BİRLEŞİK METAL-İŞ VE DİEBOLD NİXDORF MUTABAKAT İMZALADI Çalışma Yaşamında Şiddete Karşı Önemli Adım
Birleşik Metal-İş Sendikası ile Diebold Nixdorf Teknoloji AŞ arasında imzalanan 01.01.2025-31.12.2026 dönemi toplu iş sözleşmesine ek olarak, "Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika ve Prosedür Belgesi" karşılıklı mutabakat ile imzalandı.
Birleşik Metal-İş Sendikası ile Diebold Nixdorf Teknoloji AŞ arasında imzalanan 01.01.2025-31.12.2026 dönemi toplu iş sözleşmesine ek olarak, "Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika ve Prosedür Belgesi" karşılıklı mutabakat ile imzalandı.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini öncelikli mücadele hedefleri arasında gören Birleşik Metal-İş, bu doğrultuda tüzük değişikliği ve genel kurul kararları alarak işyerlerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacizle mücadeleyi görev edindi. Sendika, güncellediği 'Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacize Karşı Politika Belgesi'ni örgütlü olduğu tüm işyerlerinde hayata geçirme çalışmalarını sürdürüyor.
ŞİDDET VE TACİZİ ÖNLEMEYE YÖNELİK
İstanbul Sözleşmesi ve ILO'nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin savunucusu olan sendika, toplu iş sözleşmelerine ek olarak şiddet ve tacizi önlemeye yönelik kapsamlı bir politika belgesini sözleşme eki haline getirerek önemli bir adım attı. Diebold işvereninin toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığı sayesinde hayata geçirilen bu belge, şiddetin önlenmesi için koruma, destek ve tedbirleri içeren bütünlüklü bir yaklaşım sunuyor.
Sendika ve işverenin tam mutabakatıyla imzalanan bu metin, uygulanabilirliğinin önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Belgenin dayanakları arasında ILO'nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi bulunuyor. Türkiye'nin ILO 190 sayılı sözleşmeyi onaylamadığı ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiği bir dönemde, bu metnin çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesi açısından önemi daha da artıyor.
Bu politika belgesinin toplu sözleşme eki olarak kabul edilmesiyle, şiddet ve tacizi engelleme konusunda sendikanın eli güçlenmiş oldu. Sendikanın bundan sonraki hedefi, bu metni diğer toplu sözleşmelerine de yaygınlaştırmak, uygulamayı izlemek ve ihtiyaçlar doğrultusunda revize etmek.
POLİTİKA BELGESİ NELERİ İÇERİYOR?
Belgede;
• ILO C190, 206 sayılı Tavsiye Kararı, CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi dayanak olarak alınmıştır.
• Fiziksel, cinsel, psikolojik, dijital şiddet, ısrarlı takip ve ekonomik şiddet tanımlanmış ve bunlarla mücadele yöntemleri belirtilmiştir.
• Fail için sözlü ve yazılı ihtar, bölüm değiştirme, disiplin cezası, iş akdinin feshi gibi cezai tedbirler yer almaktadır.
• Taciz vakaları için kadın üyelerden oluşan bir Soruşturma Komitesi kurulması öngörülmektedir.
• Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ile 8 Mart ve 25 Kasım etkinliklerine yer verilmiştir.
• Sendika temsilciliği, şube ve merkez yöneticileri, kadın komisyonu, eşitlik dairesi, dilek/öneri/şikayet kutuları ve açık kapı politikası gibi şikayet mekanizmaları tanımlanmıştır.
• Şikayet, soruşturma, raporlama ve disiplin kuruluna sevk prosedürleri detaylandırılmıştır.
Sendika, bu kapsamlı ve bütünlüklü yaklaşımın diğer sendikalara ve işverenlere de örnek olmasını umuyor.
Kaynak:Ahmet Zeki Ayar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.