Bıyık, müteahhit zulmüne  muhalefet önerisiyle patladı

Bıyık, müteahhit zulmüne muhalefet önerisiyle patladı

Darıca BM’nin kasım ayı olağan toplantısında CHP’li meclis üyeleri SEDAŞ müteahhitlerinin çalışmalarını Bıyık’a şikayet etti. İSG kurallarının uygulanmayarak işçi hayatının ana sorumlu SEDAŞ’ın da seyirciliğinde daha fazla kar hırsıyla riske edildiğini, açılan çukurlara araçların düştüğünü anlattı. Ertesi gün Bıyık sahaya çıktı. Azarladı. Ceza üstüne ceza yağdırdı

Ülkemizde kölelik ile eş anlamlı hale gelen taşeronlaşmada zıvanadan çıkan düzensizliğe Darıca’da yerel iktidardan etkili bir müdahale, yerel ana muhalefetin uyarısı ile geldi.

YASAYA GÖRE ANA SORUMLU SEDAŞ

Darıca Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısında CHP’li meclis üyeleri Tuncer Saltaş ve Ayhan Şen; SEDAŞ müteahhitlerinin çalışmalarını Bıyık’a şikayet etti: Buna göre müteahhitler kısaca İSG diye tanımlanan iş sağlığı ve güvenliği kurallarına, kuvvetle muhtemel daha fazla kar hırsıyla hiç yanaşmıyor. Türkiye’de her ne kadar uygulanırlığı tartışılsa dahi taşeron işçilerin güvenliğinden de işi veren firma, bu örnekte SEDAŞ sorumlu. Müteahhitler insan canını hiçe sayan çalışma biçimlerini, SEDAŞ’ın seyirciliğinden ve denetimsizliğinden aldığı “güvenle” de aymazca sürdürüyor.

Müteahhit firma, çalışanını hiçe saydığı gibi kenti de hiçe sayıyor…

İLK UYARI SALTAŞ’TAN

darica-bm-103.jpg

Darıca Belediye Meclisi CHP Grubu sözcüsü Tuncer Saltaş toplantıda gündem dışı konuşmasında iş sağlığı ve güvenliğine dair denetimlerin daha sıklıkla yapılmasını istedi. Saltaş özellikle taşeron firmalarda önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. SEDAŞ müteahhitlerini işaret edip kimi hoyratlıklarının önemli zararlar verdiğini kaydetti.

SEDAŞ SOKAĞI PATLATTI

Kazım Karabekir Mahallesi’nde SEDAŞ müteahhidince yapılan çalışmada sokağın asfaltının patlatıldığını, belediye tarafından asfaltlama ile sorunun giderilmediğini, bunun da böcekleşmeye yol açtığını kaydetti. Bıyık, sözü edilen yerin açık adresinin Tuncer Saltaş tarafından alınıp ilgilenilmesini istedi.

TUZLA CADDESİ’NDE

ARAÇ ÇUKURA DÜŞTÜ

CHP’li meclis üyesi Ayhan Şen de aynı doğrultuda söz alarak Tuzla Caddesi üzerinde SEDAŞ müteahhitlerince yapılan çalışmaların da güvenlik çemberi alınmadan gerçekleştiğini söyledi. Bir aracın oluşan çukura düştüğünü kaydedip Başkan Bıyık’tan taşeronlarla irtibata geçmesini istedi.

darica-bm-104-1.jpg

50 MİLYON TL’LİK YATIRIMI KAÇIRAMAZDIK

darica-bm-105.jpg

Başkan Bıyık da Yıldırım Beyazıt Caddesi’nden de benzer şikayetlerin geldiğini söyledi. Zabıta tarafından tutanak tutularak cezai işlem yapıldığını dile getirdi. Bıyık, “SEDAŞ müteahhidi hunharca elektrik hatlarını yer altına alma, trafo güçlendirme çalışmaları yapıyor. Piri Reis, Osmangazi, Emek dahil 4-5 mahallede kesintiyi kesecek, önemli, 50 milyon TL tutarında bir yatırım. Rahatsızlığım seçim önü gerçekleşmesi, yağmurdan ötürü çamura sebep olmasından. Bu kentin yarınlarına dair doğru şeyler yapılmalı. Şayet popülistçe davranıp seçim sonrası yapsaydık 50 milyon TL’lik yatırım başka ilçeye kaçardı. Doğru işi vatandaşa doğru anlatmalı” diye konuştu.

HOYRATÇA DAVRANAMAZLAR

Müteahhidin hunharca davranmasından kendilerinin de rahatsız olduğunu kaydeden Bıyık, “İş güvenliği önemli. Tuncer Saltaş Bey de söyledi. Arabaya zarar verir, bir şekilde telafi edilir. İhlalde bulunan ilgili firmalara bu konuda da ciddi cezalar kesiyoruz. Kimse, ‘Kamuya iş yapıyorum’ diyerek işini hoyratça yapamaz. Bu konuda da ekiplerimiz gerekli tedbirler için eyleme geçiyor” dedi.

MECLİS 2’SİNDE TOPLANDI

3’NDÜ SAHASINDA GÖRDÜ

darica-bm-106-1.jpg

Öte yandan meclis toplantısından bir gün sonra Başkan Muzaffer Bıyık’ın sosyal medyada bir SEDAŞ müteahhidine çıkıştığı bir görüntü dolaşmaya başladı. Söz konusu çekim Darıca Belediyesi Basın Büro’dan edinilen bilgiye göre meclisten bir gün sonra, 03 Kasım Cuma günü gerçekleşti. Görüntülerde SEDAŞ müteahhidi bir sokağı gelişigüzel şekilde trafiğe kapatmış halde çalışıyordu:

GEÇTİM İŞ GÜVENLİĞİ KONULARINI

darica-bm-107-1.jpg

“Sokağı trafiğe kapatma yetkiniz neye göre var? Gidin arkada yapın işinizi. Ben belediye başkanı olarak sokak kapatmıyorum. Siz kimsiniz ya! Allah aşkına bu kadar mı hoyrat davranılır. Almadığınız iş güvenliği konularını geçtim, gündüz işinde sokağı trafiğe kapatıyorsunuz. İşimiz gücümüz yok sizin arkanızı mı toparlayacağız. Sabah 06.30’da vatandaş arıyor beni, niye ben sizin yüzünüzden vatandaştan laf işiteyim. Benim ne kabahatim var”

3-4 KERE CEZA YAZIN

Başkan Bıyık beraberindeki zabıtadan zabıt tutulup cezai işlem yapılmasını istedi. Aynı gün ceza kesildiğine dair yanıt aldı ancak tatmin olmadı. “Bir kere daha yazın. 2-3 kere yazın, 3-4 kere yazın, kaç kere yazarsanız yazın” diyerek çıkıştı.

Bir süre sonra biraz daha sakin bir tempoya bürünen Bıyık, kendisini müteahhit firma çalışanı olarak tanıtan kişiye özetle, “Sizden isteğimiz biraz daha hızlanmanız. Şu sıralar elektrik kesintileri tolore edilebilir ama aralık, ocak, şubat aylarında kombi çalışmaz, sıkıntı olur” diye konuştu.

https://static.daktilo.com/sites/1287/uploads/2023/11/04/10000000-320892914004042-6124157711111130151-n.mp4

TÜMSEK POLEMİĞİ

CHP’li Ayhan Şen ayrıca Mehmet Akif Ortaokulu civarında; Sarmaşık ve Çeşme Sokak arasına, yokuş aşağı çok hızlı seyreden otomobiller için hız kesici tümsek istedi. Ancak AKP’li meclis üyelerinden düzensiz serzenişle tümseğin yapıldığı söylendi. Başkan Bıyık da şaşkınlığını, “Bir taraf yapıldı. Diğer taraf yapılmadı diyor” diyerek izah etti. Akıbet, netleştirilemedi.

Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık sözlerine belediye hizmetlerine dair bilgilendirme ile devam etti. Buna göre;

Çocuk oyun parklarına MOBESE ile entegre güvenlik kamerası sistemi kurulacak.

Aşıroğlu Köprüsü ikilemeleri, 2024’ün ocak ayında trafiğe açılacak.

Kış mevsimi boyunca Adnan Menderes Kültür Merkezi’nde her yaş grubuna yönelik etkinlikler gerçekleşecek.

21 yıllık hayal; balıkçılar için tahsis edilen yer balıkçılara ve Su Ürünleri Kooperatifi’ne teslim edildi. İnşaat, farklı alanda sürüyor.

Kalepark’ta güncelleşme sürüyor. İsminin değişmesi mümkün değil. Anıtlar Kurulu görüşmeleri sonrası mesafe alındı. Kale surlarının zarar görmemesi için çevresindeki incir ağaçları budanıp temizlenecek. Otopark ve peyzaj alanı ile birlikte atıl durumda olmaktan kurtulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.