Bizlerin, emeklilerin talepleri

Bizlerin, emeklilerin talepleri

 

 

Ben de, sayıları 10 milyonun üzerinde olan emekliler gibi yaşamımın kalan kısmını onurlu biçimde sürdürmek istiyorum. Bunun için de kesintisiz mücadeleye olan inancımı diri tutuyorum.

Emekliyken de örgütlü bir yaşam içinde olmamı sağlayan DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası’nın (Emekli-Sen) yerel seçimler öncesi dikkate alınması çağrısında bulunduğu taleplerini önemsiyorum. Bu yüzden de, o talepleri sizlerle paylaşmak istedim. Emekli olsun ya da olmasın, tüm okurlarımın bu taleplerin haklılığına destek vereceklerine olan inancım tamdır.

İşte, sendikamın, bizim adımıza dile getirdiği talepler…

-Emekli ve yaşlı insanların yaşadıkları sorun ve sıkıntıların, tespit edilmesi ve ilgili birimlere iletilmesi  için, içinde sendikamız şube veya temsilcilik yöneticilerinin yer aldığı yaşlılar meclisi oluşturulmalı, bu meclis emeklilerle ilgili kararlar alarak, uygulanmasını sağlamalıdır. 

-Kent imarında ve yapılanmasında, kentte emekli ve yaşlı insanların yaşadığı gerçeği göz önünde bulundurulmalı ve onların yaşamını kolaylaştıracak tedbirler alınarak düzenlemeler yapılmalıdır.

-Kahve köşelerine terk edilmiş olan emeklilerin sosyal ve kültürel aktivitelere katılımlarını, bilgi birikim ve deneyimlerini genç kuşaklara aktarabilecekleri düzenlemeler yapılmalı. Emeklilerin yoğun yaşadıkları mahalle ve semtlerde, sinema, tiyatro, konser gibi etkinliklere ücretsiz katılımı sağlanmalıdır.

-Emeklilerin, ülkede izlenen sağlık politikalarının olumsuz etkilerinden korunması için belediyeler tarafından mahalle ve semtlerde ücretsiz, kaliteli sağlık hizmeti verecek sağlık tesisleri kurulmalıdır.

-Belediyeler yaşlı, kimsesiz ve bakıma muhtaç insanların bakım ve temizlik hizmetleri ile evlerinde periyodik sağlık kontrolleri için gerekli birimleri kurmalı ve bu hizmetler için yeterliliği olan personel istihdam etmelidir. 

-Emekli ve yaşlı insanlar için kent içi ulaşımdan yararlanmada kolaylık sağlayan düzenlemeler yapılmalı. Toplu taşım araçlarında sıkıntı yaşamamalarının önüne geçilmeli, ücretsiz veya indirimli ulaşım için düzenleme yapılmalıdır.

-Emeklilerin ucuz tatil yapmalarını sağlayacak tesisler kurulmalı, doğal ve tarihi yerleri gezebilmeleri için ücretsiz geziler düzenlenmelidir.

-Emeklilerin birarada olup sorunlarını tartışıp, ortak çözümler üretebilecekleri semt emekli evleri kurulmalı. Bu evler için istihdam edilecek kişilerin ek gelire ihtiyacı olan ve bu alanda çalışabilecek emeklilerden olmasına özen gösterilmelidir.

-Emeklilerin çalışma hayatında edindikleri birikim ve deneyimlerini Yerel Yönetimlerin hizmetine sunabilmeleri için, fahri görevler almaları sağlanmalıdır. 

-Ekonomik sıkıntı içinde olan emeklilerin okuyan çocuklarına karşılıksız burs verilmelidir.

Talepler böyle…

Çok şey mi istenmektedir ?

İnsanca yaşamak için gereken ihtiyaçlar talep ediliyor. Kulak vererek adım atan, kendi emeklilik yaşamını da garanti altına almış olur.

 

Unutmayın, yaşadıkça herkes potansiyel bir emekli ve yaşlıdır. Ve, ihtiyaçlar hep olacaktır, herkes için… 

Bu yazı toplam 78 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi