Birleşik Metal-İş meydana iniyor

Birleşik Metal-İş meydana iniyor

Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi, MESS grup toplu sözleşmesindeki uyuşmazlık sürecinde 19 Ocak Pazar günü Gebze’de büyük bir miting düzenleyecek.

Metal iş kolunda işçi sendikası BMİS ile işveren sendikası MESS arasındaki toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde uyuşmazlık sürecinde işçiler, şubat ayından itibaren greve çıkmaya hazırlanıyor. BMİS’in yüzde 34’lük zam teklifine karşın masaya yüzde 6’lık artış ile oturan, ardından bu rakamı yüzde 8’e çeken MESS tutumunu sürdürürse grev kaçınılmaz olacak. Öte yandan BMİS’in bugüne kadar Çorlu, Bilecik, Mersin gibi il ve ilçelerde düzenlediği mitinglerin sonuncusu 19 Ocak Pazar günü Gebze’de gerçekleşecek. 
GEBZE’DE HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR
BMİS Gebze Şubesi’nde gerek mitinge, gerekse greve yönelik çalışmalar sürüyor. Bugüne kadar konusu ‘yasaklı grev’ olan dört eğitim toplantısı düzenlendi. BMİS Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi gazetemize yaptığı ziyarette 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne kutlarken sürece dair bilgilendirmede bulundu. Çiftçi’ye ziyaretinde Gebze Şube Mali Başkan Yardımcısı Muhammet Hanefi Orhan ve örgütlenme uzmanı Nihat Akyol eşlik etti. 
KATILIM ÇAĞRISI 
Ana konusu MESS Grup ana sözleşmesi olan miting 19 Ocak Pazar günü saat 11.00’den itibaren Gebze Osman Yılmaz Mahallesi’ndeki eski trafo meydanında toplanmayla başlayacak. 12.00’de yürüyüş başlayacak ve 13.00’te Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda miting düzenlenecek. Başkan Selçuk Çiftçi, Gebze Sendikalar Birliği başta olmak üzere tüm işçi kesimlerine ve işçi dostlarına katılım çağrısı yapacaklarını belirtip şunları kaydetti: 
TEPKİNİN YANSIMASI ÖNEMLİ
“Burada hedeflediğimiz MESS’in uzlaşmaz tutumuna karşı direnç gösterme olacak. Güçlü bir katılım olacağını düşünüyoruz. Hareketli, MESS ve sendikamız açısından güçlü bir bölgedeyiz. Tepkimizin alana yansımasını önemsiyor, işçilerimizin de önemsediğini biliyoruz. Buradan sermayeye ve örgütlerimize güzel bir cevap vereceğiz.
HEPSİNE CEVAP OLACAK BİR MİTİNG
Mitingin ana gündemi MESS sözleşmesi ama işçi sınıfının genelini ilgilendiren, sefalet ücreti diye tanımladığımız asgari ücret de gündemimizde olacak. Örgütlü işçilerin de ana gündeminde bu düşük ücret baskısı var. Biz sınıf adına, asgari ücrete karşı bir direnç oluşturamadık. Kıdem tazminatına yapılan saldırılar sürecek. Hükümet programının tamamen işverene göre yapıldığını biliyoruz. Bunların hepsine cevap olacak bir miting düşünüyoruz.”
GÜNDEME ALINACAK TEKLİF DEĞİL
İşverenin yüzde 6’dan yüzde 8’e çıkardığı teklifinin kendileri için gündeme alınacak bir teklif olmadığını, henüz bu tekliften önce grev eğitimlerine başladıklarını kaydeden Çiftçi. “Genel başkanımız da bunu ilan etti. Metal işçileri adına onaylayabileceğimiz bir teklifleri olmadığı halde greve çıkacağız. Bunu ilan ettik ve tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz.
‘YASAKLANAN GREV’ EĞİTİMİ!
Grev tarihinden bile önce erteleme olacağını düşünüyoruz. İnşallah yanılırız. Zaten bu yılki grev eğitimlerini, yasaklanan grev eğitimi adı altında yapıyoruz. Yasaklanan bir grevde nasıl hareket etmemiz lazım, bunun eğitimini veriyoruz. Bizim için normal grev eğitiminden çok daha önemli çünkü ilk defa böyle bir eğitim veriyoruz. 
YARGI KARARIYLA DA MEŞRU
Öte yandan 2015 yılında yasaklanan grevimize karşı Anayasa Mahkemesi’nde açtığımız davayı kazandık. Bu karar bizi daha meşru hale getirdi. Biz zaten kendimizi meşru görüyorduk. O grev ve kararla birlikte bu durumu da işçilerimize anlatıyor, bu grevin yasaklanamayacağını, haklı ve meşru grev olacağını anlatıyoruz. Birileri belki yasaklı grev diyecek ama bizim için öyle bir grev değil” dedi.
YAPMAMIZ GEREKENLERİ BİLİYORUZ
Yeni yönetim olarak şube kongresinden bugüne henüz üç ayı tamamlamadıklarını kaydeden Başkan Çiftçi, “Yeni yönetimiz ama yıllardır sınıfın, sendikanın içinde, farklı alanlarda da olsa hep bu çalışmanın içindeydik. Biz, ‘işçiler kazansın’ iddiasıyla geldik ve iddiamızı sürdürüyoruz. MESS grup sözleşmesi belli bir aşamaya gelmiş. Bölgede bireysel sözleşmeler başlıyor. Asgari ücretten kıdem tazminatına kadar işçi sınıfını ilgilendiren sorunlar bizden önce de duruyordu. Bu bir bayrak yarışı. Şu anda bizden önce başlamış mücadeleyi devam ettiriyoruz. Yapmamız gerekenleri biliyoruz. Layık olmaya çalışacağız” diye konuştu.
BİRLİKTE HİZMET EDECEĞİZ
Sendikanın genel merkeziyle aralarında sorun olmadığını, genel merkez kongresinde yaşanan bir takım hadiselerin yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını belirten Çiftçi sözlerine ilaveten şunları kaydetti: “Sendikamız demokratik işleyişine gerçekten inandığımız bir sendika. Zaman zaman fikri ters düşmeler olabilir ama bu örgüte ve mücadeleye, kavgaya yansımaz hiçbir şekilde. Genel başkanımıza da, genel merkez yönetimini de saygı duyuyoruz. Birlikte işçi sınıfımıza, sendikamıza hizmet edeceğiz. Zaman zaman yanlış anlaşılmalar, ters düşmeler olabilir. Sendikamızın güzelliği de buradan geliyor zaten.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.