinde, yaklaşık 10 bin işçiyle greve çıkacaklarını söyledi. Hükümete de uyarıda bulunan Serdaroğlu olası grev yasağını daha önceki dönemde oldukları gibi tanımayacaklarını kaydetti. Mitinge katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da DİSK olarak BMİS’in  çıkmaya hazırlandığı grevde destekçileri olduğunu dile getirdi.
10 BİN KİŞİ KATILDI 
Gebze’de BMİS Gebze Şubesi tarafından organize edilen mitinge 10 bin civarı işçi ve destekçiler katıldı. Mitinge DİSK’e bağlı sendikalardan Nakliyat-İş ve Dev Yapı-İş, Türk-İş’e bağlı sendikalardan Petrol-İş ve TÜMTİS, KESK’e bağlı memur sendikası Eğitim-Sen, sivil toplumdan Gebze EYT Derneği ve UİDDER; siyasi partilerden CHP (Çayırova), EMEP, TKP, SOL Parti, EHP, ESP, Vatan Partisi, 1920 TKP DE katılarak destek verdi. BMİS’in ülke genelinde örgütlü olduğu şubelerden çok sayıda işçi de miting için Gebze’deydi. 
YAPICILAR’DAN KONSER 
Kitle Osman Yılmaz Mahallesi’ndeki eski trafo meydanında toplandıktan sonra Şehit Numan Dede Caddesi üzerinden 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’na sloganlar eşliğinde yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan miting Yapıcılar Müzik Grubu’nun konseri ile sürdü. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun konuşmalarının ardından hep birlikte çekilen grev halayı ile sona erdi.
ÇERKEZOĞLU: BİZ KAZANACAĞIZ 
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ülkemizdeki tüm olumsuzlarda faturanın çalışanlara kesilmeye çalışıldığını belirtip sefalet ücretini dayatan MESS’in gücünü grev yasaklayan ve insanları düşük ücretle yaşamaya zorlayan iktidardan aldığını, metal işçilerinin güç ve cesaretini ise kendi ellerinden, örgütlülük ve bilincinden aldığını söyledi. Çerkezoğlu, “Bilsinler ki biz daha güçlüyüz, biz kazanacağız. Bu meydanı görsünler. Metal işçisi güçlü ve greve hazır. DİSK sonuna kadar BMİS’in grevinin yanında, omuz başında olacaktır. Emeğin Türkiye’sini hep birlikte ellerimizle kuracağız. Yolunuz, yolumuz açık olsun” diye konuştu.
SERDAROĞLU: BU SON UYARI 
BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze’de düzenledikleri mitingde metal işçisinin destan yazdığını, karşılarında ise ‘işçi düşmanı’ diye tanımladığı AKP iktidarının da yer aldığını dile getirdi. MESS ile devam eden toplu iş sözleşmesi sürecinde son bir uyarıda bulunmak için Gebze’de bir araya geldiklerini aktaran Serdaroğlu sermayenin dinginlenemez bir kar hırsı içinde olduğunu belirtip ülkemizdeki gelir dağılımı adaletsizliğine dair örnekler verdi. 
ASIL ÜLKE GERÇEĞİ…
MESS’in üç yıl süreli toplu sözleşme, esnek çalışma ve yüzde 8 zam teklifi olduğunu hatırlatan Serdaroğlu, teklifini iki puan yükselten MESS’in bu yaklaşımını ‘hakaret’ olarak tanımladıklarını söyledi. Kendi tekliflerini ülke gerçeğine aykırı bulan MES yönetimine ülke gerçeğinin elektrik, doğalgaz gibi zorunlu tüketim ürünlerine gelen devasa zamlar; borçtan ötürü bu hizmetleri kesilen vatandaşlar olduğunu dile getirdi.
ENGELLEMEK MİLLİ GÜVENLİK TEHDİDİDİR
İktidarın grevi yasaklaması olasılığına karşı da sert dille uyarıda bulunan Serdaroğlu, “İktidar geçmişte grevi milli güvenlik, genel sağlık gibi gerekçelerle yasakladı. Kimse artık buna inanmıyor. Asıl grevi engellemek milli güvenlik tehdididir. Geçmişte o yasağı tanımadık, yine tanımayız” dedi. Serdaroğlu konuşmasını grev tarihi vererek tamamladı. MESS’in kabul edilebilir bir teklifte bulunmaması halinde 05 Şubat 2020 gününden itibaren örgütlü oldukları işyerlerinde greve çıkacaklarını dile getirdi.
Serdaroğlu’nun konuşması sık sık, “Başkan bizi greve götür” sloganı ile kesilirken Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından hep birlikte çekilen grev halayı ile miting sona erdi. ali.jpgdisk.jpgkole.jpgkortej-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.