‘Biz yaptık, oldu‘

‘Biz yaptık, oldu‘

 

Gebze, yıllardır bir üniversiteye sahip olmanın hayalini yaşar. Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nü yeterli bulmayan Gebze, her türlü eğitimin verildiği üniversite örgütlenmesini ısrarla bekler haldeydi.

Şimdilerde, bu ısrarının karşılığını almaya başladı. Ama, bir farkla. AKP kadroları ‘Biz yaptık, oldu’ dedirtmek için, üniversite kurulmasının yasallaşmasını 2.5 yıl gibi bir süre geciktirerek harekete geçti.

Evet, bilindiği üzere, Gebze Teknik Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin yasa teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Ama, bir farkla, AKP inisiyatifini öne çıkarak yasa teklifiyle.

Anımsıyorum, CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, bundan tam 2.5 yıl önce Gebze Üniversitesi için yasa teklifi hazırlamış ve ilgili yerlere iletmişti. Mesele ‘’AKP projesi olarak üniversite kurulması’’ olduğu için, dikkate bile alınmamıştı.

AKP, ancak uygun gördü ve yasa teklifi yasalaştı. Yani, 2011 genel seçimleri öncesinde verdiği sözlerden biri olan üniversite kurulmasını 4 yıl sonra yasalaştırdı.

Konu, kamuoyuna, Gebze’ye üniversite kurulması yasalaştırıldı’’ diye tanıtılıyor. Ama, durumun tam da böyle değil. Gebze’nin ihtiyacı olan tam donanımlı bir üniversitenin kurulması 4 yıl siyasi rant uğruna bekletildi.

Hoş, kurulanın yeni bir üniversite olup olmayacağı da tartışmalı…

Milletvekili Hurşit Güneş, Meclis gündemine gelen düzenlemenin kendilerinin istediğinden çok uzak olduğunu ifade ederek, "Teklifle, Gebze'de ikinci üniversite kurulması engelleniyor. Ama teklife hayır demeyeceğiz. Tabii ki destekleyeceğiz" diyor. Güneş’e göre, varolan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün sadece tabelası değiştiriliyor.

Gerçekten durum buysa (ki öyle olduğu anlaşılıyor), AKP’nin yasalaşan teklifinin, ‘’halka yalan söylemekten’’ başka bir anlam taşımadığı görülecektir.

TBMM’de kabul edilen Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi şu içerikte:

‘’Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün mevcut fakülte ve enstitülerini de bünyesine alacak, TÜBİTAK ile yakın işbirliği yapacak Gebze Teknik Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulacak. Üniversite; Temel Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, İşletme Fakültesi, Enerji Teknolojileri Enstitüsü, Biyoteknoloji Enstitüsü, Nanoteknoloji Enstitüsü, Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, Savunma Teknolojileri Enstitüsü, Bilişim Teknolojileri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü'nden oluşacak.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde kayıtlı bulunan öğrencilere verilecek mezuniyet belgeleri ile diplomalar, istekleri halinde enstitünün adıyla Gebze Teknik Üniversitesi tarafından verilecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte adı değiştirilen fakülte ve enstitülerin öğrencileri bu kanunun yayımından önceki mevzuata göre öğrenimlerini sürdürecek.’’

AKP kadroları, üniversite meselesinde ‘biz yaptık, oldu’ tavrını devam ettirirken, MHP Milletvekili Lütfü Türkkan ve arkadaşlarının üniversite bünyesinde tıp fakültesi kurulması için verdiği değişiklik önergesi de, Genel Kurul'da reddedildi.

Gebze'nin ciddi bir üniversiteye ihtiyacı var. Bu hakkı herkes teslim ediyor ama gereken adımlar aynı ciddiyette atılmıyor.

İktidar, arsa ve yapı rantı yaratan uygulamalarıyla hep tartışılan TOKİ’ye arazi devri konusundaki hassasiyetini bu yeni üniversite konusunda da göstermiş olsa, sorunu çözecek adım çoktan atılır ve yol alınmaya başlanırdı.

 

‘’Biz yaptık, oldu’’ demek bile bazen yetersiz kalıyor, anlayana…

Bu yazı toplam 79 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi